Doar 8 din 100 de copii citesc din placere
Da, da, ati citit bine. 8 din 100 de copii, din Bucuresti, citesc din placere. ATAT!
Adica…92 din 100 de copii citesc pentru ca trebuie, pentru ca li se cere la scoala, pentru ca sunt obligati de parinti si diverse alte motive.
Asta reiese dintr-un studiu realizat de Asociatia Curtea Veche, ONG care promoveaza lectura de placere in randul copiilor din Romania. Tot respectul pentru aceasta initiativa, in niste vremuri in care cu tristete descoperim ca lectura devine o pasiune exotica, un ‚fenomen’ pe cale de disparitie.
Cred ca ar fi fost interesant ca studiul, realizat pe 1.082 de elevi bucuresteni cu varsta intre 11-14 ani, sa se desfasoare in paralel si pentru a descoperi defapt ce fac copiii din ziua de azi cu placere, ce mai inseamna pasiunile si curiozitatea pentru generatia Millenials.
Cu siguranta consumul de media online, Facebook, retele sociale, jocuri…sunt la loc fruntas. Imi imaginez ca ar rezulta ceva de genul doar 8 din 100 de copii nu-si petrec zilnic minim o ora pe laptop/ tableta/ telefon.
Ce-a mai scos la iveala acest studiu, pe care l-am primit astazi?
10 Concluzii care ar trebui sa ne puna pe ganduri pe noi, adultii, parinti sau cadre didactice:
-
Achizitia de carte este un obicei practicat de putini copii din Bucuresti.
..in conditiile in care Capitala are destule librarii si biblioteci comparativ cu restul tarii.
-
Doar 8% dintre copiii din capitala citesc de placere in timpul liber.
O mare parte dintre cei care nu citesc spun ca nu au timpul necesar, fiind ocupati cu scoala sau cu alte cursuri suplimentare.
-
Copiii de 11-12 ani sunt mai interesati sa isi petreaca timpul liber citind, in comparatie cu cei mai mari care opteaza pentru alte activitati.
Cei mari prefera sa stea pe internet, sa se uite la filme & seriale.
-
35 din 100 de copiii spun ca este important sa aiba un loc potrivit pentru a citi isi doresc sa fie lasati sa isi aleaga singuri cartile.
Unii dintre copii sunt deranjati de faptul ca adultii din jurul lor le impun ce sa citeasca, iar alti copii intampina dificultati si presiune in a citi repede.
-
Un sfert din elevii bucuresteni considera ca lectura poate deveni o activitate mai usoara daca discuta cu ceilalti despre ceea ce citesc.
-
Cei mici prefera literatura straina.
Asta pentru ca literatura romana este slab reprezentata si este asociata cu lectura obligatorie de la scoala.
-
64 din 100 de copii nu obisnuiesc sa mearga la biblioteca scolii.
Motivul principal invocat este ca nu au un spatiu dedicat pentru lectura si titluri adecvate varstei lor.
-
23 din 100 de fete declara ca sunt bucuroase cand citesc carti. Doar 8 din 100 de baieti spun ca le place sa citeasca carti.
-
Copiii renunta sa citeasca o carte din cauza lungimii acesteia (34,6% din esantion) sau din cauza unui limbaj pe care nu il inteleg.
-
32 din 100 de copii spun ca prefera variantele repovestite.
Ce-ar mai fi de adaugat? Sunt atatea lucruri in neregula in tot peisajul, incat nici nu stiu de unde ar trebui inceput!
Sa-i lasam pe copii sa-si aleaga singuri cartile, sa mergem cu ei la biblioteca, sa-i incurajam ca cumpere carti, sa-i incurajam sa-si faca prieteni cu aceeasi pasiune si sa faca schimb de carti, sa citim si noi, adultii, sa le dam un exemplu, sa se schimbe programa scolara si sa se se introduca carti pe intelesul si pe limbajul copiilor…si cate si mai cate.
Voi cum ati incepe?
Ca si info referitor la cercetarea facuta de Asociatia Curtea Veche:
Metoda de cercetare utilizata a fost ancheta sociologica pe baza de chestionare aplicate in perioada noiembrie – decembrie 2016 unui esantion reprezentativ de 1.082 de elevi bucuresteni cu varsta intre 11-14 ani. Pentru a veni in sprijinul celor mici, Asociatia Curtea Veche desfasoara campanii de donatie de carte si infiintare de cluburi de lectura, organizeaza anual in Bucuresti Festivalul de lectura pentru copii – NARATIV, o serie de ateliere care imbina cititul cu diverse forme de arta si a lansat recent o brosura dedicata cititului in familie. Materialul promoveaza conceptul de parenting prin lectura dezvoltat in colaborare cu psihologul Gáspár György si poate fi descarcat gratuit AICI.
CITITI pe Blog in Tandem articole pe subiecte similare:
- Top 30 de carti de lectura pentru copii de scoala primara.
- 10 motive pentru care povestile sunt importante pentru copiii nostri.
- Nu va opriti din citit povesti seara.