Valencia prin ochii nostri. Top 10 atractii de familie
Valencia se numeste si ‘Orasul Florilor’ si am inteles repede de ce i se spune asa.
As putea sa incep sa va povestesc din istoria orasului, sa insir multimea de obiective turistice, cladiri istorice si atractii pentru pasionatii de istorie si cultura si sa-i laud pentru excelenta prezentare.
Dar o sa fiu mai scurta si o sa spun doar atat: VALENCIA e un oras perfect pentru o escapada cu familia. Valencia e un oras nesofisticat, dar cuceritor de la prima vizita. Ce-am apreciat acum, din postura de ‘turisti familisti’ este ca pe langa muzee si obiective istorice, Valencia are clar cu ce sa castige si entuziasmul copiilor.
Am fost intr-un city break scurt de 2 zile, cu Ema, asa ca totul a fost foarte condensat si abia la intoarcere am realizat ce norocosi suntem ca am vizitat VALENCIA.
Ce-am facut, ce-am vazut, ce ne-a placut, ce recomandam in Valencia:
1. Oceanografic:
Uau, cat ne-a placut aici! Stiam ca Oceanograful din Valencia este cel mai mare parc acvatic din Europa, dar nu m-asteptam sa fie chiar atat de grandios si impresionant, atat pentru noi, adultii, cat si pentru copii. Totul este impresionant aici!
E locul perfect unde ai ocazia sa vezi de aproape pesti de cele mai diferite tipuri, faci cunostinta cu lumea subacvatica, impartita in mai multe regiuni, iar fiecare regiune prezinta habitaclul specific. Pinguini, lei de mare, pesti de toate felurile, balena alba Beluga, spectacole…e o lume fascinanta, cum spuneam. Eu zic ca trebuie alocata minim o jumatate de zi pentru un tur complet…daca nu cumva mai mult!
- Site-ul oficial aici: http://cac.es/oceanografic
- Intrarea: 5 euro pentru adulti, 21.5 euro pentru copii intre 4 si 12 ani, dar atentie ca exista niste pachete combinate cu Hemispheric si Muzeul de Stiinte, ceva mai convenabile.
- Ponturi: neaparat sa mergeti la un spectacol cu delfini. Sunt vreo 3-4 pe zi si sfatul meu este sa mergeti cu vreo 15 – 20 de minute inainte de ora anuntata oficial, sa va ocupati locuri in tribune.
2. Muzeul Stiintei
Muzeul Stiintelor este la distanta mica (de mers pe jos) de Oceanografic. Face parte din Ciutat de les Arts i les Ciències, Orasul Artelor si Stiintelor din Valencia, un complex unic pe care nu trebuie sa il ratati. Cum spuneam mai sus, atat pentru adulti, cat si pentru copii, merita din plin minim o jumatate de zi dedicata numai Orasului Artelor si Stiintelor. Pentru Ema a fost o experienta unica si memorabila, despre care am povestit aici
Muzeului Stiintelor (numit in cinstea Principelui Felipe), e o cladire de 20.000 de metri patrati, construita pe trei nivele, care, privita de afara, se aseamana unui schelet de balena. Concret – este un tur de forta al descoperirilor stiintifice: masinarii stranii ce iti prezinta, intr-o forma simplista, accesibila, notiuni fizice dintre cele mai complexe, de la refractia lumii la proprietatile sunetului, ale vantului sau planetelor.
Evident, totul este intr-un limbaj accesibil copiilor si sunt foarte multe locuri unde cei mici pot sa faca experimente fel de fel…de ex. isi pot afla cantitatea de apa din corp, au posibilitatea de a privi obiectele din jur asa cum animalele si pasarile le-ar vedea sau se pot intrece in a utiliza forta de gravitatie a diferitelor planete pentru a trimite navete spatiale spre diverse destinatii cosmice.
– Site oficial: http://www.cac.es/museo
3. Gradinile Turia
Ce sunt defapt? E o zona de relaxare in Valencia, creata in albia raului Turia, care acum vreo 50 de ani inca strabatea orasul Valencia.
De-a lungul timpului raul a inundat de multe ori orasul si asa se face ca dupa inundatia din 1957 oficialitatile au decis devierea cursului raului. In vechea albie, de aproape 1 milion de metri patrati de spatiu, au creat si au integrat spatii verzi, terenuri de spor, zone de alergat si plimbare si inclusiv un parc de joaca pentru copii.
Asa se face ca albia raului Turia s-a transformat în Gradinile Turia, un simbol al Valenciei.
4. Parcul de joaca Gulliver
Chiar nu trebuie ratat de copii. Intins pe o suprafata impresionanta, parcul este format din mai multe tobogane, care defapt reconstituie corpul lui Guliver, in culori si forme originale. Nu exista taxa de acces.
E o alegere perfecta si daca vreti doar sa va relaxati intr-un loc inedit. Ca si pozitionare, il gasiti langa Orasul Artelor si Stiintelor, unde o sa vedeti o statuie uriasa a lui Gulliver. Eu zic ca e un super loc din Valencia unde puteti petrece cateva ore de distractie alaturi de copiii. Ah, si nu ratati privelistea de sub copacii verzi din jur, de unde se vede intrega sculptura imensa a lui Gulliver.
5. Bioparcul (Gradina Zoo)
Bioparc Valencia e defapt o gradina zoologica impresionanta, printre cele mai mari gradini ecologice din Europa. Animalele traiesc in conditii ce reconstituie habitatul lor natural si ai permanent senzatia ca esti intr-o alta lume. Se pot vedea animalele de foarte aproape, exista zone chiar fara bariere. O vizita – plimbare de vreo 3-4 ore care le incarca bateriiile copiilor si adultilor. Exista zone ce reconstituie mediul din savanele africane, padure ecuatoriala, insula Madagascar…si inca mai sunt planuri de extindere.
- Site-ul oficial: http://www.bioparcvalencia.es
- Intrarea: 8 euro pentru adulti, 18 euro pentru copii
6. Plimbare prin Centrul Vechi
Noi am avut cazare chiar in Centrul Vechi, asa ca l-am strabatut in lung si-n lat…dar in varianta parinti + copii. Adica: mai vedem o cladire, mai mancam o inghetata, mai intram intr-un magazin de suveniruri…si tot asa. Nu e foarte intins, se poate bate la picior, e plin de turisti si terase, iar la tot pasul gasesti cladiri vechi cu o arhitectura impresionanta, pline de istorie.
Pe traseu, nu ratati:
- Plaza de la Reina, Catedrala din Valencia cu turnul Miguelete
- Plaza de la Virgen cu Arta Apostolilor
- Vestitele turnuri Torres de Quart
- Plaza Porta de la Mar şi parcul Palatului de Justiţie. un arc de triumf aflat în mijlocul unei intersecţii…langa care am gasit niste copaci impresionanti
7. Mancare Locala
Adultilor, nu ratati o paella locala & sangria! Se pare ca secretul este sa iei o paella la pranz, asa mananca localnicii si niciodata nu comandati la cina. N-o sa primiti decat una facuta in scop turistic si eventual reincalzita. Cea traditionala se face la pranz, tahnit, la foc de lemne, cu un amestec de carne de iepure & pui, dar exista si variante de paella cu fructe de mare sau chiar doar cu legume.
Cat despre copii, sunt atatea sortimente de inghetata si variante de desert, incat e o decizie grea sa te hotarasti!
8. Plaja Malvarrosa
Uau, ce plaja frumoasa e Mavarrosa, plaja cea mai mare din oras. N-am fost aici sa stam la soare, doar am vazut-o ca sa stim cum este…si este tare bine si frumos. Are nisip fin, este intinsa, apa e limpede, te poti plimba linistit printre palmieri, spatii de joaca, turisti si localnici relaxati.
9. Distractii unde nu te astepti. Balci pentru copii!
Acum trebuie sa fiu 100% sincera si sa recunosc ca Emei cel mai mult si mai mult din Valencia i-au placut Oceanograful, Muzeul de Stiinte si …un balci la care am nimerit cand ne plimbam prin Gradinile Turia. S-a distrat cum nu a mai facut-o de multa vreme, ne-am dat toti in roata panoramica de unde privelistea e superba…iar ea in tandem cu tatal ei n-au ratat ‘Cangurul Sturlubatic’, iar eu n-am ratat momentul ce trebuia imortalizat.
10. Shopping
E plin de magazine la tot pasul. Piete traditionale, magazine cu tot soiul de suveniruri si productii locale, dar si vestitul lant Il Corte Ingles, unde eu am gasit reduceri irezistibile la final de luna iunie. Cat despre Ema, ea a desoperit lantul Ale- Hop, de unde si-a luat rechizite, bribrizuri de par, accesorii, tot soiul de nebunii la care copii nu rezista…si nici parintii n-au de ales.
Una peste alta, frumos oras. Linistit, cald, calm, prietenos. As reveni cu drag aici. E o atmosfera pe care e greu s-o surprinzi in vorbe si-n poze. E o energie care pluteste printre oameni. E un oras care are mereu de oferit ceva nou si mai ales ceva pentru fiecare tip de turisti: cupluri, familii, grupuri mai mari.
Ah, sa nu uit sa va recomand o locatie de cazare. Super bine amplasata, in centrul orasului vechi, la doi pasi de toate obiectivele turistice. Faceti-va rezervare din timp, e un ApartHotel foarte bine cotat, bine amplasat, modern utiliat si mobilat. Asta e linkul, el se numeste Valenciaflats Catedral si noi am facut rezervarile pe Booking.com .
Sper sa ne mai vedem, draga Valencia!
Galeria foto completa aici:
Dar de Croaziera In Cazanele DUnarii, ce spui? Cum se vede prin ochii vostri? Dunarea nu trebuie evitata, Romania nici atat!
In niciun caz nu evitam Romania, din contra…o strabatem in lung si-n lat, saptamanal aproape.
Uite aici un link unde poti vedea locurile pe care le recomandam: https://www.blogintandem.ro/category/etichete-colorate/vacante-locuri-agenda/
Un oras foarte frumos, chiar merita vizitat <3