Părinți, ochelarii cu filtru de calculator nu sunt o fiță!
Nu doar că ochelarii cu filtru de calculator nu sunt o fiță, ba sunt chiar o recomandare puternică a medicilor oftalmologi!
Să vă spun pe scurt povestea noastră.
Școala unde învață Ema a decis din acest an școlar să înlocuiască manualele clasice cu variantele electronice, pentru a scăpa de ghiozdanele de peste 10 kg. Dar această veste bună a venit la pachet cu multe implicații pentru copii.
Cea mai importantă – din punctul meu de vedere – este aceea că zilnic copiii stau cu ochii în tablete minim 5 ore. Minim, da?
N-am mai adunat și temele pe care le au și le găsesc tot în tablete, proiectele speciale, unde-și fac documentarea tot online și tot așa.
Așa se face că am mers de urgență în documentare la cel mai prietenos medic oftalmolog – Dr. Roxana Cozubaș, la clinica Ocuvista, vizită care m-a lămurit în multe aspecte.
Roxana mi-a grăbit decizia de a-i lua Emei ochelari cu filtru de calculator. Evident, după un consult din care a rezultat că nu are nevoie de dioptrii, ci doar de protecție la ecrane.
Iar dacă tot vă povestesc pe blog cam tot ce aflu și e util…luați-vă notițe:
Ecranele sunt dăunătoare pentru ochi?
DA! Lumina emisă de ecrane conține o parte de lumina vizibilă, dăunătoare în timp: lumina albastră-violet. Se pare că acest efect este cumulativ în timp, astfel că, dacă expunerea copiilor începe foarte devreme, putem asista la instalarea unor boli premature, cum ar fi cataracta la 40 de ani, de exemplu.
Care sunt consecințele pe termen lung & scurt?
Ochi obosiți, care se înroșesc, se sensibilizează și poate apărea senzația de vedere încețoșată și uneori senzatia de corp străin (“nisip in ochi”).
Mai mult, efectele cauzate de lumina ecranelor, pe termen lung, sunt mult mai grave de-atât.
Din cauza expunerii din ce mai timpurie la aceste dispozitive, oftalmologii văd la copii sindromul de ochi uscat. Așa se face că în anii următori se poate să asistăm la o “eplozie” a bolilor puse pe seama luminii albastre – cataractă și degenerescenta maculară legată de vârstă.
Cum ne putem proteja de lumina albastră?
Cea mai la îndemână soluție: ochelarii cu filtru de calculator, ce pot fi fabricați cu lentile care să aibă dioptrie (corectează vederea) sau fără dioptii, STRICT de protecție.
Principiul acestor ochelari este asemănător filtrelor din soft – blochează lumina albastră-violet emisă de ecrane…și implicit, protejează ochii copiilor & adulților.
Mai mult, putem aplica regula 20-20-20.
Astfel, la fiecare 20 de minute, e recomandat să ne uităm 20 de secunde la 20 de picioare distanță (aprox. 6 m). E simplu: trebuie sa ne uităm “în gol”, iar astfel se relaxează ochii, din efortul acomodativ folosit la aproape. Putem chiar să și închidem ochii câteva secunde sau să îi rotim în sens orar și invers, pentru a mai relaxa musculatura tensionată.
E clar că nu avem cum să îi ferim complet pe copii de expunerea la tehnologie! La un moment dat chiar nici condiționările nu mai funcționează, așa încât educația și prevenția sunt soluțiile cele mai indicate!
Să îi învățăm și să-i ajutăm să se protejeze, pe termen lung, pentru o vedere bună cât mai mult timp!
Cât despre noi….avem acasă acum o ochelaristă simpatică, ce are ochelari ce seamănă cu cei ai lui Harry Potter. Îi poartă cu plăcere, pentru că ea singură și i-a ales și a înțeles că permanent când se uită în tabletă sau telefon, e bine să fie protejată!
Și încă ceva…ochelarii de protecție nu sunt o fiță, așa cum i-a spus Emei o colegă din prima zi în care a mers cu ei la școală!
Asta ar trebui să se-nțeleagă: sunt o necesitate…și e mai bine să previi, decât să tratezi!
Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:
➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/
Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:
- Ochelarii virtuali – sunt periculoși pentru copii?
- 11 idei de petreceri, pentru copii de toate vârstele
- 11 filme de familie, de văzut împreună cu cei mici
- Secretul dimineților cu veselie
- 10 fructe si legume împotriva răcelii
- Sfaturi pentru alimentația copilului, de la Dr. Mihaela Bilic
- Dr. Simona Carniciu: Intervalele periculoase în alimentația copilului
- În ce alimente este ascuns zahărul
- Top 5 alimente bio contrafăcute
- 70 de subiecte de discutat la cina, in familie
- 11 motive dovedite stiintific pentru a petrece timp afara
- 6 sfaturi de la cercetătorii Harvard, pentru a crește un copil bun