Copiii au nevoie să se simtă văzuți și apreciați de dascăli

Copiii au nevoie să se simtă văzuți și apreciați de dascăli

V-ați gândit vreo clipă cum se simte oare un copil, zilele astea, într-o sală de clasă în care trebuie să stea câteva ore bune cu mască și nu are voie să se-apropie de colegi sau de dascăli?

Cum se simte, oare, zilele astea, un copil acasă, din fața unui ecran, conectat la orele online…când e singur acasă, față în față cu un ecran pe care-l împarte cu mulți alți colegi și încearcă să urmărească un dascăl dintr-o sală de clasă de undeva de departe?

Ați încercat să vă imaginați cum trebuie să fie misiunea unui dascăl ce trebuie să se conecteze la lecțiile online și să țină antrenați și implicați 10-15 copii, cu măști, din sala de clasă…și alții încă pe-atâția, din casele lor, conectați pe tablete sau laptopuri?
Cum trebuie să se simtă o învățătoare care are o clasă de copii de 6 ani pe care n-are voie să-i ia de mână, să-i ia în brațe când îi simte agitați sau să le atingă mâinile atunci când exersează stângaci literele?  

Cred că NIMIC din experiența vreunui dascăl nu l-a putut pregăti câtuși de puțin pentru acest scenariu, în care trebuie să se-mpartă trup și suflet, între copiii din clasă și cei ce-acasă, în vremuri în care le repetăm obsesiv copiilor să păstreze distanța, să nu-și împrumute lucruri, să nu împartă nimic cu colegii de clasă. 

Nu există manual de pedagogie școlară care să te-nvețe cum să funcționezi, ca dascăl, în condițiile astea!

Și totuși, provocarea trebuie acceptată, de copii, părinți și dascăli!
Nu există cale de întoarcere și nici vreo altă alternativă la îndemână.  
Nu funcționează nici lamentările, nici abandonul, nici temerile. Doar ne pun piedici, dar nu rezolvă nimic!
E momentul în care cu toții trebuie să ne scuturăm și să realizăm că dreptul la educație e argumentul constituțional & moral pe care-l datorăm acestor copii!

Mi-am amintit zilele astea un episod cu Ema mea, pe la începutul clasei pregătitoare. S-a simțit rău într-o zi și n-a vrut să meargă la școală. Mi-a spus atunci că nu-i nevoie să o sun pe doamna să o o anunț, pentru că și așa sunt atât de mulți în clasă, încât sigur nu-i vede pe toți și nu-și dă seama că ea lipsește.

Vă dați seama cât de sensibili sunt copiii ăștia ai noștri și cât de mici și neînsemnați se pot simți, la școală, printre mai bine de 30 de alți copii, într-o clasă?!
Îmi imaginez cât de greu trebuie să fie, în același timp, pentru un dascăl, să se-mpartă între atâția copii, dornici de atenție, de laude, de încurajări!
Copii obișnuiți de cele mai multe ori să fie în centrul atenției, care brusc ajung să se simtă atât de mici și deseori invizibili!

Ce provocare are acum un dascăl, să reușească să le capteze atenția tuturor, online și offline, să-i vadă pe toți, să-i implice, să-i stimuleze…să nu le piardă atenția, să nu-i lase obosiți și plictisiți, în nebunia asta de ritm în care ne-am trezit cu toții.
E greu pentru copii, e greu pentru părinți, e foarte greu pentru profesori!

S-a tot vorbit în perioada asta de școlile care au nevoie de tablete, de manuale, de dezinfectanți sau table inteligente, de microfoane și camere…
Da, e nevoie de toate, dar mai presus de orice, să nu uităm, copiii au nevoie de dascăli empatici și deschiși, care să nu uite de sufletele copiilor, mai vulnerabile și sensibile decât oricând.

Copiii noștri au acum nevoie, mai mult decât de tablete și gadgeturi, să se simtă speciali și  valoroși, la școală sau acasă, să nu uitați asta, dragi dascăli!  Să se simtă VĂZUȚI!

Dragi profesori, strigați-i pe numele mic! Știți cât de mult înseamnă pentru un copil să vadă că învățătoarea sau profesorii se străduiesc să-i memoreze numele?
Zâmbiți-le, atunci când îi simțiți nesiguri sau ezitanți. Știți cât de greu e pentru un copil timid să simtă toate privirile ațintite asupra lui?
Încurajați-i, chiar și atunci când dau răspunsuri greșite sau pun prea multe întrebări. Știți câtă încredere le poate insufla un dascăl atunci când le răspunde întrebărilor?
Cereți-le părerea, cât de des puteți. Știți ce soluții ingenioase pot da copiii noștri, deseori?
Tratați-i cu respect, exact așa cum ne dorim să ne trateze și ei pe noi. Știți ce gândire matură pot avea atunci când sunt implicați?
Purtați-vă cu acești oameni mici, exact așa cum am vrea să se poarte și ei cu ceilalți. Știți că puterea exemplului e cea mai de succes rețeță în ceea ce privește educația!

Sunt sigură că în timp copiii vor uita că le-a căzut internetul, că nu s-a auzit bine, dar nu vor uita niciodată cum i-a făcut să se simtă doamna învățătoare.
Nu vor uita dacă un dascăl i-a încurajat, le-a zâmbit, le-a mulțumit, i-a salutat prietenos sau le-a lăudat soluția! 

Să nu uităm : copiii vin la școală ca să fie văzuți, să se simtă apreciați și să socializeze! Abia apoi începe procesul de învățare, când copilul este capătă acest echilibru!
 

Cred în puterea cuvintelor și a încurajărilor, venite din partea părinților și a dascălilor.
Cred că o încurajare venită din partea unui profesor, la momentul potrivit, valorează mai mult decât orice notă de 10.
Cred că o învățătoare caldă și blândă valorează mai mult decât orice lecție online sau quiz proiectat pe tablete.

Copiii noștri au nevoie să se simtă iubiți și apreciați la școală.
Au nevoie să li se spună, măcar din când în când, ce valoroși sunt pentru clasă, ce idee bună au avut, ce soluție originală au găsit.
Au nevoie să se simtă văzuți. Au nevoie de momentele lor de glorie, în care să se simtă în centrul atenției, la școală!
Să simtă că învățătoarea & colegii vor observa dacă lipsesc din clasă.
Sentimentul de apartenență la un grup este inestimabil, la orice vârstă, nu doar pentru copii! Te face să te simți apreciat, văzut, valoros.

Te face să simți că ești VĂZUT și să înțelegi că nu ești doar un nume în catalog.

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.