Misiunea ECO: RISIPA ALIMENTARĂ

Misiunea ECO: RISIPA ALIMENTARĂ

Continuăm seria educativă: Misiunea ECO, cu un episod dedicat sfaturilor despre cum putem combate RISIPA ALIMENTARĂ.

Cum povesteam în primul episod, Misiunea ECO este misiunea fiecăruia dintre noi, de a face tot ce putem pentru a reduce din impactul negativ pe care îl avem asupra mediului înconjurător.
Misiunea ECO a apărut în contextul în care ne confruntăm, la nivel mondial, cu probleme reale care ne afectează viața cum sunt încălzirea globală și risipă alimentară, iar noi, împreună, trebuie să luăm deja măsuri concrete, cu rezultate pe termen lung. 

Astăzi vă prezentăm un subiect de actualitate în lumea largă: RISIPA ALIMENTARĂ.  

De ce este RISIPA ALIMENTARĂ o problemă atât de îngrijorătoare?

Ce este de fapt risipa alimentară?
Se poate defini prin totalitatea alimentelor produse pentru consumul uman, care se pierd sau sunt aruncate, de la locul de producție, până ajung în farfuriile noastre

Cu toții contribuim la risipa alimentară, atunci când cumpărăm alimente în surplus, care ajung să fie aruncate la gunoi, fie pentru că se deteriorează, fie pentru că nu consumăm produsele înainte să le treacă termenul de valabilitate.

Atunci când aruncăm mâncarea la gunoi risipim, de fapt, o parte dintre resursele limitate pe care le avem, iar pierderile mari de alimente au efecte profunde asupra economiei, mediului și a sănătății noastre.

Ajunsă la groapa de gunoi, mâncarea se combină cu deșeurile deja existente și începe un proces lent de descompunere, care degajă metan. Metanul este unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră. Odată ajuns în atmosferă, contribuie masiv la încălzirea globală.

Tocmai de aceea, este atât de important să învățăm să consumăm fix cât avem nevoie și nu mai mult!  
Astfel am reuși să economisim resurse și să avem mai multă grijă de planeta noastră.

Cât se risipește în România? Cine este responsabil de Risipa Alimentară?

Aproximativ o treime din toate produsele din România ajung la coşul de gunoi sau sunt irosite inutil, anual.

  • Această cantitate înseamnă circa 55 milioane de tone de produse alimentare, ceea ce corespunde încărcăturii a 127.500 de tiruri, care, aliniate în coloană, reprezintă distanța de la Bucureşti până la Munchen.
  • Aproape 000 de tone de alimente se aruncă, zilnic, în România, țara noastră fiind în topul statelor din Uniunea Europeană la acest capitol.

Aproape jumătate din toată risipa alimentară este produsă de noi, consumatorii individuali.

Un român aruncă zilnic, în medie, peste 350 de grame de mâncare, ajungând să risipească anual 129 de kilograme de alimente. De cele mai multe ori cantitatea de mâncare aruncată reprezintă o masă completă, zilnic.

  • Din această cantitate, 24% este mâncare gătită, 22% – fructe, 21% – legume, 20% – produse de panificație, 11% – produse lactate și 1% – carne.

Cum putem preveni RISIPA de ALIMENTE?
Acțiunile fiecăruia dintre noi contează și au un impact incredibil!  
E important să înțelegem cum să ne gestionăm proviziile cât mai eficient pentru a nu risipi hrana, să înțelegem că ceea ce poate pentru noi este în plus, ar putea fi esențial mai ales oamenilor vulnerabili.
 

Nu știu cum e la voi acasă, însă la noi, Ema e foarte atentă la sfaturi utile, care ne ajută să fim conștienți de ce înseamnă consumul responsabil.

Am adunat mai jos câțiva pași mici pe care îi putem face fiecare dintre noi în viața de zi cu zi și care pot produce schimbări mari, dacă acționăm împreună.

  1. Planificăm un meniu săptămânal și nu gătim mai mult decât avem nevoie!

    O soluție simplă, ce ne-ajută să economisim timp, energie și bani, este să gândim, în avans, un meniu săptămânal, pentru a eficientiza consumul!
    La noi acasă a devenit un obicei să planificăm împreună meniul, așa că fiecare are ocazia să negocieze și să-și strecoare mâncărurile preferate în meniul casei!
    Tot în timp am descoperit și cât de important este să învățăm să gătim și porționăm în cantități cât mai mici și asta ne scutește de la a arunca porții de mâncare. 

  1. Ne facem listă de cumpărături!


    După ce am făcut meniul săptămânal, următorul pas este să verificăm frigiderul & cămara și apoi să ne pregătim o listă de cumpărături cu produsele de care avem nevoie, înainte de a merge la cumpărături.
    Provocarea este să respectăm lista, pentru a nu cumpăra alimente în exces, ce s-ar putea apoi să ne rămână și să le aruncăm.
    Un sfat util este să încercăm să nu mergem la cumpărături pe stomacul gol, pentru că s-ar putea să cumpărăm impulsiv alimente pe care apoi nu le vom mai consuma.

  1. Atenție la termenele de valabilitate!

    Noi ne-am format o obișnuință din a verifica, la cumpărături, termenele de valabilitate ale produselor, înainte de a le pune în coș. E o soluție bună, pe termen lung, pentru a evita să aruncăm alimente expirate, pe care n-am apucat să le consumăm la timp.

    Cât despre produsele aflate la ofertă, vă ofer un pont: Lidl semnalizează la raft anumite produse care au un termen de valabilitate scurt, cu autocolantul ce poartă însemnul reducerii prețului lor cu 30%. În plus, în fiecare seară, cu 2 ore înainte de finalizarea programului, tot din magazinele Lidl putem cumpăra anumite produse de la raionul de legume și fructe la prețuri cu 30% mai mici față de restul zilei.
    Așa că… nu doar că facem ceva economii, dar în acest fel salvăm aceste alimente bune de consum din a deveni deșeuri!

  2. Să organizăm corect alimentele!

    Eu, de exemplu, am devenit mult mai organizată, de când am aflat despre metoda de aranjare FIFO în frigider: First In, First Out.
    Concret, regula e simplă: așezăm produsele în funcție de termenul de valabilitate! Produsele mai vechi în față, iar ceea ce e nou, în spate și astfel le vom consuma în această ordine, mai ales dacă se întâmplă să avem mai multe produse de același fel!

  3. Să învățăm să depozităm optim & să congelăm corect!

    Știți care este temperatura optimă la care trebuie reglat frigiderul? 5 grade!  
    Dacă învățăm să depozităm corect alimentele, le prelungim durata de viață & prospețimea. Mai mult, e bine savem grijă să nu depozităm mâncarea fierbinte în frigider, pentru că acestuia îi va lua mult timp să revină la temperatura inițială la care a fost setat.
    Dacă avem cantități prea mari, putem congela o parte din alimente. Pâinea poate fi congelată până la 3 luni, produsele de origine animală, până la un an, peștele între 3 și 6 luni, legumele 12-18 luni, iar fructele 10-12 luni.
    Eu obișnuiesc, deseori, să congelez chiar și mâncare gătită, când îmi rămân 1-2 porții.

  1. Să fim creativi și să folosim resturile de mâncare pentru noi rețete!

    Recunosc, noi avem o zi, de obicei vinerea, când gătim creativ, din resturile de mâncare rămase în frigider.
    Una din rezoluțiile pentru 2021 este: Să nu aruncăm mâncare! N-aveți idee ce rețete simpatice am inventat de-al lungul timpului: paste sau pizza cu mai multe feluri de brânză, supe cremă din resturi de broccoli & alte legume, salate reinventate cu bucățele de friptură, bruschete din pâine uscată & usturoi, și aș putea continua.
    Pentru inspirație, recomand Rețeta Responsabilă de la Lidl, unde găsim sfaturi și recomandări pentru a reduce risipa alimentară la noi acasă.

 

Misiunea Eco este despre fapte! 

  1. Începe de unde ești!

  2. Folosește tot ce ai!

  3. Fă tot ce poți!

ACUM! 
Misiunea ECO este misiunea mea, a ta, a fiecăruia dintre noi! 

Un proiect Blog in Tandem, susținut de Lidl România.

Spuneam de la prima ediție Misiune ECO cu Blog în Tandem, că e o bucurie pentru noi ca acest proiect să fie suținut de Lidl! 

Sub umbrela „Fapte pentru un viitor mai bun”, Lidl ne oferă inspirație tuturor, mari și mici, pentru a face pași spre un comportament mai responsabil, iar puterea exemplului este grăitoare. Printre faptele pe care le face Lidl pentru a combate risipa alimentară se numără:

  • Lidl s-a implicat în fondarea primei rețele de bănci pentru alimente după standardele FEBA (Federația Europeană a Băncilor pentru Alimente). Din 2016, a susținut financiar și cu produse, inaugurarea unui număr de 7 Bănci – în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara și Constanța. Din martie 2020 și până la finalul anului trecut, Lidl a donat peste 85 de tone de alimente și a investit peste 2.400.000 lei în dezvoltarea rețelei. 
  • Lidl se implică în responsabilizarea populației cu privire la risipa alimentară, prin campanii de colectă realizate în magazine cu sprijinul rețelei, alimentele donate fiind oferite persoanelor din medii vulnerabile. Astfel, clienții Lidl au donat la finalul anului 2020 peste 11 tone de alimente, pentru aproximativ 5.000 de beneficiari.

 Așa încât, avem de unde să fim inspirați pentru fapte bune! Vă așteptăm și săptămâna viitoare, cu un nou episod din MISIUNEA ECO.
Avem o singură PLANETĂ. E responsabilitatea noastră să o protejăm!

Surse info: Food Waste Romania, LIDL – Rețeta Responsabilă

Nu uitați,  găsiți Blog in Tandem și pe:

 You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
 Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
 Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Alte episoade din Misiunea Eco: 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.