Casa de vacanta. 14 avantaje, sfaturi si recomandari.
Anul asta am avut doua mari premiere in vacanta oficiala e vara, pe care am bifat-o deja. Am primit muuulte intrebari la intoarcere despre ambele decizii, iar raspunsurile sunt simple, directe si prietenesti:
- Am stat 16 nopti in loc de traditionalele 7-10 nopti. A fost cea mai inspirata decizie sa stam mai mult decat reuseam de obicei. Doar asa am putut sa ne deconectam total de la stresul acumulat intr-un an de munca si am reusit sa imbinam relaxarea unei vacante la mare cu scurte deplasari si excursii de recunoastere in zona. O sa revin in curand cu un jurnal al vacantei, detaliat.
- Am schimbat hotelul all inclusive cu o casa de vacanta inchiriata. Da, dupa ani in care am stat numai la hoteluri si ne declaram fani ai comfortului tipic, ne-am dus cu ceva emotii, recunoastem, cu multe ganduri si idei preconcepute, care ni s-au rispit din prima zi in care am ajuns in vila ce ne-a fost acasa pentru 2 saptamani.
Sunt multe de povestit, de dezbatut, am fost intrebata daca recomand hotel versus vila, ce-mi place mai mult si ce o sa alegem anul viitor. Am promis ca vorbesc despre avantaje, sfaturi si recomandari, strict din punctul nostru de vedere.
Pana la urma, oamenii sunt atat de diferiti, cu asteptari si planuri diferite, incat e imposibil sa exista o solutie ideala pentru toti. Dar, asta-i farmecul lumii noastre pestrite, nu?!
De ce mi-a placut concediul in casa de vacanta:
- Intimitatea: noi in vacanta ne dorim liniste si relaxare in primul rand. Fara rusi galagiosi, fara englezi sau nemti care se-aduna si beau pana-n zori, fara, fara, fara… Exact de asta am avut parte in concediul asta, liniste si doar sunetul marii! Ma rog…si ‘sunetul’ copiilor nostri, dar ei sunt la pachet…asa ca n-avem unde sa facem plangere.
- Comfortul & spatiul: cand pleci in vacanta cu cei mici, e clar ca ai bagaje si-n cap si iti pui de toate pentru toti in genti. Una e sa te inghesui intr-o camera de hotel, alta e sa ai la dispozitie o vila cu 4-5 dormitoare, plus spatii de joaca dedicate, foisoare, piscina, teren de sport. Toate doar ale tale!
- Diversitatea programului de seara: am experimentat cativa ani la rand resorturile all inclusive. Cu greu ne desprindeam de acolo serile si eram intr-un soi de izolare de imprejurimi, cu program artistic zilnic, e-adevarat, dar mereu in acelasi perimetru delimitat al resortului. Pe cand aici…in fiecare seara aproape am colindat imprejurimile, am testat si vazut locuri si restaurante noi, am fost la un picnic nocturn pe plaja. In plus, da, am avut si seri relaxate acasa, in jurul piscinei, cu muzica locala si peste proaspat la gratar.
- Pozitionarea: mereu ne-am dorit vedere spre mare. Dar sea view din ala adevarat, fara sa iesi jumatate pe balcon si sa zaresti chinuit marea undeva in departare. Anul asta…a fost o incununare a viselor noastre. Am avut o vedere spectaculoasa, spre mare si palmieri. Cred ca si daca dormeam pe saltele langa piscina si tot mi s-ar fi parut cea mai tare priveliste pe care am avut-o vreodata.
- Sangria pe malul piscinei: Uau! Ce-mi placea mie sangria pana acum, dar dupa sejurul asta am o noua pasiune. Placeri simple, e-adevarat, dar ce farmec are sa stai pe sezlong, cu marea in fata, copiii in piscina si tu cu un pahar mare de sangria…dupa un alt pahar de sangria.
- Distractie la piscina: Noi, parintii, am fost fericiti de alegerea noastra. Ei, copiii, au fost mega fericiti. Au stat cu orele in piscina si au profitat la maxim de ea, exact asa cum le sta bine unor copii in vacanta. Sarituri, scufundari, volei si tot asa…iar si iar.
- Destinatia: Morarira, Costa Blanca, Spania. O localitate linistita, usor cosmopolita, fara hoteluri, cu turisti majoritatea familisti veniti in concedii intr-un loc special, fara nicio urma de glamour, dar cu o eleganta aparte a vilelor de vacanta si a arhitecturii unitare. Cu plaje simple si aerisite, fara baldachine sau sezlonguri sofisticate. Cu oameni relaxati si copii prietenosi. Pentru cei dornici de animatie, la cativa kilometri departate este Calpe, o statiune ce aduce usor cu cele de pe Malul Marii Negre, prin forfota serilor pe faleza.
- Costurile: Sunt case ce pot fi inchiriate de la 400 de eur pe saptamana si vile ce ajung la costuri exorbitante. Sunt posibilitati pentru toate buzunarele. Sunt case mai aproape de plaja, dar au curti mici si inghesuite, sunt apartamente la 2 minute de plaja, sunt case cu vedere superba spre mare…tot felul de optiuni. Noi am ales ceva ce ne-a placut ambelor familii si nu ne-a parut rau. Ca si costuri, doua saptamani aici, doar chiria, e sub un pachet All Inclusive de 7 zile in Belek, Turcia. La final, e strict o alegere personala.
Ce nu prea mi-a placut la concediul in casa de vacanta:
- Distanta fata de plaja: Am ales, in cunostinta de cauza, o vila superba, ideal pozitionata cu fata spre mare, dar pe o coasta imposibil de ‘escaladat’ pe jos, in cazul in care ne-am fi dorit sa mergem la plaja fara masina. Asa incat am depins permanent de masina, pentru drumurile scurte de 5- 7 minute, dar greu accesibile.
- Logistica meselor acasa: da, e-adevarat ca e super OK sa ai micul dejun in frigider, sa ai cinele prin oras si uneori chiar si mesele de pranz undeva pe langa plaja. Dar la fel de adevarat este ca ai si multe mese acasa si poate fi un usor discomfort sa te gandesti uneori ce sa pregatesti pentru micul sau marele grup de vacanta. Dar si aici depinde de fiecare. La noi n-a fost niciun stres major, mai ales ca aveam doua hipermarketuri in zona, de unde ne-am aprovizionat periodic.
Sfaturi la inchirierea unei vile de vacanta:
- Faceti rezervarile din timp! Noi am rezervat in ianuarie pentru finalul lunii iunie si era singurul interval disponibil. Asa incat, daca va hotarati sa inchiriati o casa de vacanta, cred ca octombrie – decembrie anul asta e perioada perfecta pentru documentare & rezervare.
- Alegeti perioade extrasezon! Asta e un sfat legat atat de bugetul disponibil, cat si de conditiile meteo. Mai direct: in iulie & august preturile sunt aproape duble fata de lunile mai – iunie sau septembrie – octombrie. Nu mai zic si de vremea care poate fi caniculara in sezon. Noi am avut o medie de 28 – 30 de grade, perfecta pentru vacanta.
- Atentie la ce facilitati va doriti! Criterii importante sunt: distanta fata de plaja ( mai ales atunci cand mergeti cu cei mici); distanta fata de magazine alimentare & restaurante; locuri de parcare ( daca mergeti cu masina); facilitatile casei (printre recomandari: aer conditionat, frigider, plita, cuptor microunde, masina de cafea, masina de spalat vase, gratar electric in curte). O necesitate, mai ales atunci cand sunteti mai multe familii: masina de spalat vase. Fiti atenti de asemenea la costurile incluse sau nu (curatenie, curatarea piscinei etc.)
- Inchiriati o masina! Imprejurimile sunt mult prea pitoresti ca sa nu va dedicati cateva zile sa le explorati. Recomand sa cautati o firma locala, in detrimentul companiilor mari, cu reguli prea rigide si costuri ascunse de multe ori.
Habar n-am ce-o sa facem la anu’, asta-i clar. Vrem doar sa fim sanatosi si voiosi si apoi…vom vedea.
Ce stiu si pot sa spun clar este un singur lucru: da, conteaza locatia, conteaza peisajul, sa auzi sau nu valurile, sa vezi marea…dar cei mai importanti sunt oamenii de langa tine, cei cu care imparti toate amintirile astea frumoase.
Pentru voi, ce conteaza cel mai mult intr-o vacanta?
PS pentru cei interesati, site-ul de unde am facut noi inchirierea vilei anul asta este http://www.abahanavillas.com/ . Recomand compania, foarte serioasa si flexibila in solicitarile noastre. Ah…si da, o sa aveti cu cine sa vorbiti romaneste la Abahana Villas. 😉