Doza de Sănătate – Tratamente și Terapii Complementare
Doza de Sănătate – astăzi la episodul cu Nr.10, dedicat Terapiilor Complementare, utilizate din ce în ce mai des de oamenii din toată lumea.
Este un nou episod în care am apelat la experiența BOIRON România, filiala din România a BOIRON, laborator farmaceutic francez independent, fondat în 1932, de unde am primit răspunsuri avizate în ceea ce privește rolul homeopatiei în tratatea anxietății, la adulți și copii!
Ce este de fapt Medicina Complementară sau Alternativă?
Medicina complementară sau alternativă este un termen ce descrie tratamente medicale utilizate în completarea terapiilor tradiționale.
- Conform unei statistici realizate de Organizația Mondiale a Sănătății (OMS), peste 70% din populatia lumii apelează la terapii complementare sau alternative, în paralel cu unele forme de tratament convenţionale, atunci când se confruntă cu o problemă de sănătate.
- În 2018 – 170 de state ( 88% din statele membre OMS) au raportat utilizarea terapiilor complementare/ alternative, astfel: acupunctura a fost cea mai frecventă formă de practică de terapii complementare, urmată îndeaproape de medicamente pe bază de plante și terapii complementare indigene. Urmează apoi homeopatia și medicina tradițională chineză, fiecare fiind utilizată de 100 de state membre
Terapii complementare în România
În România practicarea următoarelor terapii complementare este permisă numai medicilor, medicilor dentiști sau, după caz, farmaciștilor și este reglementată de Ministerul Sănătății Publice, prin norme. Pentru cei interesați, puteți găsi detalii în Legea 118/2007 privind Dreptul de practică și organizare a activităților de medicină complementară/alternative, cu modificările ulterioare.
-
Acupunctura
Acupunctura este o tehnică curativă care a devenit foarte cunoscută în întreaga lume. Deşi denumirea „acupunctură“ cuprinde mai multe tehnici, în general ea se referă la folosirea unor ace foarte subţiri care sunt introduse în anumite zone ale corpului pentru a obţine un răspuns terapeutic.
-
Homeopatie
Homeopatia este o metodă terapeutică ce se bazează pe capacitatea organismului de a reacționa specific la acțiunea unor medicamente (homeopatice) determinând astfel vindecarea sau reechilibrarea.
O calitate a medicamentului homeopatic este absența REACȚIILOR ADVERSE și a CONTRAINDICAȚIILOR. Poate fi administrat în siguranță chiar și nou născuților, sugarilor, copiilor, femeilor însărcinate, vârstnicilor și pacienților cu mai multe afecțiuni.
-
Fitoterapie
Fitoterapia este o terapie naturală, ce utilizează drept principale instrumente plantele, sub formă proaspătă sau uscată, preparate în moduri variate, pentru echilibrarea tulburărilor apărute în organism.
Unul dintre marile avantaje ale fitoterapiei este faptul ca absorbția principiilor active din plante se face în mod firesc de către organism, având rareori efecte secundare sau adverse.
-
Apiterapie
Apiterapia se referă la tratarea diverselor afecțiuni cu produse apicole naturale, neprelucrate, cu extracte, combinații ale acestora sau cu medicamente apiterapice standard.
Apiterapia foloseşte mierea, polenul, ceara, lăptişorul de matcă şi veninul albinelor pentru prevenirea şi tratarea diverselor afecţiuni. Mierea de albine conţine peste 70 de substanţe active.
-
Medicina Tradițională Orientală
Unul dintre principiile de bază ale medicinei tradiţionale chinezeşti constă în faptul că energia vitală, chi, circulă prin canalele din corp care se conectează la diferite organe şi funcţii ale acestora. Terapiile medicale chineze precum acupunctura sau tratamentele pe bază de plante, încearcă să activeze aceste canale sau să echilibreze energia vitală a unei persoane.
Gama completă de beneficii reale ale unor forme ale medicinei tradiţionale chineze poate fi uluitoare.
-
Osteopatie
Osteopatia este o medicină manuală, care își are rădăcinile undeva pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, în Statele Unite și îl are ca părinte fondator pe Andrew Taylor Still, medic neurochirurg la bază. Osteopatia se adreseaza întregului corp, adică este o medicină holistică în care diagnoza și tratamentul se realizează cu ajutorul mâinilor.
Terapeutul osteopat acţionează manual asupra structurilor coloanei, coastelor, bazinului, sacrului, articulaţiilor, aparatului musculo-ligamentar şi fascial, asupra organelor interne pentru a îndepărta disfuncţiile identificate din respectivele structuri, redându-le mobilitatea.
Specialistul în osteopatie foloseşte, printre altele, masajul, întinderea ca metode pentru a îmbunătăţi flexibilitatea, precum şi o serie de mişcări articulare.
-
Chiropractica
Chiropractica este o formă de medicină alternativă ce se concentrează pe manipularea uşoară a coloanei vertebrale, pentru a elimina dereglările sistemului nervos, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate, migrene, sciatică, scolioză, hernie de disc, nevralgii.
Aceasta are la bază principiul potrivit căruia corpul se poate vindeca atunci când sistemul osos este corect aliniat și sistemul nervos funcționează corect. Pentru a realiza acest lucru, practicianul își foloseste mâinile sau un instrument special, pentru a efectua manipulări specifice ale vertebrelor. Când oasele coloanei vertebrale nu sunt în poziție corectă sau sunt subluxate, transmisiile nervoase sunt perturbate, acest lucru determinând apariția durerilor de spate, gât, dar și în alte zone ale corpului.
TOP MITURI despre HOMEOPATIE, una dintre cele mai folosite terapii complementare
-
Cei care urmează un tratament homeopatic nu au voie să consume mentă, cafea, ceapă, usturoi sau alcool – FALS
-
Cei care urmează un tratament homeopatic nu mai pot asocia și alte medicamente sau terapeutici – FALS
-
Cei care urmează un tratament homeopatic nu au voie să atingă cu mâna granulele, deoarece acestea se inactivează. Nu trebuie să atingi granulele cu lingurița de metal. – FALS
-
Homeopatia nu se bazează pe studii. – FALS
-
Oricine poate practica homeopatia. – FALS
-
Numai un medic homeopat poae prescrie homeopatie – FALS
-
Homeopatia este o medicină pe bază doar de plante. – FALS
-
Homeopatia înseamnă ‘’leacuri băbești’’. – FALS
Abia acum, după administrarea acestei DOZE de SĂNĂTATE, simt că sunt informată cu tot ceea ce aș fi vrut să știu în anii ăștia, când am tot primit recomandări de tratamente complementare, inclusiv homeopate, despre care nu știam eu mare lucru, recunosc.
ACESTE FIIND SPUSE, ÎNCHEI VOIOS DOZA DE SĂNĂTATE, CU MULȚUMIRI SURSEI NOASTRE DE INFORMAȚII – BOIRON ROMÂNIA.
Acest material face parte dintr-o campanie de informare corectă referitoare la terapeutica homeopatică şi la beneficiile tratamentelor homeopatice, pe baza experienţei şi a studiilor realizate până în prezent.
Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:
➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/
Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:
- Doza de Sănătate – Ep. 9: Totul despre MIERE
- Doza de Sănătate – Ep.8 : Despre Coronavirus
- Doza de Sănătate – Ep.7 : Homeopatia – 10 întrebări și răspunsuri
- Doza de Sănătate – Ep.6: Anxietatea – la copii & Adulți
- Doza de Sănătate – Ep.5: Reguli pentru porțiile de mâncare
- Doza de Sănătate – Ep. 4: Totul despre SOMN
- Doza de Sănătate – Ep.3: Totul despre APĂ
- Doza de Sănătate – Ep.2: Despre Gripă vs. Răceală
- Doza de Sănătate – Ep.1: Spălatul pe mâini în mod corect
- 10 sfaturi pentru alimentația copiilor, de la Mihaela Bilic
- 10 fructe și legume în meniul anti gripă și răceală
- Stiți în ce alimente este ascuns zahărul?
- Intervalele periculoase în alimentația copilului
- Ziua în care Ema a refuzat cartofii prăjiți și a cerut salată
- Îi putem forța pe copii să mănânce?
- De cât SOMN au nevoie copiii
- Hârjoneala de seara duce la un somn liniștit pentru copii
- Somnul de după amiaza e recomandat de cercetători
- Nu mai treziți copiii cu noaptea în cap
- Părinți, ochelarii cu filtru de calculator nu sunt o fiță