11 motive dovedite științific pentru care e bine să petrecem timp afară
Voi profitați de vacanța de vară, de zilele astea lungi cu asfințituri de poveste?
Reușiți să petreceți cât mai mult timp afară? În pădure, în excursii, în natură…ideea este să ieșiți AFARĂ!
E viață în afara pereților, să nu uitați!
Se tot spune și apar mereu studii și concluzii științifice care ne asigură că NATURA oferă cel mai bun mediu pentru sănătatea noastră fizică & psihică!
Pe scurt, am adunat astăzi 11 motive pentru care e bine să petreceți timp afară:
1. Ajută memoria pe termen scurt
Universitatea din Michigan a făcut un test rapid și le-a dat studenților să memoreze un brief. Jumătate din grup s-a plimbat într-o pădure din zonă, ceilalți au rămas pe străduțe din oraș.
Rezultatele celor care au ieșit în natură au fost cu 20% mai bune decât ale colegilor care au rămas în oraș.
Un studiu similar a arătat că oamenii care suferă de depresie au rezultate mult mai bune în urma unor simple plimbări în natură, decât în agitația orașului.
Surse: Psychological Science, 2008; Journal of Affective Disorders, 2013
2. Ajută la creșterea energiei
Da, chiar și mintea ne obosește uneori și trupul pare lipsit de energie. Oboseala mentală este din ce în ce mai des întâlnită.
Un studiu a arătat că o cale foarte la îndemână pentru a ne restabili un echilibru mental este să ne petrecem timp în natură.
Mai mult chiar, până și simpla privire a unor fotografii făcute în natură pare să funcționeze uneori, spre deosebire de imaginile desprinse din peisaje urbane.
Sourse: Journal of Environmental Psychology, 1995; Journal of Environmental Psychology, 2005; Psychological Science, 2012
3. Ajută la eliberarea de stres
Cine nu are perioade în care se simte stresat sau obosit? Știți remediul? PLIMBAȚI-VĂ printre COPACI!
S-a demonstrat că studenții care și-au petrecut două nopți în pădure aveau un nivel al cortizolului – așa numitul hormon al stresului, de două ori mai mic decât colegii lor ce-și petreceau timpul în oraș.
STRESUL poate fi combătut prin TERAPIA PĂDURII! Asta trebuie să reținem cu toții.
Mai mult, în clădirile de birouri, până și o fereastră către un peisaj verde este asociată unui nivel mai scăzut al stresului.
Surse: Scandinavian Journal of Forest Research, 2007; Environmental Health and Preventative Medicine, 2010; Japanese Journal of Hygiene, 2011; Biomedical and Environmental Sciences, 2012
4. Ajută la recuperarea după convalescență
Inflamațiile apar în mod natural ca răspuns al organismului la amenințări. Dar când inflamația se agravează, este asociată cu o serie de deficiențe, inclusiv tulburări autoimune, boli inflamatorii intestinale, depresie și chiar cancer. Timpul petrecut în natură poate fi o modalitate de a vă ajuta să țineți situația sub control.
Într-un studiu, studenții care au petrecut timp în pădure au avut un nivel mai scăzut al inflamațiilor decât cei care au petrecut timp în oraș.
În altul, pacienții vârstnici care au fost trimiși într-o călătorie săptămânală în pădure au prezentat semnale de inflamație reduse, precum și faptul că excursia forestieră a avut un efect pozitiv asupra hipertensiunii.
Surse: Biomedical and Environmental Sciences, 2012; Journal of Cardiology, 2012
5. Ajută la o vedere mai bună
Mai ales la copii, cercetările au arătat că activitățile outdoor pot avea un efect protector asupra ochilor, reducând astfel riscul de miopie.
Creșteți timpul petrecut în natură și asta este o strategie perfectă prin care reduceți riscul dezvoltării miopiei sau stagnarea ei, la copii și adolescenți, este concluzia studiului din 2012.
În Taiwan, cercetătorii au studiat două școli unde miopia era foarte întâlnită la copiii de acolo. I-au încurajat pe dascăli să organizeze activități outdoor și au monitorizat rezultatele.
După un an, rata de mipie în școala vizată era de 8,41%, față de 17,65%, în școala unde activitățile nu s-au schimbat.
Surse: Ophthalmology, 2008; Ophthalmology, 2012; Ophthalmology, 2013
6. Îmbunătățește concentrarea
Într-un studiu amintit mai sus, cercetătorii au monitorizat capacitatea de concentrare a unui grup, împărțit în 3: unii au mers și s-au plimbat în natură, unii s-au plimbat prin oraș, iar al 3-lea grup pur și simplu s-a relaxat.
La întoarcere, grupul care a răspuns cel mai bine la probele testului de concentrare a fost cel care a mers în pădure. Studii similare arată că și simpla privire a unui peisaj pe fereastră poate avea rezultate similare.
Mai mult chiar, efectele pozitive ale naturii dau roade chiar și pentru copiii cu ADHD, care se concentrează mult mai bine după numai 20 de minute petrecute în natură.
Surse: Environment & Behavior, 1991; Journal of Environmental Psychology, 1995 (2); Journal of Attention Disorders, 2008
7. Stimulează creativitatea și imaginația
Imaginați-vă o terapie fără efecte secundare, disponibilă permanent și care vă poate îmbunătăți funcțiile congnitive fără niciun cost! Asta este…TERAPIA NATURII! Cu alte cuvinte, timp petrecut afară, în natură.
Un studiu a arătat că oamenii care și-au petrecut timp considerabil în natură, timp de 4 zile, mult mai mult decît un simplu prânz în parc – și-au îmbunătățit capacitatea de rezolvare a problemelor cu 50%.
Chiar dacă rezultatele cercetării au indicat o legătură directă între timpul petrecut în natură și gândirea creativă, nu au existat rezultate suficiente pentru a stabili dacă efectele au fost determinate de timpul în natură sau de limitarea tehnologiei sau alți factori asociați.
Surse: Psychological Science, 2008; PLOS ONE, 2012
8. Posibile efecte anti-cancerigene
Mai exact, se stimulează producerea de proteine anti-cancerigene.
Cercetările sunt încă în faze incipiente, dar studiile preliminare au arătat o legătură între timpul petrecut în natură – în pădure, ce aparent stimulează producerea de proteine anti-cancerigene. Efectele pot dura până la 6 zile după o excursie în pădure.
De asemenea, studiile din Japonia au arătat că în zonele cu mai multă vegetație & păduri rata de mortalitate cauzată de cancer era mult mai scăzută comparativ cu alte zone.
Chiar dacă cercetările nu sunt finalizate și concluziile încă pot fi dezbătute…este o arie de studiu pentru viitor, asta e clar.
Surse: International Journal of Immunopathology and Pharmacology, 2007; International Journal of Immunopathology and Pharmacology, 2008; Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents, 2008; The Open Public Health Journal, 2008
9. Stimulează sistemul imunitar
Activitatea celulară asociată petrecerii timpului în natură, despre care am amintit și la punctul precedent, arată de asemenea și îmbunătățirea activității sistemului imunitar.
Așa se face că natura ne ajută să luptăm cu răceli, gripe etc.
Sursa: Environmental Health and Preventative Medicine, 2010
10. Îmbunătățeste starea mentală
Anxietatea, depresia și alte afecțiuni mentale pot fi ameliorate cu acest tratament simplu: timp în NATURĂ, mai ales dacă este combinat cu exerciții.
Un studiu a arătat că o plimbare în natură poate fi asociată cu reducerea anxietății și a stărilor depresive, precum și a stărilor tensionate, așa încât ar putea fi folosite clinic ca și suplimente ale tratamentelor de specialitate.
Prezența unei ape în peisaj….face ca efectele pozitive să fie și mai puternice!
Surse: Environmental Science and Technology, 2010; Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012; Journal of Affective Disorders, 2013
11. Reduce riscul de infarct
Beneficiile spațiilor verzi sunt incontestabile, iar studiile nu încetează să confirme ceea ce aproape că știm cu toții …dar tot uităm: traiul în natură, sau cât mai aproape de natură ne face să trăim mai mult și mai bine!
Un studiu făcut în Olanda, pe 250.782 de persoane, a confirmat acest lucru și a stabilit o legătură directă între procentul de verdeță din zona unde locuiești și starea generală de sănătate a rezidenților.
Surse: Journal of Epidemiology and Community Health, 2006; Journal of Epidemiology and Community Health, 2009; Biomedical and Environmental Sciences, 2012
Cititi, pe teme similare:
- 6 sfaturi de la cercetătorii Harvard, pentru a crește un copil bun
- 70 de subiecte de discutat la cina, in familie
- 10 alternative la NU-urile pe care copiii le aud zilnic
- Preadolescenta e o carte norocoasa. Cum profitam de ea?
- Ce sarcini putem da copiilor, in funcie de varsta.
- Credeti in puterea imbratisarilor?