Copiii erei digitale. 10 Idei in urma conferintei ‘Internetul si Tehnologia’

Copiii erei digitale. 10 Idei in urma conferintei ‘Internetul si Tehnologia’

M-am dus ieri la conferinta ‘Internetul si tehnologia’ cu zeci de intrebari ale mele. Acolo, impresionant,  zeci de alti parinti,  cu siguranta si  ei cu alte intrebari . Am plecat  cu multe raspunsuri, dar si cu multe responabilitati pe umerii nostri. Asta pentru ca cel mai important rol ne revine tot noua, parintilor preocupati de siguranta noastra si a copiilor nostri, pe internet.

Speakerii ne-au transmis frumos, cu mai multe sau mai putine cuvinte, cam acelasi mesaj:

E RESPONSABILITATEA oricarui parinte sa fie implicat in activitatile online ale copiilor, exact la fel cum o face si in viata de zi cu zi.

Iata cele 10 idei* principale pe care le-am retinut in urma conferintei.

Nu sunt citate, sunt ‘extrase’ din prezentarile celor 5 invitati, exact asa cum le-am inteles eu in urma prezentarilor:

  1. Georgiana Rosculet, psiholog si coordonator programe educationale Salvati Copiii. Daca le punem tehnologia in brate de la varste mici, ii saracim de anumite simturi. Copiii au nevoie sa pipaie, sa guste, sa experimenteze. Incercati un exercitiu – iIntrebati-va de fiecare data ‘Ce se intampla pentru el?’ atunci cand este concectat la tehnologie.
  2.  Da, este in regula ca dupa 6 ani copilului sa i se permita folosirea tehnologiei. Nu pierdeti din vedere intrebarea ‘’Care sunt motivele pentru care introduc dispozitivele media in viata lui?”.
  3. Nu uitati ca permanent sa existe o masura! Nimeni nu cunoaste masura mai bine decat fiecare parinte in parte.
  4. Teodora Stoica, Consilier Salvati Copiii.  78% din copiii din Romania folosesc internetul zilnic. 78%! Problema este ca acesti copii, supranumiti ‘nativii digitali’ intampina riscuri serioase, iar parintii nu le constientizeaza. In plus, copiii sunt foarte slab echipati sa faca fata problemelor suparatoare.
  5. ‘Orice situatie de risc poate fi dezamorsata si transformata intr-o oportunitate de invatare’ . Asta spune …cu alte cuvinte, ca din orice greseala se poate invata!
  6. Recomandarile Teodorei sunt:
    • Stabiliti impreuna cu cei mici reguli de utilizare a computerului/ telefonului mobil
    • Folositi programe de control parental
    • Nu restrictionati excesiv si fara justificare accesul la computer si la internet
    • Spuneti-le copiilor ca nu tot ceea ce vad sau citesc online este adevarat
    • Incurajati copilul sa foloseasca internetul pentru a invata lucruri noi
  7. Alina Stan, CSR Programs la Orange Romania nea povestit despre SUPERCODERS. Este un program lansat in urma cu 2 ani, in Bucuresti, pentru 50 de copii. Anul trecut au participat 150 de copii din Bucuresti si Cluj…iar anul asta programul continua.
    Este dedicat copiilor intre 10 – 13 ani si isi propune un soi de ‘atelier de programare’, de 4-5 ore, foarte accesibil si usor de inteles la varsta lor. Daca aveti copii pasionati, puteti sa urmariti activitatea si sa-i inscrieti pentru atelierul SUPERCODERS ce se va derula in Bucuresti, in 15 Oct. 2016
  8. De la Ioana Boc, Program Manager la Fundatia Orange,  am aflat despre DIGITALIADA. Este un program educativ, la cel mai inalt nivel,  cu suportul Min. Educatiei, program ce-si propune sa vada impactul pe care cursurile digitale il pot avea asupra copiilor din ciclul gimnazial. Programul pilot se va derula in 10 scoli din zone rurale, a inceput deja si se va finaliza anul viitor, cand se termina scoala.
  9. Florin Popescu de la Desprecopii.com a venit cu un tonus de invidiat, pe masura experientei pe care o are…si ne-a scuturat pe toti parintii din sala.  Da, dragi parinti, traim vremuri incredibile si trebuie sa tinem pasul cu ele!
  10. Trebuie sa fim bine informati permanent! Fara scuza ‘ma simt depasit’, n-avem voie sa spunem asta!
  • Stabiliti reguli si limite. Ca si in viata de zi cu zi!
  • Organizati activitati digitale in familie.
  • Copiii sunt copiii. Gresesc. Dar noi, parintii, trebuie sa le fim aproape.
  • Discutati permanent cu alti parinti!
  • Stimulati copiii sa creeze cand sunt online, nu doar sa consume ( Facebook, You Tube etc)!

A fost inca o ocazie perfecta pentru parintii implicati in tot ceea ce inseamna educatie, fie ea online, fie offline…

Am intalnit iarasi oameni care vor sa invete, sa afle cat mai multe informatii, ceea ce nu poate sa fie decat admirabil. Multumiri lor, multumiri speakerilor si celor de la Social Moms, care aduna atatia oameni speciali!

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Tinkering School – Locul în care copiii învață experimentând și făcând - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.