Atat de tare-mi plac muzeele prietenoase cu copiii!
Le-am tot intalnit de-a lungul timpului, mai mult prin Europa decat la noi, ce-i drept. Ei le spun ‘kids friendly’. Pe de alta parte, recunosc, din ce in ce mai des aud si in Bucuresti de ateliere dedicate copiilor, activitati special gandite si create avandu-i pe ei in centrul atentiei. Am fost in ultimul an la Muzeul Satului, la Muzeul Antipa si Gradina Botanica si am vazut ca incep sa se miste lucrurile in bine. Ceea ce pe mine ma bucura mai mult decat pot sa povestesc aici.
Ma uitam asa cu un jind la Muzeul Britanic din Londra , la Versailles din Paris, la Muzeul Tehnicii de la Viena si la cate si mai cate …. vedeam toti copiii aia relaxati si liberi veniti sa-si invete lectiile la muzeu, la profesorii lor deschisi si zambitori care le raspundeau la orice intrebare, care-i lasau sa atinga si sa experimeteze singuri si tare ma mai ofticam la gandul ca ei pot si noi nu. Fara sa alerge, fara sa tipe , dar nici sa sopteasca. O lectie in toata regula. Relaxata. Mi-era ciuda ca ei au copii expusi la cultura cum noi nu-i expunem, ca ei inteleg si incurajeaza educatia mai mult decat o facem noi.
Mi-am promis de-atunci ca voi incerca sa o expun pe Ema la cat mai multe, cat mai des, cat mai relaxat si cat mai constant. Ca o sa mergem cu ea sa vada, sa auda, sa experimeteze, sa puna mana. Nu vreau sa creada ca muzeele sunt anoste si reci. As vrea sa inteleaga ca lumea asta e mult mai usor de inteles atunci cand vezi, gandesti, inveti in mijlocul unui mediu prietenos. N-as vrea sa simta vreodata ca o corvoada o vizita la muzeu. Asta-i perceptia multora, din pacate.
Parca vad o lumina de speranta. Parca lucrurile incep sa se miste spre bine. Azi un atelier, maine inca unul…poate o proiectie de film, un experiment, orice care sa-i imprieteneasca pe copiii nostri cu muzeele!
Galeria Foto – de pe Instagram – Rock That Museum Kid