Calatori prin tara noastra: Cetatea Rasnov si Pestera Valea Cetatii
#calatoriprintaranoastra
V-ati facut planuri de weekend? Sau planuri de vacanta? Sau poate pur si simplu niste planuri de hoinareala pentru anul asta?
Noi ne-am propus de ceva vreme sa redescoperim destinatii din Romania, impreuna cu Ema. Si cum ea e la varsta la care citeste Povestiri Istorice, daca-i pigmentam traseul cu ceva cetati, e clar ca o castigam de partea noastra.
Doua puncte de atractie la distanta rezonabila de Bucuresti sunt Cetatea Rasnov si Pestera Valea Cetatii.
Pe scurt, ne-au placut si merita vizitate. Putin mai pe larg:
- Cetatea Rasnov ( cam la 15 km de Brasov) – este deschisa zilnic intre 9 – 19 ( aprilie – octombrie) si 9 – 17 (noiembrie – martie). Noi am nimerit intr-o zi cu soare cu dinti, dar a fost perfect. Am mers in prima jumatate a zilei si n-a fost deloc aglomerat.
Biletele sunt 10 ron/ adult si 5 ron/ copil si vestea buna pentru cei mai lenesi este ca exista un tractor cu remorca pentru transportul turistilor din parcare la cetate (asta daca nu vreti sa faceti vreo 10 – 15 minute de urcus pe jos). Cetatea Râşnov cunoscută şi sub numele de Cetatea Ţărănească Râşnov, este considerată una dintre cele mai bine păstrate cetăţi ţărăneşti din Transilvania. Foarte bine intretinuta, e clar un obiectiv care merita vizitat si de adulti si de copii. Evident ca zidurile inalte (pe vremuri de 5m) au fost un punct de atractie pentru Ema, ca si turnul de la intrare, ca sa nu mai zic de punctul de observatie de unde se vede Depresiunea Braşovului si Ţara Bârsei prin binoclul cu fise instalat in cetate. Ne-am petrecut vreo 2 ore acolo si ne-am convins cu ochii nostri ca-si merita renumele.
- Pestera Valea Cetatii – foarte aproape de Rasnov, la aprox. 2 – 3 km. pe drumul spre Poiana Brasov. Deschisa de curand publicului, pestera poate fi vizitata zilnic intre 10 – 18 ( iarna) si 10 – 20 ( vara). Biletele sunt 15 ron/ adult si 10 ron/ copil, pentru un tur cu ghid. Zi cu soare cand am mers noi, asa ca drumul pietruit cu access doar pietonal, un urcus de vreo 10 minute, nu ne-a dat batai de cap. Pestera a fost descoperita in anul 1949 si are o lungime de aproximativ 1 km. De la intrare se trece printr-un tunel ingust. In mijlocul salii mari, pentru ca pestera are o acustica foarte buna s-a amenajat o miniscena pentru concerte. Concertele se tin in fiecare sambata si programul este afisat pe site-ul pesterii. Turul cu ghid nu a durat mai mult de 30 de minute, dar pestera ( partea deshisa turistilor) ne-a parut foarte bine intretinuta si spectaculos iluminata cu un sistem de leduri, a fost ales tocmai pentru a nu afecta temperatura naturala din pestera care se mentine intre 8 si 10 grade Celsius. Merita vizita, in mod CLAR!
Concluzia zilei: sunt doua obiective care merita vazute si revazute, mai ales ca sunt foarte bine intretinute si usor accesibile. Asa ca vacante si weekenduri libere sa fie, ca gasim noi destinatii!
Actualizare: In cursul anului 2015, la 2 pasi de Cetatea Rasnov s-a inaugurat Dino Parc, o experienta care trebuie neaparat ‘bifata’ in famile.
Galerie foto completa: