Ce faci când auzi ‘Dar TOȚI ceilalți părinți au spus DA!’

Ce faci când auzi ‘Dar TOȚI ceilalți părinți au spus DA!’

Cred că e o replică pe care fiecare părinte de adolescent sau preadolescent o aude la un moment dat.

Ce te faci când auzi  ‚dar toți ceilalți părinți au spus DA?’.

E o replică ce nu se va demoda niciodată și cu siguranță fiecare dintre noi a folosit-o la vremea lui, nu-i așa?
Doar că, se-nvârte roata și vine o perioadă când noi, în rolul de părinți, trebuie să învățăm să spunem NU și să fim fermi și constanți în decizia noastră.

La noi acasă încep să apară deja mici accente timide de adolescență și dorință de desprindere. Simt…și încerc să mă pregătesc, să nu mă ia adolescența prin surprindere.
În alte case aud că deja copiii fac pași consistenți și rapizi spre a se desprinde de căldura căminului și a încerca altceva. Alte căi.
E vremea în care vor să simtă gustul independenței, să-și testeze limitele, să braveze în fața celorlalți, să încerce drumuri ce nici nu știau că există și tentații cărora nu știu că nu sunt pregătiți să le facă față.
E perioada în care copiii încearcă să intre în găsți și grupuri cool, se-apucă de fumat, de băut, uneori chiar de droguri, își doresc să încerce din toate, fără să fie pregătiți, la vârsta asta, să se oprească la timp.

Și-atunci vine rolul nostru…în care trebuie să anticipăm care-ar putea fi situațiile sau contextele în care copiii noștri ar putea derapa, fără să-și propună asta sau să realizeze la ce se expun.
Și-atunci NU-ul nostru trebuie să fie ferm, având argumente puternice în spate și o gândire mult mai experimentată.

Așa cum misiunea nostră, a părinților, este să luăm mereu cele mai bune decizii având ca obiectiv siguranța copilului, la fel de firesc este ca fiecare copil să-și dorească experiențe noi la vârsta asta, să insiste și să-și folosească toată artileria de argumente!  

Dar toți ceilalți părinți cum de au spus DA? – e clasica replică pe care o vom tot auzi câțiva ani, să fiți pregătiți!


Aici intervine rolul nostru, să fim elementul de echilibru și să ne asumăm antipatia adolescenților noștri capricioși, însetați de independență și incapabili să vadă pericolele sau ispitele. Așa se traduce NU-ul nostru!
 
Fie că vorbim de o ieșire în oraș nesupravegheați, de o seară cu un party în casa unui coleg ai cărui părinți sunt plecați, de o ieșire în club sau diverse alte scenarii ce pot apărea, fiecare părinte e liber să ia decizia de a spune DA sau NU, având în vedere o mulțime de factori.

Dar cum copiii sunt atât de diferiți, stilurile de educație & principiile, e clar că vor apărea situații în care TOȚI sau mare parte pot spune DA, iar noi vrem să spunem NU.
Iar ăsta nu trebuie să fie vreodată un argument care să ne constrângă să spunem DA, dacă nu simțim asta. Nici lacrimile copiilor, nici insistențele sau tânguielile, nici constatările că suntem cei mai duri sau mai restrictivi părinți nu trebuie să ne înduplece.

Cât despre contra-argumentele pe care e bine să le dăm copiilor, referitoare la alte familii, am notat mai joc câteva idei pe care găsite pe un site din America și mi s-au părut de efect:

  1. Famila noastră are reguli diferite.

  2. Respect familia colegei tale, dar eu am o părere diferită.

  3. Lasă-mă să mă mai gândesc. ( și așa câștigați niște timp de gândire)

Încercați să evitați comentarii de genul:

  1. Părinții lui sunt groaznici dacă spun asta…

  2. …uite-te ce needucați sunt copiii lor!

  3. Niciodată nu mi-au plăcut părinții colegului tăi.

Cea mai sigură metodă este să rămâneți calmi și să argumentați deciziile fără să îi jigniți sau judecați pe ceilalți părinți pentru alegerile lor.

Ah…și încă ceva: Baftă! Sigur o să avem nevoie, cu toții!

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.