Cutia de pranz si lectia de parenting
Cred ca nu exista parinte care sa nu-si doreasca uneori ca ziua sa aiba macar o ora in plus pe care sa o petreaca impreuna cu copilul. Cel putin la mine, se intampla atat de des sa nu-mi ajunga timpul…incat devine aproape noua normalitate. Am liste peste liste, programari, incerc sa-i ‘aloc’ Emei cat mai mult din timpul meu liber, dar nu e liber pentru ea, pentru ca merge la activitati si cluburi care-i plac… Dupa ce scazi aproape noua ore de birou, drumurile, somnul, mai ramane foarte putin timp ‘liber’ pe care nu stiu cum sa-l impart mai bine. Pfoai, GREU, pe scurt.
De curand am citit povestea asta intr-un ziar online si mi-am dat seama ca tocmai goana asta zilnica si dorinta de a face cat mai multe, cat mai repede, cat mai bine, e cea care ne ajuta sa avem si idei ingenioase.
E aici povestea unei mame din SUA ,cu o fetita de 11 ani. Mama ocupa o pozitie ce-i manca majoritatea timpului, incat simtea ca pierde o perioada foarte importanta din viata copilului si nu-i este aproape, asa cum ar trebui sa fie un parinte, cu sfaturi, suport, vorbe de bine. Asa a aparut ideea ca in fiecare zi sa-i puna in pachetelul de scoala un bilet cu mesajul zilei. Si o sa vedeti ce mesaje! Naturale, simple, de suflet, pe limba unui copil de 11 ani. Intre timp, fetita a crescut, a ajuns graphic designer si a scos la iveala pentru un proiect de facultate, cutia cu mesaje, pastrate cu sfintenie. ‘Ii sunt recunoascatoare pe viata mamei mele. Imi scria mesajele astea pentru ca avea incredere si stia ce om voi deveni ‘.
Mie mi-a placut atat de tare ideea, m-a impresionat perseverenta mamei de a-si mentine calea asta de comunicare cu fetita, m-au emotionat mesajele, mi-a placut simplitatea lor, cutia de pantofi care a adunat toate gandurile astea frumoase, m-a atins atat de tare povestea incat nu aveam cum sa n-o spun mai departe. Am scos mai jos cateva dintre mesajele astea de suflet, pentru inspiratie.
- ‘Nu te grabi sa-ti judeci colegele de scoala – depinde de tine sa gasesti ceva bun la fiecare dintre ele’
- ‘Fa complimente colegelor de clasa pe care ti-ar placea sa le ai prietene. Gandeste-te la ceva ce ti-ar placea sa auzi si spune lucrul asta fiecareia in parte. Fii atenta ce schimbari vor urma. Nimic nu se intampla peste noapte, dar ai rabdare si vei vedea singura.’
- ‘Incearca sa nu iei in seama rautatile colegilor de scoala. Intotdeauna vor exista oameni invidiosi pe succesele tale’.
- ‘Nu ii condamna pe altii si fereste-te sa critici’.
- ‘Nu abandona si nu te da batuta cand iti doresti ceva. Insista. Ai vazut cat a durat sa-l convingi pe tati, dar ati avut amandoi niste momente de neuitat!’.
- ‘Intotdeauna fa echipa cu parintii tai – asta-ti aduce numai avantaje in timp’.
- ‘Nu uita ca noi suntem o familie unita si intotdeauna luam deciziile corecte pentru ca ne bazam unii pe ceilalti’.
- ‘Iubeste cu toata inima – chiar daca uneori dragostea e dureroasa, nu te teme de asta.’
- ‘Monitorizeaza-ti succesele – nu esecurile’.
- ‘Nu uita ca o usa inchisa inseamna o alta usa deschisa. Nu te gandi la ce-ai pierdut, mai degraba viseaza la ce oportunitati iti aduce usa deschisa’.
- ‘Ramai cat se poate de realista si increzatoare in fortele tale in perioada adolescentei. Nu e usor, pentru ca sunt multi cei care vor sa-ti fure increderea in tine, cu exceptia noastra, a parintilor, asa ca trebuie sa ramai puternica’.
- ‘Nu-i critica pe altii decat daca tu singura esti pregatita sa infrunti criticile lor’.
- ‘TU esti SINGURA in masura sa-ti controlezi starea de spirit’.
- ‘Nu fuma, nu bea alcool si nu lua droguri. Dar poti oricand sa-ti vopsesti parul si sa mananci jeleuri’.
- ‘Asculta mereu si parerile celorlalti, chiar daca sunt diferite de ale tale. Asculta si dupa aceea spune-ti parerea. Nu se stie niciodata ce lucruri poti invata de la ceilalti.’
- ‘Cand esti morocanoasa, mai bine e sa ramai tacuta. Te ascultam eu sau tati oricand. Si nu-ti pierde simtul umorului, nu lua lucrurile prea in serios.’
- ‘Calatoreste cat poti si vezi lumea – te va face sa apreciezi mai mult revenirea ACASA’.
- ‘Fii tu insati!’.
Nu stiu cum vi se par voua, dar pe mine ‘Sfaturile din pachetelul de pranz’ m-au uns la suflet! Cam asta cred eu ca-i parenting natural, simplu, fara carti si sfaturi de buna purtare sau atotstiutoare. Parenting intuitiv. Cu sau fara timp liber, cu sau fara ore-n sir petrecute impreuna cu ai nostri copii, exista mereu solutii ingenioase sa le aratam ca ne pasa, ca ne gandim la ei, ca le suntem aproape, ca se pot baza oricand pe parinti.
Galerie foto cu mai multe ‘Sfaturi din pachetelul de pranz’ aici: