10 motive pentru care povestile sunt importante pentru copiii nostri

10 motive pentru care povestile sunt importante pentru copiii nostri

Le citim de mici. Incercam sa facem asta in fiecare zi, in fiecare seara, incercam sa ne formam o rutina din a citi povesti. Stim ca e vorba de timp de calitate, de o conexiune care se creeaza in familie, stim intuitiv ca ‘povestea de seara’ insemna mult, ca povestile in general joaca un rol mai important decat credem!

Povestile au o importanta majora in dezvoltarea si evolutia copiilor nostri. Eroii din carti si povesti devin prieteni si modele pentru cei mici. Mai mult chiar, povestile sunt ‘ocazia perfecta’ pentru ca cei mici sa afle informatii si sa-si imbunatateasca abilitatile de lectura si de exprimare,  atat de utile pentru succesul in viata.

Am adunat aici 10 motive care demonstreaza cat de importante sunt povestile pentru copiii nostri:

  1. Povestile ii ‘imprietenesc’ pe copii cu lectura.

    Copiii carora li se citeste de mici, copiii expusi lecturilor si povestilor vor creste intelegand ca lectura este un mod de destindere, de relaxare, nu o corvoada sau o tema care trebuie bifata. Vor creste si e mult mai probabil sa prefere lectura unor jocuri pe computer sau programe TV, iar asta e un beneficiu inestimabil pe termen lung.

  2. Povestile ii invata pe copiii lectii de viata.

    Daca atunci cand sunt mici aud si vad forme, culori, invata despre spatiu, numere etc., atunci cand sunt un pic mai mari pot vedea in carti si pot invata atat de simplu despre rutina spalatului pe dinti, dragostea de animale, despre prietenie sau familie. Nemaivorbind despre lectii complexe si idei precum importanta de a imparti, despre compasiune si ajutor, despre situatii de viata cum sunt divortul, despartile sau moartea.  Si partea cea mai buna este aceea ca nu exista o tehnica a invatarii, totul se intampla natural, copiii invata doar auzind sau citind singuri.

  3. Povestile stimuleaza imaginatia.

    Asa ajung copiii sa auda despre o lume paralela, despre o lume fantastico-stiintifica, despre planete, despre personaje reale sau inventate. Asa aung cei mici sa inteleaga ca puterea imaginatiei e nelimitata si nepretuita. Ca pot sa viseze si sa-si imagineze orice. Povestile pot sa fie despre copii care traiesc exact ca ai nostri, dar si despre personaje venite de pe planete si lumi parelele. Asta-i farmecul lecturii, asta-i puterea vorbelor mestesugite ce-i pot duce pe cei mici oriunde!

  4. Povestile dezvolta abilitatile de comunicare.

    Timpul petrecut citindu-le celor mici se va traduce in timp investit in ei si in relatia parinte – copil. Auzind despre interactiuni dintre personajele din cartile citite, avand mereu aproape un parinte in timpul lecturii, copilul va invata intr-un mod natural sa se deshida, sa vorbeasca, sa spuna ceea ce simte si sa se exprime deschis. In acelasi timp, imbogatesc vocabularul si largesc aria de interes si de cunostinte a celor mici. Cartile, povestile, povestirile sunt ocazii perfecte pentru copiii sa auda si sa invete cuvinte noi, incepand cu cele pline de ilustratii si ajungand la romane complexe, mai tarziu.

  5. Povestile sporesc performantele scolare.

    Exista studii care au demonstrat cu cifre ca acei copii carora li s-a citit in mod constant dezvolta o mai mare capacitate de concentrare si de invatare. Pentru ca, pana la urma, e clar ca un elev trebuie in primul rand sa se exprime cu usurinta, sa aranjeze cuvintele si sa fie capabil sa faca rezumate si compuneri. Abia apoi se poate focusa pe matematica, stiinte, fizica, chimie.

  6. Povestile relaxeaza.

    Citite in mod regulat, seara de seara, creeaza o rutina a somnului foarte valoroasa pentru copii. E modul ideal de a incheia o zi plina, cu situatii de stres uneori, la gradinita, al scoala sau in parc. Povestile se traduc prin momente de liniste, relaxare, stabilitate si nu in ultimul rand intaresc legatura parinte – copil .

  7. Povestile imbunatatesc mecanismele logice.

    E o cale perfecta pentru cei mici de a lua contact cu diverse concepte abstracte, implicandu-si propria logica si situatii diferite. Aud despre cauza si efect, despre rationamente si responsabilitati. Pe masura ce copiii inteleg ca fiecare situatie din carte e posibil sa fie intalnita in viata reala, devin mult mai pasionati de fiecare poveste si situatie in parte.

  8. Povestile sporesc capacitatea de concentrare si disciplina.

    Chiar daca uneori cei mici par agitati si n-au rabdare sa se uite pe carti si nici sa asculte, parintii trebuie sa persevereze. Asa se dezvolta si se antreneaza capacitatea de concentrare, dar si memoria, toate contribuind ulterior la performantele scolare.

  9. Povestile ii ajuta pe copii sa-si inteleaga si sa-si exprime sentimentele.

    Deseori aud povesti cu personaje care traiesc situatii similare cu cele ale lor. Asa inteleg ca tot ceea ce simt este normal si ca trebuie discutat. Ca teama, tristetea, sunt sentimente normale, la fel ca bucuria sau nerabdarea. In plus, parintii ii pot urmari de pe margine, le pot analiza comportamentul si reactiile si sigur vor intelege mai multe despre ceea ce se intampla in sufletul copilului.

  10.  Povestile intaresc relatia parinte – copil.

    Pe masura ce copiii nostri cresc, preocuparile li se schimba. Se vor juca, vor alerga, vor explora lumea inconjuratoare. Dar rutina povestii de seara poate sa ramana o constanta pana tarziu. Poate sa fie momentul de care au nevoie si parintii si copiii, dupa o zi obositoare. Nu trebuie sa devina o corvoada, ci mai degraba un moment atat de asteptat, momentul special al fiecarei zile, in care copilul se cuibareste in locul cel mai sigur – bratele parintelui!

Povestile si momentele astea speciale cred ca sunt unul dintre cadourile cele mai de pret pe care le putem face celor mici. Investim timp in ei, in noi, in relatia noastra si ii ajutam sa aiba premisele unei vieti de scolar relaxat si sigur pe el.

Despre asta este vorba si in cea mai noua campanie Danonino, ce le propune parintilor sa foloseasca povestile pentru a-i sustine pe cei mici in noile lor „cuceriri”, pentru descoperirea lumii, pentru a comunica, pentru a-si exprima visele si temerile. O sa descoperiti noua gama de personaje marionete, care parca ii invita si pe cei mici si pe cei mari sa-si lase imaginatia sa zburde.

Ema are deja 4 mascote, pe care le-a ‘decorat’ cu autocolantele din pachet si le-a si botezat: Indragostila, Licuricino, Papagalicino si evident, Dino. Impreuna am compus o poveste cu toata gasca asta.

Gasiti aici si puteti descarca povestea compusa de Blog in Tandem:

Gasca lui Dino in cautarea comorii

CONCURS:

In plus , va lansez si o invitatie provocare, impreuna cu DANONINO: puteti sa creati chiar voi, impreuna cu cei mici, o sceneta, cu dialog plin de replici amuzante, o poveste, folosindu-va de noile personaje marionete din carton Dino.

Incarcati textul pe linkul http://www.danonino.ro/creativitate/ , iar la finalul campaniei, se vor trage la sorti 3 scenete ce vor fi puse in scena de parinti bloggeri VIP, intr-un eveniment la care vor fi invitati si castigatorii!

Succes si inspiratie!!! 

Ah…si poate va inspira si vreunul dintre cele trei clipuri cu Ema, care a intrat imediat in lumea mascotelor Dino si isi tot creeaza zilnic scenete. Iar eu…nu ma satur s-o ascult, recunosc!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.