Cum a fost la conferinta Social Moms – Spune DA Autonomiei

Cum a fost la conferinta Social Moms – Spune DA Autonomiei

Scurt si la obiect, va povestesc cum a fost la conferinta – Spune DA Autonomiei, la care am fost martea asta si la care v-am invitat si pe voi.

Mi-a placut, recunosc …si o sa va dau 7 motive pentru care imi pare bine ca am participat:

  1. Un bun prilej de socializare. Pentru mine, care am tot alergat intre birou, casa, blog, aniversari colegi Ema si diverse alte puncte de interes, evenimentul asta fost o super evadare.
    Mi-am luat prietena la brat, ne-am imbracat colorat si am fugit la conferinta unde m-am intalnit cu alta prietena buna si cu cei  de la Social Moms, echipa simpatica, profi si efervescenta.
    Ne-am pozat la panou, am comentat, am cunoscut-o pe Otilia Mantelers, am vazut muuulte mamici simpatice si copii de varste mici. A fost SUPER!
  2. Foarte multi parinti interesati de educatie. Cred ca peste 200 de persoane au fost in sala + 10.000 care au urmarit evenimentul live pe Social Moms. Pentru mine, asta inseamna UAU! Ce de parinti implicati atat de mult in educatie, ce de oameni care vor sa auda, sa afle, sa intrebe, sa asimileze informatii! Da, poate ca mai exista o sansa.
    Poate ca parintii despre care am povestit eu marti pe blog si care au starnit atatea controverse…vor fi depasiti de parintii astia simpatici si destepti care vor sa auda cu urechile lor si sa invete cat mai multe lucruri legate de educatie!
    Super! Super sentiment sa vezi atatia oameni la un loc! Felicitari lor si felicitari organizatorilor pentru conferintele astea educative!
  3. Am aflat ca nu prea avem sanse sa avem copiii independenti in Romania, mai ales ca parintii nici nu stiu ce inseamna asta. D-nul Paul Acatrini, Research Manager la Cult Market Research a prezentat concluziile unui studiu facut pe mai mult de 400 de parinti, din care a rezultat ca:
    • Mai mult de o treime din parinti nu stiu ce inseamna termenul de autonomie in educatie
    • 7 din 10 parinti declara ca autonomia inseamna protectie
    • 5 din 10 parinti cred ca autonomia este legata de control.
  4. Prezentarea Otiliei Mantelers . Auzisem multe despre Otilia si prezentarile ei, dar niciodata nu-mi fac o impresie despre un om inainte sa-l vad si sa-l cunosc personal. Mi-a placut prezentarea, calda si relaxata, mi-a placut omul asta cu vorba ca mierea si cel mai important, am retinut si am plecat acasa si cu cateva idei.
    Unele mi se potrivesc ca si stil de parenting, sa spunem, pe unele le aplicam deja, pur si simplu pentru ca asa simteam…iar pe altele nu le voi pune in practica pentru ca nu mi se potrivesc. Ce-am retinut?
    • Copiii astia ai nostri chiar au nevoie sa se simta iubiti. Se numeste dragoste neconditionata si ar fi bine sa le demonstram permanent ca oricand, oriunde, orice ar face, noi suntem acolo sa-i aparam si sa-i iubim. Asta-i rolul nostru, de parinti!
    • Copiii nostri au nevoie de incurajari si respect. Si asta trebuie sa le oferim, din plin!
    • Timp de calitate. Timp dedicat lor. Timp in care trebuie sa fim dedicati lor 100%. Fie ca e zilnic sau nu, dar daca reusim sa ne rupem de orice alta activitate, pentru 10 – 20 – 60 de minute, atunci…e perfect! Timpul asta cu ei este inestimabil! Iar daca reusim sa ne mai si jucam cu ei, cat mai des si dupa regulile lor…atunci e clar ca suntem pe drumul cel bun!
  5. Prezentarea Crinei Coliban, focusata pe tema autonomiei din perspectiva felului in care ii hranim pe copii. Nu o stiam pe Crina, n-am fost la nicio conferinta pe tema alimentatiei si recunosc, cum nu sunt nicio mare gurmanda, nicio mare bucatareasa, nici un parinte foarte insistent pe tema asta…nu prea aveam temele facute. A fost o interventie foarte dinamica si prietenoasa a Crinei, intr-o atmosfera relaxata. Cu muuulte sfaturi si ponturi pentru a-i face pe copii sa manance.
    OK, iarasi, unele se potrivesc in anumite case si familii, altele nu. De exemplu, eu nu voi renunta la ‘rutina’ meselor regulate si a mancatului doar la masa noastra rotunda ( sau la restaurant ;)), orice s-ar intampla si oricat nu vrea Ema sa manance! Nici nu o sa ma ‘supun imaginatiei’ ei, care si-ar dori poate sa manance sub masa sau pe covor in camera ei. NO WAY! Dar am retinut cateva idei simpatice, asta-i drept!
  6. Am avut ocazia sa intreb! Eu nu sunt fan conferinte, seminarii si prezentari. Au reminiscente din vremea in care aproape zilnic participam la birou. Cred mai degraba in intalniri relaxate, la o cafea sau un suc, in discutii informale si sincere. Dar, atmosfera de aici a fost foarte aproape de asta. Am putut intreba, mi s-a raspuns. Cam despre asta trebuie sa fie vorba la o intalnire, nu?
  7. Am primit cadou Danonino! Pentru Ema, cand am ajuns inapoi acasa, a fost un fel de paradis Danonino. Toate aromele la care are anumite restrictii au navalit in universul ei!

In concluzie: nu cred ca vreo conferinta, seminar sau speaker ne vor face mai destepti. Nu cred ca exista cineva care sa aiba cheia succesului in orice familie si pentru orice copil. Nu cred ca exista reguli universal valabile si retete minune. Si nici ca cineva poate sa-ti dea pe tava raspunsurile pe care le astepti. Nimeni nu ne stie copiii mai bine decat noi, e drept.


Dar cred ca exista oameni pregatiti, specialisti, sociologi, psihologi, pedagogi – care stiu atatea lucruri, care au citit, au aplicat, au testat si poate au demonstrat in ani si ani multe teorii legate de educatie, copii, parenting si metode care dau rezultate. Si ce bine e sa asculti oameni destepti! E imposibil sa nu auzi ceva care sa ti se potriveasca, zic eu. E imposibil sa nu pleci acasa mai relaxat, mai deschis, mai optimist si cu un sentiment de implinire, parerea mea.

De-asta recomand sa ne deschidem urechile si mintile cat de des putem!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.