Cum să alegem corect ghiozdanul?
Cum să alegem corect ghiozdanul? La ce să fim atenți? Ce tipuri sunt recomandate? Care sunt sfaturile specialiștilor? Cum îmbinăm utilul cu plăcutul?
Oho…și câte și mai câte întrebări avem fiecare dintre noi, mai ales că ne dorim să facem o alegere corectă pentru copiii noștri, nu?
La noi situația este următoarea:
- Ema ne roagă să-i cumpărăm în fiecare an un ghiozdan nou. Noi, i-am promis că așa o să facem și ne străduim să ne ținem de promisiune.
- Anul ăsta…lucrurile se complică. Copilul intră în clasa a III-a, manualele se înmulțesc, caietele de lucru de asemenea. Apar culegeri, lucru suplimentar și tot așa. E clar că ghiozdanul se va îngreuna considerabil!
- Ema ne-a trasat sarcini clare! Nu vrea un ghiozdan nici prea colorat, dar nici prea serios. Să nu fie de fetițe prea mici, dar nici de adolescenți. Să aibă culori, poate un curcubeu, sau niște dungi sau buline.
- Noi vrem să fie un ghiozdan trainic, ales corect, nici prea scump, să nu facem credit să-l cumpărăm.
GREU, nu? Cum să alegem corect ghiozdanul?
Am strâns mai jos principalele sfaturi de care trebuie să ținem cont cu toții când alegem ghiozdanul pentru copiii noștri elevi:
-
GREUTATEA Ghiozdanului:
Conform recomandărilor un ghiozdan trebuie să cântărească până la maxim 1 kg. Sarcina totală (încărcat fiind) nu trebuie să depășească cca 10% din greutatea copilului. Așa rezultă că pentru un copil de clasele I-III aceste valori trebuie să fie de maxim 2-3,5 kg, iar pentru copiii din clasele V-VII în medie 5 kg.
Să nu uităm că în intervalul 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale. Un ghiozdan foarte greu (mai ales atunci când este lăsat pe un singur umăr) duce la o presiune asupra coloanei vertebrale, a mușchilor și articulațiilor.
-
DIMENSIUNILE Ghiozdanului:
Cum alegem corect ghiozdanul? Regula este să fie potrivit copilului și nu trebuie să treacă mai jos de zona mijlocului (ca înălțime) și nici mai mult de 3cm în lateralul sau înălțimea umerilor.
De asemenea, sunt de preferat bretelele mai late și căptuțite cu burete. Acestea asigură o mai bună distribuire a greutății sarcinii cărate. Așa a apărut ghiozdanul ergonomic, un ghiozdan ideal pentru a mentine pozitia corectă a coloanei copiilor.
Pentru primii ani de școală (între 6 si 10 ani), pentru a alege corect ghiozdanul, am putea să avem pe listă un model clasic. Asta înseamnă un cadru bine definit si usor rigid, care cântărește maxim 1 kg, cu barete reglabile, pe cat se poate, cu bureți.
Încă o dată, atentie: cadrul ghiozdanului nu trebuie să depașească în lățime și înalțime cu mult umerii copilului (maxim 2-3 cm), pentru a nu-i ingradi sub nici o forma vizibilitatea.
-
RISCURILE unui ghiozdan prea greu!
Durerile de spate devin din ce în ce mai răspândite la copii și adolescenți tineri.
În multe cazuri, cauza durerii de spate poate fi rezultatul transportării unui ghiozdan excesiv de greu sau ales necorespunzător. Rucsacii prea grei pot provoca dureri de gât și spate, care pot duce la leziuni spinale permanente.
Cât despre modele, prețuri, oferte speciale avem de toate! Am făcut eu o mică cercetare online, pentru a mă orienta un pic și a-i prezenta Emei câteva opțiuni.
Știu că în perioada asta în magazine & hipermarketuri & librării sunt tot felul de oferte speciale pentru începerea școlii.
Am cules mai jos 13 exemple din ofertele online, mai colorate sau mai puțin colorate,mai scumpe sau mai ieftine, pentru inspirație, toate pentru a ne ajuta să alegem corect ghiozdanul:
-
Model 1
-
Model 2
-
Model 3
-
Model 4
-
Model 5
-
Model 6
-
Model 7
-
Model 8
-
Model 9
-
Model 10
-
Model 11
-
Model 12
-
Model 13
Cum alegem corect ghiozdanul? E o rețetă de succes? Nu există, dar sunt sfaturi de care trebuie să ținem cont. În plus, eu cred că e foarte importat să-i implicăm și pe copii în alegerea ghiozdanului de școală! Până la urmă…ei sunt cei care îl vor căra în spate zi de zi!
Voi cum sunteți? Ați cumpărat deja? Ce modele ați ales?
Cititi, pe teme similare:
- 6 sfaturi să alegem corect scaunul și biroul copilului
- 11 motive dovedite stiintific pentru a petrece timp afara
- 6 sfaturi de la cercetătorii Harvard, pentru a crește un copil bun
- 70 de subiecte de discutat la cina, in familie
- 10 alternative la NU-urile pe care copiii le aud zilnic
- Preadolescenta e o carte norocoasa. Cum profitam de ea?
- Ce sarcini putem da copiilor, in funcie de varsta.
Buna! este al treilea an de cand avem modelul 2 si suntem f multumiti! daca nu vor fi probleme legate de fermoare o sa-l folosim si anul viitor!
Uau, super! Multumesc, Daniela! Si bafta la scoala, normal!