De ce e bine ca părinții să se certe în fața copiilor
Oricât ar suna de ciudat, dar…DA, este în regulă să avem discuții în contradictoriu în fața copiilor! Ba chiar, aș încerca să forțez un pic lucrurile și să spun că este recomandat și o să înțelegeți de ce.
Nu știu exact cum stau lucrurile în alte case, dar eu am crescut într-una în care foarte foarte rar am asistat la mici certuri în familie…și de-asta încerc să le evit pe cât posibil.
Și-acum sunt într-o nouă familie :), în care avem diferențe de opinie atât de rar, încât și pentru noi sunt ciudate. Așa că încercăm să le rezolvăm, evident, când nu este copilul de față!
Știți ce spun aici, nu? Așteptăm să nu fie copilul de față ca să vorbim mai apăsat, ca adulții care cred deseori că dreptatea stă în tonul ridicat, când cineva nu este de aceeași părere!
Și aici…vine studiul celor de la Universitatea din Arizona, făcut de echipa cercetătoarei Olena Kopystynska.
Ce-au făcut ei mai exact? Au analizat modul în care părinții tratează conflictele de familie și cum îi afectează pe copii certurile dintre părinți. Mai mult, au arătat modul în care copiii se resimt emoțional după ce au fost expuși conflictelor dintre părinți.
Varianta scurtă: confictele și divergențele între părinți nu fac rău, atâta timp cât sunt ținute în frâu.
Varianta mai lungă: atenție la felul în care vă certați! Pentru că…
- Există conflicte constructive, în care discuțiile în contradictoriu se poartă cu mult calm și respect pentru părerea celuilalt, iar conflictul se focusează pe un subiect anume, fiecare părinte își argumentează opinia și la final există o concluzie a disputei.
- Pe de altă parte, atenție la conflictele distructive, pline de ură și resentimente, ton ridicat, argumente care nu au legătură doar cu subiectul respectiv și divaghează spre lucruri și întâmplări din trecut, ce mocnesc, fără nicio conexiune cu subiectul controversei.
Evident, în cazul părinților ce își tratează disputele într-un fel distructiv, copiii sunt afectați și resimt instabilitatea casei și familiei lor.
În cazul conflictelor în familie, copiii sunt foarte pricepuți la a sesiza nuanțele și felul în care părinții lor reacționează unul față de celălalt. În cazul cuplurilor în care există resentimente, nemulțumiri și ostilități, chiar și copiii de trei ani pot resimți instabilitatea ce există acasă. Deși nu pot să povestească în cuvinte, e clar că simt exact ce se întâmplă, mai bine decât ne-am imagina.
Tocmai de aceea, concluziile studiului se focusează pe a ridica un semnal părinților, pentru a conștientiza modul în care tratează conflictele în familie.
Nu, conflictele nu trebuie ferite de ochii și urechile curioase ale copiilor, dar trebuie abordate într-un fel constructiv, așa încât copiii să nu se simtă amenințați sau nesiguri.
“Nu toate conflictele sunt rele, doar felul în care reacționăm și le tratăm poate fi greșit!
Dat fiind că în viata reală copiii vor întâlni la tot pasul conflicte și diferențe de opinie, este bine să-i expunem din când în când unui astfel de context. Poate fi benefic chiar!
Depinde numai de părinți să aibă grijă ca aceste discuții să nu degenereze și să fie tratate corect, cu argumente, cu respect și pe un ton calm. Doar așa copiii vor învăța să-și argumenteze părerile și să facă față discuțiilor în contradictoriu, cu care se vor confrunta în viață, pe cont propriu,” spune cercetătoarea Olena Kopystynska.
În concluzie, calea corectă nu este să-i învățăm evite conflictele. Nici să ne ferim să avem discuții contradictorii în fața copiilor.
Calea recomandată este aceea de a-i învăța să respecte părerea celuilalt, chiar și atunci când nu sunt de acord cu ea. Să învețe să asculte și să-și argumenteze opiniile.
Nu certuri, nu violențe sau țipete, dar discuțiile în contradictoriu ar trebui să fie ceva normal în viața oricărei familii!
Dacă aveți timp, poate vreți să citiți și:
- Să-i mai lăsăm să copilărească
- Voi sunteți pregătiți să vă crească copiii?
- Sărbătorim 10 ani magici cu Ema
- Nu vrem performanțe, te vrem doar fericit, copilule
- 70 de subiecte de discutat la cina, in familie
- 11 motive dovedite stiintific pentru a petrece timp afara
- 6 sfaturi de la cercetătorii Harvard, pentru a crește un copil bun