Calatori prin tara noastra: Salina Slanic Prahova
#calatoriprintaranoastra
Mereu suntem in cautarea de destinatii de weekend sau chiar mini vacante cat mai dese prin Romania. Multe le-am vazut, multe inca nu le-am descoperit…iar pe altele deja le revedem.
De curand am revenit in formula completa la Salina Slanic Prahova, pe care auzisem ca au renovat-o de curand. Dar eu nu cred, pana nu vad cu ochii mei.
Pe scurt, 10 informatii cheie pe care cred ca ar trebui sa le stiti inainte sa plecati la drum spre Salina Slanic Prahova:
-
Distanta:
Aproximativ 100 de km departare de Bucuresti. In traducere vreo ora si jumatate de mers cu masina. Drumurile sunt…cum le stiti, adica anevoioase. Semnalizarea obiectivului turistic…de asemenea, deficitara. Asa ca va sfatuiesc sa va faceti temele inainte de a pleca la drum sau sa folositi un GPS.
-
Intrare:
noi am fost intr-o duminica de vara, asta inseamna sezon plin. Am ajuns acolo la 10.30 dimineata…am gasit loc in parcarea de la doi pasi de ei si am stat la o coada de aprox. 10 minute, in conditiile in care veneau microbuze in continuu, la fluxul mare de turisti.
-
Bilete:
20 de ron/ adult, 18 ron/ pensionar, 16 ron/ copil peste 3 ani, 6 ron taxa foto.
Site oficial AICI.
-
Program:
-Luni – Inchis;
-Marti – Vineri: 08.00 – 14.30;
-Sambata – Duminica: 09.00 – 16.00.
-
Acces:
Intrarea in salina nu se mai face ca pe vremuri, cu liftul. Aparent, a cedat liftul dupa atatea generatii de turisti. Acum, dupa ce-ti cumperi bilet, te urci intr-un microbuz care coboara in salina, dupa un traseu subteran de cateva sute de metri…care poate parea interminabil pentru cei claustrofobi.
Teoretic, programul microbuzelor este din 30 in 30 de minute. Practic, veneau din 5 in 5 minute, mai ales ca erau cozi de turisti care-si doreau sa intre.
-
Temperatura in salina:
Stiam asta, scrie si in zona din care-ti cumperi bilete: temperatura in salina e constanta de 12 grade. Asta inseamna FRIG si in plus este si o umiditate de 50%! Asa ca neaparat pantaloni lungi, geaca destul de groasa, sosete si pantofi inchisi ( nu sandale, nu papuci). Altfel, riscati sa iesiti de-acolo cu mainile si picioarele sloi.
-
Activitati & atractii:
Foarte foarte dezamagitor fata de ceea ce am vazut la Salina Praid si Salina Turda. Desi Slanic Prahova este impresionanta prin dimensiuni si intindere ( are aproximativ 80.000 mp si este la o adancime de 217 m), desi are un potential incredibil, se pare ca preocuparea de a o transforma intr-un obiectiv turistic de atractie este foarte aproape de zero.
Ne-am fi dorit o cafetarie in timp ce Ema a intrat la joaca, poate un ceai cald sau o ciocolata calda…nu mai zic de o gustare, de care nu poate fi vorba. Era in zona un singur aparat de cafea, care se stricase. In rest…NIMIC. Dezolant, dezamagitor, trist…acelasi statui de sare si o vitrina veche cu bucati de sare, pe care le stiu de cand eram mica.
Exista un singur loc de joaca pentru copii cu ceva gonflabile (accesul este de 10 ron/ 30 minute) si o zona de karturi, spun ei. (unde am zarit doua karturi obosite intr-o zona slab iluminata si semnalizata).
Ah, sa nu uit ca spre zona de iesire am zarit doua mese de biliard si una de ping pong…asa ca mai exista cateva optiuni, ca sa fiu 100% obiectiva in relatarile mele.
-
Zona de tratament:
E mult spus si exagerat – zona de tratament pentru afectiuni respiratorii. Exista un soi de separeuri rudimentare din panouri, care arata precum niste custi de puscarie, cu niste paturi de campanie – unde se presupune ca poti sa te intinzi si sa te relaxezi. Atat! Vreo 20 de astfel de separeuri…in care oricine intra pare ca e pedepsit.
-
Magazin de suveniruri:
Nu exista! N-ai de unde sa-ti iei un pliant cu informatii, nici magneti, nici sa ceri informatii, nici sa cumperi sare. Doar niste tarabe in zona parcarii, cu produse de talcioc, jucarii chinezesti, bijuterii din pietre semipretioase sau nu prea, suveniruri Kitchoase si cativa magneti cu Salina Prahova.
-
Masa in zona:
Auziseram de bine de restaurantul Casa Padurii, in zona, la 10 min maxim de mers cu masina. Am fost acolo, intr-adevar are o pozitionare frumoasa in mijlocul unei pajisti din padure. Aveau insa organizata o mini petrecere si erau depasiti, asa ca am facut cale intoarsa, la restaurantul Hotelului Roberto, unde am mancat bine si serviciile au fost in regula.
Am plecat de la Slanic Prahova cu amintiri frumoase, intr-o duminica insorita de vara, dar cu un gusr dulce amar.
Da, avem locuri uimitoare in Romania noastra. Stim asta, de ani de zile. Stim si ca exista potential, dar nu e niciun interes pentru a le aduce in anul 2016 si a atrage turisti.
Sentimentul este ca te intorci in timp, gustul usor amar pentru noi, adultii care mergem de mana cu cei mici. Noi stim ca se poate mai mult si ar fi atat de usor…
Alte postari cu idei de destinatii de vacanta in Romania:
- 12 destinatii de vacanta in Romania
- Traseu de weekend: Salina Praid si Lacul Rosu
- Inlove with Cluj: Salina Turda & Gradina Botanica
- Am bifat doua pesteri dintr-o lovitura: Polovragi si Pestera Muierilor
- In vizita la Dino Parc Rasnov
- Weekend colorat la Sighisoara
- Excursie la Vulcanii Noroiosi. merita vazuti!
Foarte frumoasa este zona… are puncte pro si puncte slabe.
Mi-a placut ospitalitatea, peisajul,oamenii dar am ramas cu un gust amar cand am vazut contrastul de buna stare a zonei, am incercat sa intru si prin sate sa vorbesc cu satenii si m-am intristat. Per totatl are foarte mult potential si merita mult mai mult promovat.
Multumesc pentru mesaj!