Copii umiliti de alti copii. Fenomenul ‘Bullying’ in Romania a atins un nivel dramatic
Asta este realitatea trista a cifrelor:
-
in mod repetat, in scoala, 3 din 10 copii sunt exclusi din grupul de colegi;
-
3 din 10 copii sunt amenintati cu bataia sau lovirea de catre colegi;
-
1 din 4 copii a fost umilit in fata colegilor.
Primul studiu national lansat de Salvati Copiii Romania
Organizația „Salvați Copiii” Romania a lansat primul studiu national cu privire la fenomenul de bullying în scolile romanesti. Cercetarea a urmarit modul in care copiii si parintii percep bullying-ul, atitudinile si comportamentele acestora in diferite contexte sociale (la scoala, in grupul de prieteni, in mediul online), precum si masurarea incidentei cazurilor de bullying in aceste situatii.
Vorbim despre copii care-i fac pe alti copii sa sufere.
Cum se manifesta BULLYING-ul? Diferit, dar fiecare manifestare la fel de periculoasa.
- Excluderea din grup,
- izolarea sociala,
- amenintarea cu violenta fizica si/sau umilirea,
- violenta fizica si distrugerea bunurilor personale
- interdictia de a vorbi/interactiona cu un alt coleg,
- raspandirea de zvonuri cu caracter denigrator
Cum incepe totul?
La prima vedere…poate parea o joaca. Se pare ca atat parintii, cat si profesorii pot trece natural peste astfel de situatii, cu o atitudine relaxata de tipul „asa sunt copiii” sau „copiii sunt copii”.
Tachinarea, poreclirea sunt comportamente tipice de bullying care de cele mai multe ori, trec neobservate, dar aceste forme uşoare sunt defapt stadiile incipiente ale formelor mai grave.
Studiul „Salvati Copiii” vorbeste si despre despre etapele in care elevii raspandesc zvonuri umilitoare si denigratoare cu privire la colegii lor.
Cine sunt tintele sagetilor otravite ale copiilor?
Salvati Copii mentioneaza in studiu ca o data intrebati despre impactul bullying-ului asupra victimelor, copiii pareau constienti de consecinte: reduce sentimentele de auto-valoare, izoleaza persoana, ar putea duce la depresie si chiar suicid.
Copiii au mai spus ca orice persoana care este diferita poate deveni o tinta a bullying-ului, cum ar fi:
- cei care au un aspect diferit (aspectul fizic a fost subliniat ca unul dintre cele mai comune motive pentru bullying),
- cei care se comporta diferit fata de majoritatea (cum ar fi copilul care este foarte timid, care invata mai bine sau care are un handicap sau cu nevoi educaționale speciale),
- cei nou veniti in grup,
- cei dintr-un mediu socio-economic dezavantajat (inclusiv in cazul in care acestia provin din mediul rural sau din Republica Moldova, sau romii)
In Romania fenomenul de bullying ia o amploare ingrijoratoare.
Cateva cifre desprinse din studiul Salvati Copii, care inca o data ne scutura bine, pe noi, parintii, pe ei, dascalii si mai ales…ar trebuie sa ajunga la urechile autoritatilor care au puterea de a lua masuri. E o problema grava, un fenomen pe care nu avem cum sa-l negam, oricat am vrea, unul care se manifesta acut in scoli, iar noi nu avem cum sa-i ferim sau sa-i protejam pe copii, dar putem sa-i prevenim si sa-i pregatim din timp.
- Aproape 4 din 10 copii au fost victime ale unui zvon mincinos. 37% dintre copiii participanti la chestionar au recunoscut ca s-au raspandit zvonuri in scoala despre ei.
- Aproape 9 din 10 au vazute scene de hartuire. 84% dintre copii recunosc ca au fost martorii unei situatii in care un copil l-a amenintat pe un altul.
- 8 din 10 copii au vazut cum un coleg a fost umilit de alt copil.
- Aproape 8 din 10 copii vad episoade repetate de violenta. 78% au asistat la situatii repetate in care un copil era îmbrancit si lovit usor de catre alti copii.
- 7 din 10 copii vad scene de bulllying chiar la ei in scoala. 73% dintre copii au fost martorii unor situatii de bullying in scoala in care invata,
- 58% au asistat la situatii de bullying in propria clasa, 46% in grupul de prieteni, iar 69% în mediul online.
- 19% dintre copii recunosc ca au umilit in mod repetat un alt copil la scoala.
- 22% dintre copii afirma ca au amenintat cu lovirea un alt copil.
- 29% dintre copii au fost amenintati cu lovirea sau cu bataia.
- 24% dintre copii au fost umiliti sau facuti de rusine in grupul de egali .
Asta vad si fac copiii nostri la scoala. In timp ce noi incercam sa-i educam cat mai bine, sa ne implicam, sa le fim aproape, sa le fim sprijin si sa-i intelegem, in scolile din Romania peisajul este din ce in ce mai trist si mai periculos. Copiii nostri sunt fie expusi, fie sunt chiar pioni in scene care uneori par desprinse din filme.
Cum se manifesta efectele acestor cifre? „Ranile fizice se vindeca, dar cuvintele lasa urme grele, chiar după trecerea anilor „(băiat, 15 ani)
Ce masuri iau scolile? Mai nimic, dar uneori macar incearca!
Ce fac autoritatile? Baga capul in nisip!
In timp ce copiii din America sau tarile nordice sunt deja pregatiti la scoala, in mod organizat, prin cursuri dedicate, in Romania se practica ‘Jocul Tacerii’.
Organizația Salvați Copiii atrage atentia ca desi au fost situatii in care s-au luat masuri in privinta acestui tip de comportament, nici unul dintre copiii care a participat la interviurile de grup nu a stiut despre existenta unei comisii de combatere a violenței in scoala lor.
Aparent, in conformitate cu legea, fiecare scoala trebuie sa aiba o astfel de comisie, care ar trebui sa monitorizeze si sa combata violenta in cadrul unitatii scolare; comisia este compusa din mai multe cadre didactice si consilierul scolar.
Din raspunsurile copiilor reiese clar ca scolile nu au o abordare comuna in cazurile de violență (nu doar bullying) si ca unii profesori sunt mai implicati in stoparea comportamentului violent, in timp ce altii raman pasivi („ceea ce contează este dacă profesorului ii pasa”).
Mai grav, unii copii au mentionat ca exista situatii cand unii profesori incurajeză bullying-ul sau pe agresori (umilind in mod constant unii copii). Cand au fost întrebati despre interventia consilierilor scolari, cei mai multi copii au declarat fie ca nu stiu ce sa faca profesional sau ca interventia se face numai in cazul in care profesorii trimit copiii cu probleme de consilier.
Dragi autoritati, parinti, dascali – tipariti studiul asta si cititi-l din scoarta in scoarta. Vedeti recomandarile de la final. Fiecare dinte noi poate sa faca ceva, cat de putin. Realitatea e trista, e mai trista decat va inchipuiti!
Copiii nostri traiesc intr-un mediu periculos si viciat, iar noi, adultii, avem responsabilitatea sa-i aparam. Haideti sa nu ascundem gunoiul sub covor, haideti sa nu ne prefacem ca nu exista problemele reale. Studiul Salvati Copiii nu e inspirat din realitate, studiul prezinta trista si dramatica realitate!
Gasiti studiul integral AICI.
Cititi aici, pe Blog in Tandem: O poveste despre bullying. Copii care hartuiesc alti copii.