Misiunea Eco: Minimalismul face echipă bună cu sustenabilitatea
Seria noastră educativă – Misiunea ECO continuă astăzi cu un subiect despre care ați auzit, cu siguranță: MINIMALISM. Ce-nseamnă și cum poate face echipă bună cu sustenabilitatea?
Pentru început, este important să definim acești termeni și modul în care aceștia se pot lega între ei.
MINIMALISMUL este un stil de viață cu mulți adepți, dat fiind că îi ajută pe oameni să se înconjoare de cât mai puține lucruri, strict cele importante pentru viața lor.
Conceptul este simplu: dacă eliminăm dezordinea și aglomerația din jurul nostru, cu toții, putem face loc pentru cele mai importante aspecte ale vieții: sănătate, relații, pasiuni, timp liber, grija pentru mediu.
Cumpărăm mai puțin, trăim mai bine!
Cu cât avem mai puține bunuri, cu atât avem mai puține griji. Cu cât consumăm mai puțin, cu atât devin mai puțin complicate mesele! Așa ne rămâne mai mult timp să ne concentrăm pe alte lucruri importante în viață .
Evident, MINIMALISMUL înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. Chiar dacă toată fiecare dintre noi înțelegem și aplicăm minimalismul în mod diferit, fiecare cale duce la același loc: o viață cu mai mult timp și mai multă libertate de a trăi cu sens, cu bucurii de suflet, în care să colecționăm amintiri, nu lucruri!
SUSTENABILITATEA, pe scurt, este despre capacitatea noastră de a trăi și a face alegeri conștiente, pe termen scurt și lung, încercând să nu epuizăm resursele naturale, dat fiind că există o cantitate limitată de resurse în lume!
Un stil de viață sustenabil înseamnă să consumăm mai puține resurse, prețuind calitatea și nu cantitatea. Înseamnă să acționăm cu responsabilitate și să consumăm produse responsabil, pentru a diminua cât mai mult impactul asupra planetei noastre.
Când folosim cuvântul SUSTENABILITATE, ne referim la protejarea resurselor pentru prezent și viitor. Dacă vreți să vă dați seama dacă un produs sau o acțiune sunt sustenabile, puneți-vă întrebarea – pot să fac asta pe termen lung, pentru totdeauna, fără să afectez planeta?
Minimalismul face echipă bună cu sustenabilitatea!
Motivațiile din spatele lor provin din locuri complet diferite: sustenabilitatea se preocupă de mediu, societate, comunități și oameni, în timp ce minimalismul este în mare parte despre echilibru și propria fericire.
E clar acum că sunt concepte similare, dar diferite.
Se intersectează? Sigur! Mai ales că minimalismul, la bază, include o mulțime de alegeri sustenabile – indiferent dacă este vorba de zero deșeuri, o dietă simplă sau alegerea mărcilor care sunt preocupate de protejarea planetei.
Mai mult, recent a apărut și conceptul de eco-minimalism, un stil de viată minimalist-ecologic – ce te încurajează să te înconjori strict de lucrurile de care ai nevoie, având mereu în minte, ca prioritate, sănătatea Pământului!
6 sfaturi simple pentru un stil de viață minimalist, benefic pentru mediu
-
Încercați soluția de car-sharing, pentru drumurile la școală sau la birou
Dacă nu puteți folosi bicicleta sau trotineta, iar școala sau biroul sunt la distanță mare de casă, atunci puteți folosi soluția de car-sharing/ car-pooling.
Adică…părinții își duc copiii pe rând la școală, mai ales dacă locuiesc în aceeași zonă. Un părinte poate duce încă 2-3 copii la școală și pot face asta cu schimbul, așa că, nu doar că în trafic vor fi mai puține mașini, dar și părinții scapă de zilele pierdute în aglomerația din trafic!
Evident, mecanismul funcționează la fel de bine și pentru drumurile spre/ de la birou!
-
Cumpărați cât mai puține rechizite!
Începutul școlii a devenit prilej ca rafturile magazinelor de rechizite, caiete & manuale să se golească – iar casele se umplu de lucruri pe care copiii le folosesc arareori.
Resursele implicate pentru producerea rechizitelor au un mare impact asupra mediului, multe dintre ele fiind făcute din plastic. Gândiți-vă de 2 ori înainte de cumpăra ceva dacă e cu adevărat nevoie? Deseori mergem la cumpărături fără să verificăm înainte acasă ce lucruri pot fi folosite în continuare (cum ar fi ghiozdanul, penarul, pixurile sau stiloul).
-
Împrumutați sau închiriați!
Fie că e vorba de o carte, sau poate un pistol de lipit sau un perforator…înainte de a cumpăra, întreabă-te de câte ori vei folosi acel obiect. Atunci răspunde-ți sincer dacă ai nevoie să îl cumperi sau poți să îl închiriezi sau să îl împrumuți.
Nu doar că vei economisi bani, dar nici nu mai aglomerezi inutil spațiul din casă.
-
Refuzați lucrurile gratuite de care nu aveți nevoie
Pixuri gratuite. Tricouri gratuite. Promoționale sau mostre gratuite.
Dacă știți că nu aveți nevoie de ele, nu are sens să le luați acasă. Lăsați-le pentru cei care chiar au nevoie de ele.
Altfel, vă umpleți casa cu obiecte inutile, ce ulterior ajung la coșul de gunoi!
-
Provocarea Nu Cumpăra Nimic
Știai că producția și transportul unui singur tricou din bumbac generează câteva kilograme de gaze cu efect de seră?
Încearcă să cumperi cât mai rar haine noi; în schimb, poți încerca să faci schimb cu altcineva!
O mișcare ecologistă din SUA ne provoacă ca timp de câteva luni sau chiar un an, să nu cumpărăm nimic nou și să purtăm hainele, încălțămintea, bijuteriile și accesoriile din anii trecuți. Ce-nseamnă asta? Economie de bani și de resurse ale planetei.
Ce spui de provocarea aceasta? Iar dacă ți se pare totuși prea complicat – mai am o propunere: aplică o regulă ca atunci când îți cumperi ceva, să renunți la altceva.
-
Petrece cât mai mult timp afară, în natură!
Probabil cel mai bun mod de a ne alimenta dragostea și grija pentru mediu este să ne petrecem cât mai mult timp în natură!
În loc să stăm în casă atunci când este vreme frumoasă, ar trebui să mergem în parcuri, să facem plimbări cu bicicleta și chiar trasee și drumeții sau excursii cu cazare în camping.
Este cel mai important pas pentru a stabili o legătură cu natura și să învățăm să o respectăm, precum și să adoptăm obiceiuri care conservă mediul înconjurător!
Iar dacă încă mai aveți nevoie de argumente, haideți să ne uităm la câteva fapte interesante (și îngrijorătoare) despre obiceiurile noastre de supra-consum:
- Gospodăria americană standard include peste 300,000 de articole.
Sunt multe lucruri! Să nu uităm și că s-a demonstrat că, în timp, dezordinea crește stresul și scade productivitatea. - O femeie britanică cumpără în medie 59 de noi articole de îmbrăcăminte în fiecare an.
Ea are de două ori mai multe haine în comparație cu 1980 și nu a purtat niciodată 22 de piese din garderobă, în medie.
Bărbații nu sunt cu mult în urmă, ei au 19 articole așezate în dulap, pe care nu le-au purtat niciodată. - Se estimează că fiecare dintre noi va deține 43,9 smartphone-uri în timpul vieții noastre.
Asta înseamnă un telefon nou la fiecare 1,8 ani. Mai mult, fiecare smartphone și componentele sale parcurg peste 000 de km pentru a ajunge la noi. 80% din amprenta de carbon a telefonului se consumă înainte chiar de a porni dispozitivul. - Un copil tipic de zece ani din Marea Britanie are peste 200 de jucării, dar se joacă doar cu 12 zilnic.
Industria jucăriilor are mari provocări ale industriei, la nivel mondial, dat fiind că 90% din jucăriile de pe planetă sunt fabricate din plastic.
Un lucru e clar – un stil de viață sustenabil, cu grijă față de resurse, înseamnă, deseori, să alegem calea mai puțin comodă, nu pe cea simplă & convențională, să alegem de ex. mersul pe jos, în loc de mașină, să păstrăm – în loc să înlocuim, să reciclăm – în loc să cumpărăm!
Dar sunt alegeri pe care trebuie să le facă fiecare dintre noi! Asta înseamnă MISIUNEA ECO – FAPTE!
1. Începe de unde ești!
2. Folosește tot ce ai!
3. Fă tot ce poți!
ACUM! Îngrijirea Pământului nu este doar o responsabilitate, este o necesitate!
Misiunea ECO este misiunea mea, a ta, a fiecăruia dintre noi!
UN PROIECT BLOG IN TANDEM, SUSȚINUT DE Nestlé România.
‘’Dacă dorim să ne dezvoltam sustenabil în continuare, trebuie să ne asigurăm că vom utiliza resursele planetei în mod înțelept. Ne dorim ca produsele noastre să nu fie doar mai gustoase și mai sănătoase, ci si mai bune pentru mediu. Ambiția noastră pentru anul 2030 este impact zero asupra mediului!’’
Așa încât, împreună putem face fapte bune! Avem o singură PLANETĂ. E responsabilitatea noastră să o protejăm!
Vă așteptăm și săptămâna viitoare, cu un nou episod din MISIUNEA ECO!
Nu uitați, găsiți Blog in Tandem și pe:
➠You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠Instagram:https://www.instagram.com/blogintandem/
➠Facebook:https://www.facebook.com/intandem.ro/
Alte episoade din Misiunea Eco:
- Seria Integrală de Articole Misiunea ECO
- Misiunea ECO – Impact Zero asupra Mediului
- Misiunea ECO – Colectarea și reciclarea PLASTICULUI
- Misiunea ECO – Surse de energie verde
- Misiunea ECO – Citește etichetele pentru a alege produse sustenabile
- Misiunea ECO – Cum sa fim mai responsabili cu DEȘEURILE
- Misiunea ECO – Cum să folosim mai puțin plastic
- Misiunea ECO – Sustenabilitate în viața de zi cu zi