10 Fructe și Legume în meniul anti răceală și gripă

10 Fructe și Legume în meniul anti răceală și gripă

De când a început școala nu cred să existe vreo zi în care să nu pomenim acasă cuvintele cheie ale sezonului: răceală și gripă.

I-am făcut Emei instructajul, se spală pe mâini de câteva ori pe zi, mănâncă fructe și legume, se ferește de aglomerație și câte și mai câte…

Știți voi, tratament de părinte cicălitor care vrea să-și păzească puiul de pericole!
E un soi de ‘militărie’ la noi acasă, mai ales că eu chiar sunt adepta stilului preventiv, mai degrabă decât să tratăm.

Iar cum alimentația este atât de importantă, avem și o listă de cumpărături cu alimente recomandate împotriva răcelii și a gripei, listă pe care o port cu mine în geantă permanent.
Asta pentru că avem noroc și ne oprim pentru aprovizionare aproape zilnic, la magazinul nostru din drumul de școală, LaDoiPași.

Dragi părinți, luați și notați. Eu vă dau informația, voi faceți cumpărăturile pentru vitaminizarea de primăvară și apoi…instructajul familiei.
Nu e o listă oarecare, e o super listă, cu surse valoroase de vitamine și minerale, ce pot fortifica sistemul imunitar și chiar pot spori abilitatea de a lupta cu răceala sau gripa. 

Ta, na, na….10 fructe și legume ce trebuie incluse în meniul anti răceală și gripă:

  1. Portocale

    Prin consumul de citrice se crește aportul de vitamina C, unul dintre cei mai mari luptători împotriva răcelii și a gripei.
    Mai mult, aportul crescut de vitamina C asigură o protecție suplimentară împotriva infecțiilor.

  2. Lămâi

    În perioadele reci de toamnă și iarnă, lămâia ține gripa și răceala la distanță și combate infecțiile și febra.  

  3. Morcovi

    O sursă atât de prețioasă de betacaroten! Beta-carotenul se găsește în morcovi, cartofi dulci, pepene galben, spanac, dovleac plăcintar.

  4. Mere

    Mărul este cel mai bun aliat în lupta cu afecțiunile căilor respiratorii. Se poate consuma fie intreg, ras sau fiert, efectul său fiind la fel de puternic. Un avantaj al acestui fruct este că se găsește tot timpul anului.

  5. Ananas

    Bogat în vitamine, mangan, cupru și acid folic, ananasul are multiple beneficii pentru sănătatea familiei, stimulând imunitatea.
    Un avantaj este că ananasul se poate găsi în tot timpul anului și astfel poate fi consumat cu ușurință.

  6. Usturoi

    Usturoiul contine un compus numit alicina – o substanță uleioasă. De aici mirosul specific, dar și alte caracteristici și proprietăți antioxidante.
    Conține 20 de substanțe antivirale și antibacteriene. Se recomandă consumul a 2-3 catei de usturoi dupa fiecare masă principală, iar pentru prevenirea îmbolnăvirii, se consumă câte o jumătate de cațel de usturoi dimineața, la prânz și seara.

  7. Kiwi

    Kiwi este printre cele mai bune alimente recomandate în timpul unei răceli. Dintre toate fructele, kiwi are cea mai mare concentrație de vitamina C. Un kiwi contine 80 de miligrame de vitamina C, vitamina E, provitamina A și alte vitamine din grupa E, toate cu rol important în întărirea imunității.
    În timpul unei raceli se recomandă consumarea a minim 2 fructe de kiwi pe zi.

  8. Grapefruit

    Fructul de grapefruit este considerat a fi foarte sănatos, datorită constituenților săi, care acționează exact ca niște medicamente asupra oraganismului.
    Acesta are un conținut ridicat de vitamina C și oferă organismului resursele necesare pentru a lupta cu boala.

  9. Ceapă

    Ceapa conține compuși antimicrobieni numiti alioni, ce ajută organismul în lupta cu răceala. În cazul în care aveți o răceală puternică, e bine să includeți în salate sau în alte feluri de mâncare ceapa crudă.

  10. Banane

    Bananele contin mult potasiu, fibre, magneziu și zinc. Toate sunt substanțe foarte importante pentru funcția sistemului imunitar.
    Tocmai de aceea bananele sunt incluse deseori în dietele de recuperare și chiar după răceli puternice ce au fost însoțite de tulburări gastrointestinale.

Ce spuneți? Nu e greu deloc, nu?!
Așa că, o gustare de fructe, nu doar că ne protejează în sezonul ăsta de gripă și răceală, dar are multe alte beneficii, nu-i așa?

Pentru mine lista asta este sfântă în sezonul de iarnă, recunosc.
Și le mulțumesc celor de la LaDoiPași, magazinul nostru de lângă bloc, că m-au provocat să le vând ponturi din meniul nostru în tandem. Ba chiar am schimbat idei, pentru că și ei au pe site o secțiune pliiină de inspirație și idei simple pentru acasă.  
Aruncați-vă un ochi, o să vedeți ce de lucruri utile găsiți acolo! Ca și-n magazin, să recunoaștem!

Știți ce vă urez?
O super vitaminizare de sezon, ca să ținem gripa și răceală la distanță! Ceea ce-mi doresc și mie!

 

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Cutia cu provocări – un cadou surpriză pentru ziua de naștere - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.