Doza de Sănătate – Nutri-Score- Calitatea nutritivă a unui produs dintr-o privire

Doza de Sănătate – Nutri-Score- Calitatea nutritivă a unui produs dintr-o privire

Doza de Sănătate de astăzi abordează un subiect dedicat Nutri-Score, un sistem de etichetare a alimentelor.  

Sunt multe informații de spus și de transmis, așa că haideți să despicăm firul în patru împreună!

Ce este Nutri-Score mai exact?

Este un sistem modern de inscripționare a alimentelor, care să ne ajute pe noi,  consumatorii, zi de zi, să alegem corect și în cunoștință de cauză produsele din coșul de cumpărături.
Ce face  Nutri-Score? Ne oferă, simplu, informații mai detaliate, sub forma acestor etichete multicolore pe care le putem vedea deja și în România, pe anumite alimente!

Etichetele Nutri-Score apar pe fața ambalajelor, așa încât vedem informația dintr-o privire!  
Ce este foarte important e să ne obișnuim, mari și mici, să citim etichetele și să decidem ce cumpărăm în funcție de nutrienții conținuți!
Nu doar că vom putea face alegeri informate, dar vom putea chiar să comparăm ușor și rapid produse din aceeași categorie.

Ce reprezintă codarea cu cele 5 culori?


Nutri-Score evaluează diferite valori nutriționale ale produsului, iar rezultatul este marcat pe o schemă de etichetare cu 5 litere marcate cu diferite culori, de la verde închis la roșu și litere de la A la E:

  • A verde închis – B verde deschis – C galben – D portocaliu – E portocaliu închis
  • Litera A ( verde închis) este pentru alimentele cu cea mai bună valoare nutrițională, în timp ce roșul, litera E, marchează produsele cu o calitate nutritivă mai redusă.

Funcționează deja acest sistem Nutri-Score?

Sigur! Deși această schemă a fost dezvoltată de oamenii de știință francezi, ea a fost preluată și funcționează cu succes, de câțiva ani, atât în Franța, unde a fost creat și implementat, dar și în Belgia, Spania, Portugalia, Germania, Elveția, Olanda și Polonia.

Danone este prima companie din România care include eticheta Nutri-Score pe produsele sale, acest proces realizându-se treptat și începând cu gamele de produse Danonino și Activia.

Clar este doar începutul, dacă ne gândim că  4 din 10 consumatori europeni sunt familiarizați deja cu sistemul de etichetare Nutri-Score, conform unui studiu GFK din 2020.
Acest lucru întărește faptul că dintre noi trebuie să realizeze cât de important este să avem un stil de viață echilibrat și trebuie să devină o obișnuință să verificăm ingredientele produselor alimentare și băuturilor pe care le consumăm.

 

Cum de este Nutri-Score așa de apreciat și popular în Europa?

Cu siguranță a contribuit faptul că Nutri-Score a fost dezvoltat de oameni de știință renumiți în domeniul nutriției, independenți și este în prezent schema de etichetare cu cea mai extinsă bază științifică.
Este aprobat de organizațiile de protecție a consumatorilor, întrucât este un sistem independent, argumentat științific și ușor de înțeles, iar folosirea acestuia este monitorizată de autoritatea franceză de sănătate, Santé Publique France.

Cum funcționează schema Nutri-Score?

Nutri-Score se calculează folosind un algoritm și se raportează întotdeauna la 100 g sau 100 ml din produs, iar produsele pot fi comparate direct, atât cu produse din aceeași categorie, cât și cu produse din categorii diferite.

 Mai exact –  Nutri-Score compară conținutul de ingrediente nefavorabile, precum zahărul, sarea și aportul caloric, cu conținutul de componente favorabile, cum sunt fibrele, proteinele și proporția de fructe sau legume.

Nutri-Score clasifică produsele alimentare pe baza principalilor nutrienți din alimente și le marchează prin culori: de la verde la roșu și cu litere de la A la E.

  • Produsele marcate cu culoarea verde și literele A și B sunt alimente pe care ar trebui să le consumăm mai des sau într-o cantitate mai mare.
  • Produsele marcate cu culoarea galbenă (litera C) ar trebui consumate cu moderație
  • Alimentele marcate cu roșu și literele D și E conțin o cantitate mai mare de componente care ar trebui limitate în alimentația zilnică (de ex. grăsimile saturate, zahărul, sarea), așa încât se recomandă consumul mai rar sau în cantitate mai mică.

 

Important de reținut!

Nutri-Score este un ajutor pentru noi, pentru alegerea produselor, dat fiind că trebuie să fim atenți la ce mâncăm și să avem o dietă cât mai echilibrată!
Dar eticheta Nutri-Score indică dacă un aliment este echilibrat. Aceasta înseamnă că putem consuma și produse care sunt marcate cu litera E, respective portocaliu închis, însă cu moderație. 

Mulțumiri sursei noastre de informații – DANONE România
Vă așteptăm și săptămâna viitoare, la un nou episod cu informații utile, în tandem adulți & copii!

Surse info & video: Nutri-Score, YT ( Aici, aici si aici)

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.