10 lectii invatate de la gradinita
Gata. Vacantaaaa! Am trecut cu brio si relaxare prin clasa 0, pe care am blamat-o la inceput si am ajuns sa o inteleg pe parcurs. A fost un an de tranzitie intre gradinita si scoala. Un an in care Ema si probabil si restul copiilor au inteles ca scoala inseamna ceva mai serios decat gradinita, joaca nu prea mai are loc in orar, ca aici orele sunt mai riguros impartite, sarcinile mai exacte, explicatiile mai profunde, programul mai stabil, doamna mai autoritara. Cam asta a inteles Ema din anul asta. Simplist gandind, cred ca a fost o etapa de acomodare, pe care o marcam pozitiv. Daca Ema se duce cu zambetul pe buze la scoala (inca), daca a reusit sa-si faca prieteni, daca doamna e pentru ea o autoritate pe care o asculta si o respecta, daca temele n-au coplesit-o, asta zic eu ca e de bine. Ca doar asa m-am obisnuit, sa vad partea plina a paharului.
Asta nu inseamna ca Ema a trecut cu usurinta peste departirea de gradinita. Deloc chiar. Nostalgia a fost la loc de cinste. Si pentru ca e un subiect inca fierbinte, pentru ca in continuare primesc intrebari daca e bine sau nu sa-ti dai copilul la gradinita de stat, daca e bine sa il incurajezi sa intre cat mai curand in comunitate, astazi nu o sa povestesc despre scoala, ci experienta noastra legata de GRADINITA.
Au fost 3 ani de gradinita. Clasic: grupa mica, mare, mijlocie. Gradinta noua, frumoasa, mare, moderna, de stat, la 5 minute de casa. Ideal pozitionata pentru noi, ca doar planetele se aseaza si ele cum trebuie din cand in cand. Cu 2 educatoare: una la inceputul carierei, alta la final. Aceeasi echipa timp de 3 ani. Cu bune si rele, cu lectii de viata si cate ceva de invatat din zbor zi cu zi. Exact ca-n orice comunitate. La final, privind retrospectiv, sunt sigura ca Emei i-a prins excelent perioada asta. A pregatit-o de viata intr-un alt fel decat putem s-o facem noi acasa. In timp am uitat si zecile de raceli prin care am trecut impreuna in cei 3 ani, am uitat tot ce era de rau si gandurile mi s-au asezat mult mai organizat. Cred ca cele mai importante lectii invatate de Ema la gradi sunt cele pe care le-a prins din zbor, din experienta de trai in comunitate, cele pe care nu le va uita prea curand si care o vor ajuta sa evolueze.
Din povestirile ei, din franturile puse cap la cap, din ce-am vazut, ce-am auzit, ce-am experimentat in cei 3 ani de gradinarit, am facut Top 10 Lectii invatate de Ema la gradinita:
- Copilule, e foarte bine sa ai o o prietena buna. Cea mai buna. Dar pe langa ea, e clar ca-ti trebuie inca cel putin 5-6 prietene, de rezerva. Pana la urma, oricui ii trebuie plan de rezerva in cazul in care ti se imbolnaveste prietena si lipseste de la gradi.
- Totul trebuie impartit. Jucarii, culori, acuarele. Egal, frateste, corect. In practica, au tot aplicat metoda impartitului. Iar Ema si-a insusit-o cu brio. Nu e zgarcita, imparte, daruieste, poate chiar prea usor se desparte de lucruri, jucarii, rechizite. Lectie invatata!
- Invata sa te descurci singur. Acasa suntem 2-3 adulti dedicati unui copil. La gradi sunt maxim 2 adulti alocati la 20 de copii. Asa se face ca Ema a invatat sa se imbrace & dezbrace singura, sa se incalte si sa se pregateasca de iesit afara. Asa i-a aparut si pasiunea pentru balerini sau adidasi cu arici sau fermoar, in detrimentul clar al sireturilor.
- Invata sa lucrezi in echipa. Uneori e chiar distractiv, cand iti dai seama ca unde-s mai multi, puterea creste. Ba chiar a prins din zbor si faptul ca unii pot face treaba, iar meritul e al echipei.
- Inainte de fiecare masa, te speli pe maini. Regula clara, fara comentarii. Toata lumea se spala pentru ca asa e sanatos. Punct si fara comentarii.
- Copii de multe ori spun lucruri rautacioase. A fost o lectie pe care nu stiu exact cat a inteles-o, dar lucram la asta. De multe ori a venit afectata de vorbe aruncate de copii. Copii vad, aud, imita, inventeaza…si e incredibil cat de usor asimileaza tot ce e rau. De cele mai multe ori, vorbe prea grele pentru varsta lor.
- Nu poti sa fii invitat la toate zilele de nastere. E clar ca pana si copiii de gradinita au gastile lor. Si ca la o zi de nastere nu poti invita mai mult de 6 – 10 copii. Dar nu poti sa fii prieten cu toata lumea si nici sa partici la toate petrecerile.
- Nu tu esti cetrul atentiei. Nu poti sa ai rolul principal la serbare in fiecare an. Aici…e o discutie cu cantec. Ema a inteles ca rolurile de la serbare trebuie impartite, ca nu toate fetitele pot sa fie printese sau zane. A trecut natural peste frustrarile tipice copiilor si de multe ori parintilor, pana la urma i-a placut sa fie chiar si vrajitoarea din Alba ca Zapada. Important a fost sa se distreze si sa se simta bine. E o lectie care va continua din pacate, cand va intelege intregul context ( unii chiar pot sa fie an de an print sau printesa, conteaza poate motivatia educatoarelor…)
- Cuvintele magice functioneaza si cu cei mari si cu cei mici. Multumesc, te rog, imi pare rau. Le foloseste si chiar ii penalizeaza pe cei care uita de ele. Inclusiv pe noi, cand ne prinde.
- Pune intotdeauna lucrurile la locul lor. Daca vrei sa te mai joci cu aceeasi jucarie si maine, pune-o la locul ei. Daca vrei sa folosesti aceleasi carioci si maine, aranjeaza-le la loc. Corect. Se aplica si la gradi si am incurajat-o sa o avem si acasa aceeasi regula. Asa isi pastreaza ordinea in camera. (de cele mai multe ori reuseste..dar mai are si scapari)
Am mai invatat si altele, pana la urma 3 ani in acelasi mediu, cu aceleasi educatoare si aceeasi colegi – nu se uita asa de usor si e clar ca inveti in fiecare zi cate ceva. Cu greu s-a despartit Ema si de prietenele ei de la gradi, cu greu a trecut peste faptul ca nu vor mai avea serbari si nici atata timp de joaca. Si-n ziua de azi, la un an de la despartire, in continuare se uita cu nostalgie la curtea gradinitei cand trecem pe langa si il saluta cu voiosie sincera pe bodyguard-ul care sta la poarta.
Ai crescut, copilule, dar gradinita asta va ramane o amintire frumoasa multi ani de-acum!