13 activitati ‘in tandem’ tata & copil. Haide, copilule, POTI s-o faci singur!
Toti parintii, un pas in spate! …da,da…si inca unul si stati linistiti acolo, trageti aer in piept si priviti! Doar, atat, stati deopare si uitati-va la copiii astia. Atat! Puteti doar sa va minunati!
Copiii nostri nu sunt nici de plus, nici de plastilina si nici nu se strica la o cazatura sau la un esec. Din contra, se intaresc si merg mai departe.
Da, e-adevarat ca drumul spre casa ar putea sa dureze 10 minunte in loc de o ora. E-adevarat ca bucataria ar putea sa nu arate ca un camp de razboi dupa ce am facut niste piscoturi.
E-adevarat ca noi i-am putea imbraca in 3 minute, nu in 30, cum o fac singuri. Si…da, e la fel de adevarat ca ar fi bine sa nu spalam 3 randuri de haine, daca nu s-ar tavali pe iarba sau in nisip ori de cate ori au ocazia.
Dar copiii nostri nu sunt roboti. Nu sunt nici lucruri si nici bibelouri. Sunt oameni mici, sensibili, inocenti, curiosi. Pentru ei, sunt atatea lucruri noi. Au curiozitati, entuziasm, frica. Au nevoie de noi sa le fim aproape, nu sa facem totul in locul lor.
Vrem sa le demonstram ca noi suntem adulti mai destepti si facem lucrurile mai repede si mai bine? Vrem sa facem noi totul in locul lor si ei sa stea cuminti si sa citeasca? Vrem sa le distrugem incet incet increderea in ei, spiritul liber, dorinta de a cunoaste? Vrem sa avem copii autonomi sau bibelouri de portelan? Cum sa invete sa lupte, daca noi nu-i lasam? Cum sa descopere ce le place, daca noi alegem in locul lor? Cum sa le placa viata cu bune si rele, daca nu-i lasam sa si-o traiasca?
Lasati-i sa incerce, sa faca singuri, sa se straduiasa, sa se ambitioneze, sa se supere, sa se enerveze, sa o ia de la capat, sa cada, sa se ridice.
Lasati-i sa experimenteze. Sa vada, sa puna mana, sa testeze, sa planga la esecuri , sa invete din greseli, sa-si testeze limitele, sa se bucure atunci cand reusesc singuri.
Cum altfel o sa avem copii pregatiti pentru viata?
Copiii nostri sunt oameni. Pot sa aleaga singuri. Pot sa faca singuri lucruri. Pot sa strice si sa repare. Pot sa planga si sa rada. Pot sa aleaga singuri ce vor sa manace, ce vor sa se joace, ce vor sa faca, ce le place si ce nu. Nu se intampla nicio tragedie. Asa devin din oameni mici, oameni mari.
Noi nu trebuie decat sa stam un pas in spate si sa-i lasam sa testeze. Si sa le transmitem permanent, in fapte si vorbe mesaje de incurajare:
‘Poti s-o faci singur!’, ‘Am incredere in tine’, ‘Poti sa te bazezi pe mine daca ai nevoie!’
Da, stiu ca toti ne grabim si…de multe ori uitam de toate lectiile si teoriile si facem noi in locul lor. Dar in acelasi timp imi amintesc atatea episoade care incet incet fac din Ema un copil increzator in fortele proprii, un copil curajos, care vrea sa incerce si sa testeze, un copil care pune intrebari si mai ales…un copil care a crescut sa fie autonom si sa aiba incredere in el!
Ema a fost cea mai fericita cand a fost singura la cumparaturi si a platit singura. S-a bucurat cu tot sufletul cand am lasat-o sa mearga singura cu liftul, sa urce si sa descuie usa casei, sa traverseze singura. Se bucura cand isi comanda singura la restaurant ce vrea ea sa manance, se bucura cand merge singura la piscina si se descurca, se entuziasmeaza cand ii dau sarcini si o responsabilizez.
Pasi mici, dar pe care copiii astia ai nostri ii fac cu atata entuziasm si care in timp vor valora atat de mult in dezvoltarea lor. Copiii nostri nu se formeaza peste noapte si nici nu invata din carti. Copiii nostri nu devin autonomi uitandu-se la televizor si nici din povestiri si teorie. Doar prin propriile experiente si trairi.
Copiii nostri sunt oameni si pot alege singuri. Ca sa inteleaga asta, trebuie sa le oferim experiente, sa traim momente, sa-i lasam sa faca, sa simta si apoi sa aleaga.
Astazi va prezint 13 activitati de facut ‘tandem’ copil & tata, evident, inspirate din realitatea noastra cotidiana:
- Drumetii & excursii. Doar asa vor ajunge sa iubeasca natura si sa aprecieze timpul petrecut in mijlocul ei. Doar asa vor vedea si vor intelege ca traim intr-o lume minunata, care trebuie pretuita.
- Activitati utile pe langa casa…tundeti gazonul, taiati gardul viu, udati gradina. Se gasesc destule de facut si la casa si la apartament.
- Plimbari cu bicicleta. Cat mai dese, in locuri cat mai diferite, in parcuri, in cartier, in padure, oriunde aveti ocazia. E o super experienta sa faci si sport si sa te si opresti sa descoperi locuri noi.
- Inot. Se poate practica in orice sezon, iar piscine au tot aparut in majoritatea oraselor. Pe langa rutina placuta a miscarii si beneficiile indiscutabile, mai e si placerea momentelor de joaca in echipa parinte & copil.
- Sport & catarari outdoor. In felul asta copiii isi pot descarca bateriile, pot invata lectia echilibrului, a concentrarii, a rabdarii.
- Activitati distractive & utile. De ex. spalat masina. Imbinam utilul & placutul si uite asa marcam alte momente in familie si poate viitoare repere legate de faptul ca fiecare dintre noi trebuie sa stie sa faca singur cat mai multe lucruri utile.
- Sah. Despre beneficiile jocului de sah e aproape inutil sa scriu. Rabdare, concentrare, gandire, strategie.
- Citit povesti. Am scris de curand o postare in care explicam ca s-a dovedit prin studii ca momentele de lectura seara creeaza o rutina foarte apreciata de copii pana la varsta de 11- 12 ani chiar.
- Mici reprize de ‘bricolat’. Nu-i rau nici pentru baieti, nici pentru fete, sa invete sa foloseasca surubelnita, patentul, ciocanul. Abilitatile astea o data dezvoltate, iti raman pe viata.
- Mers in parcuri de distractii. Parca nimic nu se compara cu o repriza de distractie intr-un parc, cu tatal cel curajos. Masinute busitoare, roata panoramica, carusel …toate sunt binevenite.
- Uitat la meciuri. Fotbal, tenis, baschet, handbal.. La TV sau pe stadion. Meciuri sa fie…in timp ce mamele respira usurate si au timp sa se uite pe vreo revista sau la un serial.
- Puzzle.La noi in casa a devenit deja o traditie sa facem impreuna puzzleuri. Totul a pornit de la echipa tata & fiica, unde s-a alipit si mama. Da, e o activitate care le testeaza rabdarea celor mici, atentia, le antreneaza spritul de observatie si puterea de concentrare.
- Experiente noi. O plimbare cu magarii, o lectie de calarie, tras cu arcul, sporturi pe apa. Experiente noi si inedite, care in timp vor valora mult pentru formarea copiilor nostri, care vor intelege ca viata e facuta din momente si experiente.
Astea sunt doar 13 activitati adunate, ce pot fi facute in echipa tata & copil. Astea e lista scurta a activitatilor pe care Ema le face frecvent impreuna cu tatal ei.
Toate se traduc in timp de calitate. In lectii de viata. In educatie pe termen lung. In momente speciale.
Later Edit. + 10 Alte Activitati in Tandem
Dupa publicarea articolului am primit din partea prietenilor Blog in Tandem tot felul de alte sugestii de activitati ce se pot face in echipa.
Ne-am amintit ca unele dintre ele deja sunt ‘bifate’ si de Ema si tatal ei, asa incat la lista de 13 activitati in tandem mai avem deja inca 10 alte activitati. Si uite asa denumirea s-ar putea schimba in ’23 de activitati in tandem tata & copil’. Iar lista e deschisa si o sa o tot completam de-a lungul timpului, promit!
- 14. Ping Pong: inca nu s-a prins mare lucru de Ema, dar e o activitate in echipa ce se poate juca in concediu, acasa, in parcuri. Recuzita e minimala, distractia e garantata.
- 15. Biliard: Si-aici e timp destul pentru aprofundare…dar mai bine sa ii invatam noi, decat sa vrea mai tarziu sa bata cluburile pe ascuns. Asa ca in concediu de exemplu, in zilele cu ploaie, merge un biliard in familie, nu?
- 16. Dans : La noi sedintele astea in tandem ne sunt aproape ‘impuse’ de Ema, care-si face antrenamentele si incalzirea de dimineata in curte, in sezonul de vara. Dar e e chiar distractiv, zic eu, de pe margine!
- 17. ATV: Prea multe nu sunt de spus aici. Si nici nu va trebuie niciun argument sa-i castigati pe cei mici in activitatea asta. Poate din contra, argumente sa va mai si opriti….
- 18. Fotbal : Cred ca imaginea unei partide de fotbal in echipa tata – baiat ar fi fost mult mai naturala. Ce vreau sa arat este ca se poate practica si in rochita fotbalul. Aici Ema e portar…zice ea! 🙂
- 19. Bowling : Pentru zilele de iarna sau ploioase, mai bine un bowling in tandem, decat uitat la TV sau stat cu nasul in tableta.
- 20. Tir cu arcul : E o activitate distractiva si pentru mari si pentru mici, doar daca e facuta sub supraveghere, evident.
- 21. Air soft: Credeati cumva ca fetelor nu le plac pistoalele? Ei bine, s-au schimbat vremurile!
- 22. Mers la raliuri : Sunt 100% ca raliurile sunt pasiune pentru multi tati. Asa ca puteti merge linistititi cu cei mici, e o priveliste care le atrage atentia, sigur! Aici Ema e la Campionatul de Raliuri, Viteza in Coasta, Sinaia 2015
- 23. Masinute busitoare: Asta-i o activitate in echipa care tatilor le aminteste de copilarie, iar juniorii se distreaza in tandem cu ei. Recomand!
Haideti sa-i lasam liberi, sa aleaga singuri.
Haideti sa-i sustinem, dar sa nu-i sufocam.
Haideti sa-i incurajam sa aiba idei si sa incerce.
Haideti sa-i ascultam si sa tinem cont de parerea lor.
Haideti sa-i invatam sa fie indepedenti si autonomi.
Haideti sa-i lasam sa viseze singuri si sa-i ascultam.
Haideti sa-i lasam sa experimenteze,sa traiasca,
Haideti sa-i invatam sa sa colectioneze momente, nu lucruri!
Saptamana aceasta, am acceptat provocarea Danonino si v-am povestit despre ce inseamna pentru noi sa spui DA! atunci cand copilul alege singur cum sa isi petreaca timpul.
Timpul petrecut impreuna se transforma in amintiri care raman pe viata. Acum dam si noi provocarea mai departe catre voi! Aratati-ne printr-o imagine cu cei mici in care va bucurati de jocurile voastre preferate pe care sa o publicati pe pagina de Facebook Danonino si puteti castiga premiile Danonino! Succes!