Doza de Sănătate – Anxietatea, la copii și adulți
Doza de Sănătate – astăzi la episodul cu Nr.7, dedicat ANXIETĂȚII, ce afectează deopotrivă adulți & copii.
Este un nou episod în care am apelat la experiența BOIRON România, filiala din România a BOIRON, laborator farmaceutic francez independent, fondat în 1932, de unde am primit răspunsuri avizate în ceea ce privește rolul homeopatiei în tratatea anxietății, la adulți și copii!
Homeopatia ajută organismul să înfrunte mai bine pe termen scurt, situaţiile stresante. Dar, de asemenea, este un tratament de fond care contribuie la restabilirea echilibrului nervos.
Ce este ANXIETATEA?
- Anxietatea este o stare emoțională frecvent întâlnită, o trăire, o emoție pe care o experimentăm cu toții, în anumite perioade și situații de viață.
- Stările de îngrijorare, neliniște, teamă, frică le putem grupa sub termenul-umbrelă de anxietate.
Pe scurt, ANXIETATEA este:
- o stare accentuată de neliniște, de tensiune,
- un sentiment de frică și îngrijorare,
- o emoție universală,
- o trăire la nivel subiectiv, fizic, mental și comportamental.
Simptomele pot include:
- griji extreme sau teama în majoritatea timpului,
- sentiment persistent de panică & atacuri de panică,
- episoade iraționale de teamă, groază sau pericol,
- simptome fizice frecvente (precum agitația, nesiguranța și tremuratul, greată, amețeală, dificultăți de respirație, transpiraţie, dureri de stomac și tensiune musculară, amețeli, oboseală, probleme de somn),
- neliniște și dificultate de a se concentra.
Fobiile & Anxietățile copiilor:
Fobiile și anxietatea de separare afectează în primul rând copiii mici. Anxietatea socială se dezvoltă mai târziu, pe măsură ce relațiile de la egal la egal devin mai importante.
Copiii și adolescenții pot să resimtă stări puternice de anxietate față de o serie de obiecte, animale sau situații, ca de exemplu:
- Frica de persoane străine,
- Anxietatea de separare, teama ce apare atunci când copilul este separat de părinți,
- Teama de întuneric, animale, figuri imaginare, de copii mai mari sau de persoane adulte,
- Teama de eșecul școlar, de reacții ale colegilor, de adaptare într-o școală nouă sau într-un mediu nou.
Anxietatea la copii & adolescenți:
- Copiii experimentează și ei diverse temeri și frici, cauzate de situații reale și imaginare.
- Dacă nu este tratată în mod corespunzător anxietatea poate să persiste și la vârsta adultă.
- Copiii cu părinți anxioși prezintă un risc de 7 ori mai mare de a dezvolta o tulburare de anxietate, comparativ cu copiii ai căror părinți nu au tulburări de anxietate.
- Emoțiile centrale sunt de teamă, frică și neliniște (cunoscute în literatura de specialitate și ca emoții primare).
- Această stare combinată de frică și îngrijorare, fără un motiv sau o amenințare reală, se numește anxietate, unii specialiști numind-o și alarmă falsă.
- Anxietatea nu e trecătoare. Ea persisă și interferează cu viața copiilor într-unul sau mai multe domenii: afectiv, biologic, social sau școlar.
Statistici plan mondial:
- 32% dintre acești copii suferă de o tulburare de anxietate, care este cea mai frecvent întâlnită formă de tulburare la copii.
- Vârsta medie de debut a tulburărilor de anxietate este de 6 ani.
- 80% dintre acești copii nu primesc sprijinulde care ar avea atâta nevoie.
- Tulburările de anxietate sunt tratabile având o șansă de succesde aproximativ 50% la adulți si 67% la copii și adolescenți.
- 1 din 3 adolescenți dezvoltă tulburări de anxietate până la 18 ani.
- Fetele adolescente sunt de două ori mai expuse riscului de a suferi de depresie decât băieții, 15,9% față de 7,7%.
Tratamentul tulburărilor anxioase.
Remedii naturale & homeopatice pentru anxietate
În cazul tulburărilor anxioase se poate interveni fie medicamentos (tratament prescris de specialiști), fie prin consiliere sau psihoterapie, fie îmbinând cele două variante.
Anxietatea poate fi tratată și printr-un stil de viață care să combată pe termen lung efectele apăsătoare ale acestei afecțiuni. Printre recomandări:
-
Mișcarea
Activitatea fizică este recomandată tuturor, dar în mod special pentru combaterea anxietății. O plimbare de minim 30 de minute produce eliberarea de endorfine, substanțe chimice care anihileaza durerea și îmbunătățesc starea de spirit.
-
Baia relaxantă
Cada cu hidromasaj poate fi o soluție relaxantă și eficientă pentru a ne calma. Mai mult, dacă adăugați în apă câteva picături de ulei sau flori uscate de levănțică, plantă recunoscută pentru proprietatile sale calmante.
-
Exerciții de respirație
Deseori stările de anxietate sunt asociate cu o respirație incorectă, iar oxigenarea sângelui este astfel deficitară, cu repercusiuni asupra întregului metabolism, inclusiv cel al hormonilor responsabili de sănătatea sistemului nervos.
-
O băutură fierbinte
Un ceai cald e oricând binevenit, nu-i așa? Asta mai ales când e din plante menite să ne relaxeze și să ne dea un somn odihnitor, precum ceaiul de lavandă, sunătoare, busuioc ce poate fi îndulcit cu miere de albine. Aceasta ne va aduce o stare de bine.
-
Atenție la consumul de băuturi alcoolice și cofeină & ceai negru
Se pare că cei care sufera de anxietate pot fi mai sensibili la cafeină decat ceilalți. Cât despre alcool, aparent, la început acesta poate da impresia de calm, dar în timp efectul se stinge și se intensifică anxietatea.
- Meditația
Chiar și numai o ședință pe zi poate avea un efect salvator. Indiferent de forma pe care o ia acest exercițiu, el vă distrage mintea de la alte preocupări.
-
Grădinărit
Grădinăritul stimulează creierul să elibereze substanțe chimice ce îmbunătățesc starea de spirit și vă pot ajuta să vă calmați anxietatea. În plus, veți face ceva exerciții fizice și veți petrece timp în aer liber, ambele având beneficii implicite.
-
Somn
Somnul îți reîncărcă creierul și îți îmbunătățește starea de spirit și concentrarea și e mai puțin probabil să fii anxioas dacă dormi suficient, între 7 – 9 ore în fiecare zi. Pentru a dormi mai bine, respectați o rutină a orelor de culcare & trezire.
Somnul reîncărcă creierul și îți îmbunătățește starea de spirit și concentrarea și e mai puțin probabil să fii anxios dacă dormi suficient. Odihnește-te 7 – 9 ore în fiecare zi. Pentru a dormi mai bine, du-te la culcare și trezește-te la aceleași ore. Camera să fie aerisită, întunecată și liniștită și nu vă uitați la TV și nu folosiți computerul chiar înainte de culcare. -
Homeopatia
Homeopatia ajută organismul să înfrunte mai bine pe termen scurt, situaţiile stresante. Dar, de asemenea, este un tratament de fond care contribuie la restabilirea echilibrului nervos. Medicamentele homeopate stimulează mecanismele naturale de vindecare, reparare și rezistență. Altfel spus, intenția de a lua un medicament homeopatic este de a îmbunătăți eficiența corpului și a minții. Homeopatia reduce simptomele stresului, prin sporirea abilității de a face față acestei situații.
Acestea fiind spuse, închei Doza de Sănătate, cu mulțumiri sursei noastre de informații – Boiron România.
Astfel am aflat că în Franța, 77% dintre pacienţi au încredere în medicamentele homeopatice față de 68% , care sunt pro antibiotice sau antidepresive.
Homeopatia este o metoda terapeutică valoroasă, de prima intenţie, cu efecte clare şi excelente, dovedite prin nenumărate studii ştiinţifice, care trebuie aplicată de către orice medic în beneficiul pacienţilor săi.
Medicamentele homeopatice sunt utilizate, în principal, pentru că sunt: eficace,naturale, sigure, practice, prescrise de medici.
Acest material face parte dintr-o campanie de informare corectă referitoare la terapeutica homeopatică şi la beneficiile tratamentelor homeopatice, pe baza experienţei şi a studiilor realizate până în prezent.
Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:
➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/
Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:
- Doza de Sănătate: Homeopatia – 10 întrebări și răspunsuri
- Doza de Sănătate: Reguli pentru porțiile de mâncare
- Doza de Sănătate: Totul despre SOMN
- Doza de Sănătate: Totul despre APĂ
- Doza de Sănătate: Despre Gripă vs. Răceală
- Doza de Sănătate: Spălatul pe mâini în mod corect
- 10 sfaturi pentru alimentația copiilor, de la Mihaela Bilic
- 10 fructe și legume în meniul anti gripă și răceală
- Stiți în ce alimente este ascuns zahărul?
- Intervalele periculoase în alimentația copilului
- Ziua în care Ema a refuzat cartofii prăjiți și a cerut salată
- Îi putem forța pe copii să mănânce?
- De cât SOMN au nevoie copiii
- Hârjoneala de seara duce la un somn liniștit pentru copii
- Somnul de după amiaza e recomandat de cercetători
- Nu mai treziți copiii cu noaptea în cap
- Părinți, ochelarii cu filtru de calculator nu sunt o fiță