Vizită în Măgura Zimbrilor – Ghid de Călătorie. Recomandare Tandem Hai Hui

Vizită în Măgura Zimbrilor – Ghid de Călătorie. Recomandare Tandem Hai Hui

Măgura Zimbrilor, Armeniș, Caransebeș – o zonă pe care am descoperit-o de curând și pe care v-o recomand, cu inima deschisă!

E genul de vacanță în care poți pleca să explorezi, la pas, în drumeții, cu locuri de descoperit și activități pentru fiecare, fie că ești cu familia, cu prietenii sau pe cont propriu.

Noi, tandem hai hui cum ne știți, am fost impresionați, toți trei, la fiecare pas!
Ne-au captivat pesiajele, frumusețea locurilor, farmecul satelor bănățene, ospitalitatea și deschiderea rangerilor din Măgura Zimbrilor, precum și experiențele unice din zonă.

Povestea Măgurei Zimbrilor, din Munții Țarcu, Armeniș, Caransebeș, SV României  

Ce este de fapt Măgura Zimbrilor? Este povestea unor oameni inimoși, ce și-au propus să refacă populația de zimbri liberi din zonă, de unde au dispărut în urmă cu aproximativ 200 de ani.
Inițiativa aparține celor de la WWF România și Rewilding Europe și implică, în realitate, întreaga comunitatea locală, cu peste 100 de localnici, ce au sarcini în ecoturism & educație.  
Toate acestea n-ar fi posibile fără implicarea activă a localnicilor, din vecinătatea zonei de resălbăticie. Ei sunt cei care dau culoare și autenticitate zonei, atât de valoroase în ecoturism.

Concret, în ultimii ani s-au adus aici zimbri, treptat și s-au făcut eforturi susținute pentru reintegrarea lor în mediul natural. E un proiect ambițios, la care participă peste 35 de rezervații și centre de reproducere din Europa, fără de care nu s-ar fi ajuns ca acum să fie deja, în Măgura Zimbrilor, Armeniș,  peste 100 de de zimbri în libertate.

Ce activități pot fi făcute în zonă?  

Zona este foarte ofertantă și există câte ceva de făcut pentru fiecare!
Mai mult, Armeniș are farmecul lui în orice anotimp, ceea ce-l face un loc de explorat tot timpul anului!  

Puteți face trasee de drumeție, pe urmele faunei (pe urmele speciilor rare precum zimbrul, dar și râs, lup sau urs),  cât și să luați parte la experiențe autentice, în sat, la cosit sau să încercați trasee cu Bicicleta normală sau electrică.
Evident, cel mai la îndemână traseu este cel în care se umblă pe urmele zimbrilor…la propriu, în tururi ghidate!  Noi am ales ca într-un din zile să plecăm într-o drumeție ușoară cu Matei, ranger și ghid specializat wildlife tracking, ce ne-a oferit un tur ghidat, în care ne-a explicat și ne-a arătat urme & indicii de zimbri și alte animale sălbatice.

N-aveți idee ce  valoroasă e experiența atât prin ochii unui copil, dar și ai unui adult!
Într-o altă zi am avut norocul, ghidați fiind de Danu, ranger LIFE RE-Bison, să vedem câțiva zimbri în libertate și apoi să mergem la TARA, un punct de observație cu o panoramă uimitoare.
O să vedeți în videoul nostru exact despre ce vorbesc și o să-mi înțelegeți entuziasmul!
Pentru idei sau chiar rezervări de pachete turistice în zonă: WeWilder sau European Safari Company

Există opțiuni de cazare în zonă? 

Da, sigur! Pentru noi, cazarea la MuMA Hut a fost mai mult decât ne-am fi imaginat!
Recunosc, locația ne-a cucerit încă de când am văzut pozele, dar realitatea a fost chiar peste așteptări!

Locul este ideal poziționat într-un peisaj de vis, unde te poți bucura de liniște, te poți deconecta de la agitația orașelor și în plus poți avea parte de o experiență culinară autentică, cu produse locale!
Se pot face rezervări direct pe site-ul WeWilder, costurile sunt de €35/noapte, pentru 2 persoane, cost ce include un mic dejun, preparat cu spor și drag din produse locale.
În plus, există opțiuni de mese cu mâncare tradițională, din produse proaspete, atât prânzul, cât și cina, cu prețuri între 8 și 10 eur. N-aveți idee cu ce poftă am mâncat toți trei, seara, admirând asfințințitul din curtea MuMA. 
Încă o experiență culinară pe care o recomand – picnicul în natură, cu bucate sănătoase din casele gospodarilor. Recomand cu toată inima!

Din proprie experiență vă spun că noi am putut să dormim confortabil, la MuMA Hut, 3 persoane, asta dacă vă faceți griji că nu e spațiu decât pentru 2 persoane.  

MuMA oferă tot confortul, într-un stil simplu și cu personalitate: încălzire, așternuturi, baie la exterior cu duș fierbinte; prosoape și cosmetice naturale, inclusiv pasta de dinți incluse. În plus, animalele de companie sunt binevenite.
Cât despre priveliștea oferită pe geamul panoramic, n-am nimic de adăugat, se vede cu ochiul liber! Mai multe detalii găsiți în videoul nostru.

Eu una, recunosc, mi-aș dori să revin în zonă, mai ales că au atâtea planuri ambițioase ce prind contur în fiecare zi! WeWilder este un proiect marca WWF Panda Labs, ce construiește la propriu și la figurat conexiuni între oameni, din mediul urban, rural, din țară și străinătate.

Este deja în lucru un campus format din trei căsuțe modulare din lemn, numite Chilii și o clădire principală denumită Zana, ce găzduiește o bucătărie comunitară, o bibliotecă și un spațiu pentru schimb de experiențe între localnici și turiști.

Nu știu ce-aș putea adăuga, decât că este fix genul de experiență pe care o recomand pentru adulți & copii, la orice vârstă!
Peisajele, locurile, activitățile, oamenii, energia locului – toate sunt de adăgat la colecția cea mai valoroasă, colecția de amintiri! 

 

Mulțumiri speciale WWF România şi Rewilding Europe
Reintroducerea zimbrilor în Carpații Meridionali se realizează în cadrul proiectului LIFE RE-Bison, „Acţiuni urgente pentru refacerea populaţiilor de zimbru în România”, implementat de WWF România şi Rewilding Europe, cu sprijin financiar din partea Uniunii Europene, prin Programul LIFE și alături de comunitățile locale.

Dacă aveți timp, poate vreți să citiți și: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.