Am bifat 2 pesteri dintr-o lovitura – Polovragi si Pestera Muierilor
#calatoriprintaranoastra
Recomand sincer traseul nostru, pentru un weekend prelungit, de vreo 3 nopti. Pe scurt, am bifat in aceeasi escapda – noi 3, evident, plus cateva familii de prieteni – mai multe obiective de pe lista scurta: Pestera Polovragi, Pestera Muierii, Cheile Oltetului, Manastirea Polovragi si Transalpina.
Aprox. 250 Km departare de Bucuresti – cam in 3 ore am fost in Polovragi (jud. Gorj), unde am avut noroc sa ne cazam la o pensiune reusita pe care o recomand cu inima deschisa – Casa din Salcami. Pozitionata ideal la poalele padurii, cu o curte mareeee si loc de joaca pentru copii, exploatat de toti copiii din grup si de noi, adultii, cu foisor si gratar in curte. Camerele sunt curate si bine utilate, cu balcoane cu o priveliste uimitoare spre padure, dar piesa de rezistenta au fost mesele, pregatite de gazda, o super bucatareasa priceputa si amabila. Nu mai zic de carnea de vanat si visinata locala, trec mai departe.
Am mers cam 1 km pe jos, pe un drum forestier ce duce la Pestera Polovragi, a 5-a ca marime din tara. Atentie ca si pe drumul pietruit pana acolo, dar si in pestera, nu strica sa aveti incaltaminte impermeabila. Pestera are pana in 10 grade, dar este foarte umeda si riscati sa iesiti uzi din turul pesterii. Pestera are o lungime cercetata de peste 10 km, dar traseul vizitabil pentru turisti este de aprox. 800 m si este dispus pe un culoar orizontal. Intrarile sunt din ora in ora, cu ghid, iar pretul este de 5 lei/ persoana.
Pe drumul de intoarcere de la Pestera, ne-am oprit si la Mastirea Polovragi, ideal situata pe un platou superb la poalele muntelui Piatra Polovragilor aproape imediat la iesirea din Cheile Oltetului.
Evident nu aveam cum sa ratam a doua zi Pestera Muierilor, cea mai vizitata pestera din Romania. La 8 km departare, se poate ajunge si cu masina si pe jos. Atentie si aici la incaltaminte & imbracaminte – sunt sub 10 grade. Si inca un aspect de semnalizat : se intra printr-o parte si se iese printr-o cu totul alta directie, la aprox. 1 km departare.
Pestera Muierilor a fost sapata în calcarul muntelui Parang de raul Galbenul ce curge acum prin exteriorul versantului. Am inteles ca sunt cartați aprox. 7 km de galerie, pe patru nivele- din care doar cei 940 metri sunt deshisi vizitatorilor nespecialisti. Restul sunt galerii declarate rezervatie explorate strict de speologi. E foarte important sa luati un tur cu ghid, pentru ca doar asa veti auzi o serie de legende pornind de la denumirea pesterii si alte lucruri inedite despre istoricul zonei si al pesterii. Zona la iesire este uimitoare, cu vedere la Cheile Galbenului, iar în dreapta peretii plini de stanci ai Parangului.
Cam asta e o optiune bune de weekend ca turist la noi in tara. Pentru alte idei, va recomand si alte trasee experimentate de noi: Salina Praid & Cheile Bicazului, Cetatea Rasnov & Pestera Valea Cetatii, Cluj & Salina de la Turda, Sighisoara si culorile ei, Vidraru si Cetatea Poenari.
Galeria foto completa: