3 sfaturi de la Harvard, pentru a crește copii adaptabili, autonomi și pregătiți pentru provocările vieții
Hm…pentru mine una din marile provocări de părinte este aceea de a crește un copil independent!
Asta-mi doresc! Să reușesc cumva să o fac pe Ema să se desprindă de noi, atunci când va fi pregătită.
Să reușesc să îmi dau seama cum să o pregătesc pe ea, dar și pe noi.
Există oare o rețetă care ne-nvață cum să facem asta? Cum să-i învățăm să fie adaptabili, autonomi și pregătiți pentru provocările vieții?
Știu că noi, părinții, avem senzația că al nostru copil e centrul universului. Tindem să credem că dacă le stăm alături și facem lucruri în locul lor, devenim părinți mai buni. Ne amăgim deseori că îi vom sta alături copilului, oricând va avea nevoie.
Dar nu e așa! Nu facem decât să le transmitem, fără să vrem, celor mici, că lumea se învârte în jurul lor.
Mai mult, ne îndreptăm cu pași siguri spre marea dezamăgire, când vor da piept cu viața din afara căminului protector al nostru.
Cum facem totuși să-i învățăm să fie adaptabili, să facă față schimbărilor și să poată depăși provocăile?
ADAPTABILITATEA & AUTONOMIA se învață?
Evident că nu! Dar se pot educa, pas cu pas, acasă. Asta putem face cu toții.
Conform unei cercetări făcute de Universitatea Harvard ( Centrul pentru Studierea Dezvoltării Copiilor), cel mai simplu este să ne gândim la provocările & greutățile ce apar în calea copiilor noștri…ca la un balansoar.
Dificultățile & provocările pe o parte, iar punctele tari și oportunitățile, de cealaltă parte.
M-am bucurat foarte tare că de curând am participat, împreună cu Ema, la lansarea campaniei educaționale interactive, „Spune DA explorării”, cu semnătura Danonino , ce-i îndeamnă pe părinți și pe cei mici să pornească în aventura spațială alături de Dino și să descopere împreună misterele Universului.
Cam despre asta este vorba și în cele 3 sfaturi primite de la HARVARD, despre încurajare și despre a le da copiilor încredere!
-
Să construim relații puternice, sigure și stabile părinte & copil.
Iar asta nu se face într-o zi! Relația cu propriul copil trebuie să fie stabilă, să-i ascultăm, să le vorbim, să-i încurajăm, să ne simtă lângă ei…nu doar să le vorbim despre asta.
Să le dăruim timp și spațiu. Să le permitem să trăiască experințe noi, sentimente, trăiri, să povestim împreună despre asta, să-i ajutăm să-și identifice emoțiile.
Iar uneori, să-i lăsăm să plângă, să fie supărați, să țipe…
La noi funcționează și discuțiile pe baza cărților citite și așa dăm startul unor conversații luuungi din care aflăm împreună tot felul de lucruri ascunse în sufletul Emei.
-
Să le oferim stabilitatea și căldură unui cămin.
Iar asta se traduce prin rutine și reguli pe care să le stabilim împreună. E vorba de reguli jucăușe, despre mirosuri de-acasă, despre jucării și lucruri cu povești, știute de fiecare familie în parte.
Să ascultăm muzică împreună, să jucăm jocuri, să avem activități de familie.
Cine nu are nevoie să se simtă iubit și protejat acasă? Să simtă că există un loc unde nimic rău nu i se poate întâmpla?
Și dacă tot povestim de experiențe, la noi acasă s-a decretat Vinerea Jucăușă, în care Ema sau noi stabilim ce vrem să facem. Ceva diferit, în fiecare săptămână: un film, un teatru, spectacol, ieșire la bowling, la un restaurant. Important este să fie ceva diferit! -
Să le oferim copiilor posibilitatea de a alege & a decide singuri!
Iar asta se traduce cumva printr-un simț al controlului. Atunci când nu ai de ales, te simți lipsit de putere, nu-i așa? Iar copiii sunt și simt exact ca noi!
Au nevoie să li se permită să facă propriile alegeri. Să audă cât mai des DA, de la părinți. Să decidă singuri, indiferent care ar fi rezultatul. Doar așa vor căpăta încredere în propriile forțe.
Încercați asta! Permiteți-le să aleagă!
Eu de ex. am început să o încurajez pe Ema, cât mai des, să decidă ea cum își împarte timpul de teme, cum se îmbracă, ce film alege…Și nu e ușor! Asta pentru că pornim de la o oarecare dependență pe care o are de noi, de părerea noastră, de judecata noastră de adulți…așa că drumul e lung. Dar suntem împreună acolo și încercă să-i spunem DA și să ne simtă ca sprijin, atunci când are nevoie!
Știu, nu e simplu. Dar nici nu suntem singuri în drumeția asta plină de provocări, numită parenting.
Suntem norocoși că avem în jur surse de informare, specialiști, studii de la Harvard și nu numai, cărți, evenimente, companii care investesc în educație!
Cât despre lansarea campaniei Danonino, numai de bine!
Lume multă, părinți zâmbitori, copii plini de energie, locație frumoasă – la Commons Hub Unirii, invitați tot unul și unul, despre care abia aștept să vă povestesc cât de curând.
În plus, Ema a fost foarte fericită că a întâlnit echipa Astroclubul Bucuresti și….așa a putut să vadă, prin telescop, luna, planeta Marte și apoi chiar o porțiune dintr-un asteroid.
Cât despre invitatul special al serii, a fost o șansă unică să-l cunoaștem pe Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român.
Pasiunea, puterea, încrederea și curajul de a îndrăzni, sunt cele care m-au ajutat să ajung și mai aproape de visul meu. Dacă ești convins că vei ajunge acolo unde vrei, se vor găsi, într-un fel sau altul, și căi de a-ți realiza visele! Mesajul pe care îl transmit părinților este să spună DA nevoii de explorare și de cunoaștere a lumii, să-și încurajeze copiii să viseze și să îndrăznească să-și îndeplinească visele pentru că, atâta timp cât spiritul este lăsat să zboare liber, dezvoltarea și cunoașterea sunt asigurate.
Concret, Danonino îi transformă pe cei mici în astronauți, într-o campanie educațională ce vine ca o alternativă distractivă și atractivă la tot ceea ce înseamnă descoperirea și cunoașterea spațiului cosmic. Iar despre experiența noastră, am povestit deja, aici, unde vedeți și cum Ema este atât de încântată de experiența magneții cosmici, dar și cu Shazam alături.
…Și să nu uit să vă spun despre colecția de magneți de la Danonino. Și să mă laud că noi am terminat-o!
Se numește: Harta aventurilor lui Dino în Cosmos!
Știți, da? O nouă colecție de 15 magneți de frigider cu ilustrații reprezentând constelații, stele, planete, asteroizi, dar și informații educaționale care continuă experiența virtuală prin completarea hărții aventurilor lui Dino în Cosmos.
Magneții cu ilustrații sunt distribuiți gratuit, la achiziționarea iauturilor de băut sau a brânzicii Danonino, în limita stocului disponibil.
Mai multe informații puteți afla accesând site-ul www.danonino.ro sau pagina de Facebook Danonino.
Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:
➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/
DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:
- 100 de lucruri de făcut înainte de a împlini 6 ani
- 3 fraze nesănătoase, pe care le spun părinții
- Fericirea e ingredientul esențial pentru fiecare dascăl
- Jane Bright, Consultant Educațional: Lăsați copiii să aleagă singuri!
- Abilități pe care trebuie să și le dezvolte copiii, până la 18 ani
- Pediatrii ar trebui să le prescrie copiilor timp de joacă
- Copiii voștri școlari mai au timp de joacă?
- Cel mai frumos loc de joacă e AFARĂ
- Să-i mai lăsăm să copilărească!
- Plimbările în natură sunt benefice pentru creier
- 10 lucruri care-i fac fericiți pe copiii noștri
- 10 beneficii ale sportului, pentru copii