5 cărți educative, cu mesaje puternice
Am tot scris de-a lungul timpului despre importanța cititului, la orice vârstă, iar cărțile educative TREBUIE incluse în orice bibliotecă!
Am povestit despre rolul puternic al reprizelor de citit seara, la orice vârstă. Despre rolul poveștilor în dezvoltarea imaginației copiilor și despre creierul nostru care e construit să înțeleagă povești.
Nu cred că există cineva, din cei ce ne citesc, să nu fie de acord că lectura și cărțile sunt o investiție inestimabilă pentru copiii noștri!
Astăzi adunăm aici 5 cărți educative pe care le recomandăm, pentru copiii de vârstă școlară, pentru puternicele mesajele pe care le transmit.
Sunt cărți care ar trebui incluse în biblioteca micilor școlari și neapărat citite, chiar și în tandem cu părinții. Pe lângă rolul educativ, pot constitui, cu siguranță, punctul de pornire pentru discuții în familie.
-
MINUNEA
Romanul scris de R.J. Palacio a fost premiat cu multiple distincții și a stat la baza filmului cu același nume, despre care am povestit.
Auggie Pullman, personajul principal, este un băiat de 10 ani care s-a născut cu deficiențe faciale severe și a trecut deja prin 27 de intervenții chirurgicale. După ce a fost educat în sistem homeschooling de mama lui, Auggie intră în clasa a cincea la o școală publică. Este o schimbare stresantă pentru orice copil, dar mai ales pentru el, care și-a petrecut viața privindu-i pe alții de la depărtare.
-
AM NEVOIE DE PACE
Este o carte impresionantă, scrisă de o fetiță de 7 ani, care trăiește în mijlocul războiului din Siria. Emei i-a ajuns fix la suflet, i-a ridicat întrebări și curiozități, a răscolit-o și a făcut-o să tragă o concluzie pe care și noi, adulții, o uităm deseori: trebuie să ne bucurăm de viețile noastre!
Fără să exagerez, spun că e o carte ce trebuie citită de copii & adulți. Nu e poveste, e VIAȚĂ! Supraviețuire & moarte, război și durere.
-
MIRACOL ÎN LUMEA EMOȚIILOR
A povestit Ema despre carte, așa cum a simțit-o ea când a citit-o.
Pot să vă spun doar că este o abordare foarte prietenoasă a emoțiilor, o carte scrisă cu gândul clar la copii, pe care-i ajută să înțeleagă ce se întâmplă în sufletul lor când sunt triști, fericiți, speriați, emoționați.
-
Întors pe dos – povestea filmului
Cu siguranță ați văzut filmul Inside Out, despre care Ema a avut mult timp câte ceva de povestit. Mai mult, personajele și acțiunea sunt atât de frumos contruite încât să-i ajute să înțeleagă ce se întâmplă în ‚aparatul central’, acolo unde se găsesc Bucurie, Furie, Dezgust, Tristețe, Frică.
Inside Out este o carte de citit de către copii și adulți, familie, cu un scenariu care face trimiteri spre psihologia umană și care ne provoacă să găsim răspunsuri la vocile-emoții din mintea noastră.Personajul principal este Riley (Kaitlyn Dias), o fetiță în vârstă de 11 ani care locuiește alături de părinți într-un orășel liniștit. Amintirile esențiale păstrate în mintea acesteia (primii pași, primul gol marcat la hochei, marea sa pasiune, plimbările cu familia și jocurile cu prietena sa cea mai bună) păreau să îi ofere o viață liniștită și fără griji. Însă într-o zi tatăl primește o slujbă în San Francisco, iar familia este nevoită să se mute din oraș. Evenimentul declanșează mobilizarea celor cinci emoții din mintea lui Riley.
-
Dă mai departe
Este o carte ce poate fi citită și de copii și de părinți. Este povestea unui puști genial.
Totul pornește de la o temă pentru credite suplimentare : ce poți face tu pentru a schimba lumea? În pofida dificultății, Trevor McKinney vede în ea o modalitate de a schimba oamenii, făcându-i mai încrezători în propriile forțe și mai demni de încredere.Propunerea lui are la bază un mecanism foarte simplu : el ajută trei persoane aflate în nevoie, iar fiecare persoană ajută alte trei, dând astfel mai departe binele. Astfel, pe măsură ce ideea se propagă, fiecare ființă ar putea fi surprinsă de bunătatea celor din jur și ar beneficia de mai multe fapte nobile. Succesul nu apare imediat, …și totuși la un moment dat lucrurile iau cu adevărat amploare, Trevor devenind o mică vedetă, felicitat de însuși președintele Bill Clinton.
Voi, aveți alte recomandări de lectură? Cărți care v-au impresionat pe voi, adulții sau pe cei mici?
Dacă aveți timp, poate vreți să citiți și:
- 13 cărți de citit sub brad – 2017
- 12 cărți de citit sub brad– 2016
- 7 enciclopedii pentru copii
- Recomandare de lectură: Matilda, o dădacă nemaicpomenită
- Lecturi de vacanță: Vânătorii de comori Vol. 2 & 3
- Recomandare de lectură: Vânătorii de Comori – Vol.1
- Recomandare de lectură: Biblioteca Domnului Lemoncello
- Recomandare de lectură: Insula Doctorului Libris
- Recomandare de lectură: Costumul Nici-nu-contează
- 16 cărți de lectură pentru vacanța de vară
- 30 de carti de lectura pentru clasele primare
- 12 carti numai bune de citit sub brad
- 30 de carti recomandate pentru copii prescolari