Doza de Sănătate: Tehnici pentru a controla stresul și anxietatea în timpul pandemiei COVID-19
Doza de Sănătate abordează astăzi o temă de interes pentru mici & mari, în această perioadă, în care restricțiile pandemice au provocat, mai mult decât în mod normal, anxietate, stress și depresie.
Mulțumiri speciale pentru partenerul nostru, ce ne este o sursă valoroasă de informații – FARES, pentru răspunsurile avizate în ceea ce privește subiectul zilei și nu numai!
Simțim cu toții că, de mai bine de un an, pandemia COVID-19 ne-a dat viețile peste cap. Se-ntâmplă în România și în întreaga lume.
Impunerea măsurilor restrictive, stricte, dar necesare, de prevenire a răspandirii coronavirusului este un factor major de stres și stări anxioase, atât pentru adulți, cât și pentru copii si adolescenți, afectați de ritmul școlii online și de schimbările din această perioadă prelungită.
Cine n-a trecut oare prin stări de anxietate, frici, temeri, stres, sentimente de neputință în această perioadă?
Anxietatea se manifestă prin următoarele simptome:
- Griji extreme sau teama în majoritatea timpului,
- Episoade iraționale de teamă, groază sau pericol,
- Sentiment persistent de panică & atacuri de panică,
- Simptome fizice frecvente (precum agitația, nesiguranța și tremuratul, greată, amețeală, dificultăți de respirație, transpiraţie, dureri de stomac și tensiune musculară, amețeli, oboseală, probleme de somn),
- Neliniște și dificultate de concentrare.
STRESUL se manifestă prin încordare, teamă, nervozitate sau la nivel fizic prin creșterea secreției de adrenalină, intensificarea bătăilor inimii ori transpirație.
Factorii stresori nu produc direct vreo boală, dar sunt responsabili pentru agravarea anumitor afecțiuni cardiovasculare, alergii, astm, migrene, depresii, eczeme, psoriazis, sindrom de oboseală cronică, sindromul colonului iritabil și a altor probleme digestive.
- Teamă si neliniște pentru propria sănătate, precum și a familiei.
- Modificări ale obiceiurilor de somn sau de alimentație.
- Dificultate de somn sau de concentrare.
- Agravarea problemelor cronice de sănătate.
- Abuzul de alcool, tutun sau medicamente.
Stresul poate fi provocat de rutină zilnică (îngrijirea copiilor, probleme financiare), de o schimbare negativă bruscă (pierderea locului de muncă, divorț, boală), sau de traumatisme (accidente, dezastre naturale).
Cele mai multe definiții ale stresului se concentrează pe sentimentele și emoțiile negative pe care acesta le produce.
Sindromul de oboseală cronică – se caracterizează prin oboseală persistentă, medical inexplicabilă, timp de cel puțin șase luni, și deficiență funcțională severă (reducerea capacității de concentrare și memorare, nervozitate și irascibilitate, dureri musculo-scheletice, insomnie, tulburări endocrine și imunitare). Cauza este stresul cronic, care duce la subactivarea axei HPA și scăderea nivelului și acțiunii cortizolului.
TRATAMENTUL TULBURĂRILOR ANXIOASE
Stresul este considerat adesea inamicul nr. 1 la nivel global, prin rolul pe care îl are în declanșarea unui număr mare de afecțiuni.
Anxietatea & stresul pot fi tratate și printr-un stil de viață care să combată pe termen lung efectele apăsătoare ale acestor afecțiuni.
Cum se tratează? Prin psihoterapie și medicație.
Medicația poate fi naturală, pe bază de plante, astfel evitându-se dependența și eventualele efecte adverse.
Anumite plante medicinale, datorită zecilor, chiar sutelor de principii active conținute, acționează într-un mod complex, stimulând funcțiile naturale ale organismului de a face față solicitărilor mediului extern.
Ele echilibrează sistemul nervos vegetativ și mențin starea de calm și bună dispoziție, normală la orice ființă umană sănătoasă.
Mai mult, fiecare dintre noi este important să învățăm că putem ajuta la controlul propriei noastre reacții emoționale.
Iată câteva strategii utile în gestionarea anxietății și păstrarea sănătății mintale și fizice, nu numai în situația actuală, ci în orice situație de criză:
-
Faceți lucruri care vă aduc bucurii.
Fiecare își găsește fericirea în propriul fel și în micile bucurii de zi cu zi. Fie că vorbim de o plimbare cu bicicleta, de a ieși în parc cu câinele, de lecturarea unei cărți sau poate vizionarea unui film relaxant.
Important este să nu uităm cât de important este timpul nostru de calitate, în care facem ceva pentru noi! -
Menține legătura virtuală cu grupul tău social.
Distanțarea fizică nu trebuie să însemne distanțare totală sau întrerupere a vieții sociale! Puteți suna sau trimite mesaje prietenilor și de asemenea e foarte importantă comunicarea virtuală dintre bunici și nepoți. Se vorbește și de conceptul unei “happy-hour” virtuale online, împreună cu prietenii sau chiar de o seară a jocurilor, tot online.
Mai mult, vă puteți alătura unui grup de pe rețelele de socializare, cu interese sau hobby-uri similare cu ale voastre. -
Mișcarea este mereu binevenită!
Activitatea fizică este recomandată tuturor, dar în mod special pentru combaterea anxietății. O plimbare de minim 30 de minute produce eliberarea de endorfine, substanțe chimice care anihileaza durerea și îmbunătățesc starea de spirit.
- Aplicați tehnica „imaginilor ghidate”! Ați auzit despre această tehnică? „Imaginile ghidate” sunt ca o vacanță rapidă, petrecută în mintea noastră. De exemplu, ne putem imagina că suntem pe o plajă, ascultând valurile și simțind nisipul sub tălpi sau poate în fața unui șemineu, la munte, de unde se aud lemnele trosnind.
-
Aromoterapia ajută!
Este o metoda holistică de tratament, ce stimulează capacitatea organismului de a se echilibra și a se vindeca. Utilizarea uleiurilor esențiale contribuie la reducerea stării de anxietate și de neliniște.
Puteți folosi arome și esente de eucalipt, lavandă, lămâie, mentă, rozmarin sau ylang-ylang, atât pentru masajul de relaxare, cât și în baie sau pentru inhalații. -
Faceți băi relaxante!
O baie fierbinte poate fi o soluție relaxantă și eficientă pentru a ne calma. Puteți să adăugați în apă câteva picături de ulei sau flori uscate de levănțică, plantă recunoscută pentru proprietatile sale calmante.
-
Faceți exerciții de respirație!
Deseori stările de anxietate sunt asociate cu o respirație incorectă, iar oxigenarea sângelui este astfel deficitară, cu repercusiuni asupra întregului metabolism, inclusiv cel al hormonilor responsabili de sănătatea sistemului nervos.
Obișnuiți-vă să faceți mici pauze, în timpul zilei, în care să vă concentrați pe altceva decât pe muncă. Câteva minute pe zi de respirație profundă pot reduce anxietatea, îmbunătăți memoria și sănătatea inimii. - Învățați să vă exprimați recunoștința!
E un exercițiu bun pentru fiecare dintre noi, să învățăm să fim recunoscători pentru toate lucrurile bune pe care le avem in viață! Putem chiar să facem liste cu motive pentru care suntem recunoscători.
Se spune că oamenii recunoscători au o sănătate mintală mai bună, un nivel scăzut de stres și învață să aprecieze viața mult mai intens.
-
Un ceai fierbinte e un aliat de încredere.
Un ceai cald e oricând binevenit, nu-i așa? Asta mai ales când e din plante menite să ne relaxeze și să ne dea un somn odihnitor și să ne-aducă o stare de bine.
-
Creați-vă o rutină zilnică a somnului!
Somnul îți reîncărcă creierul și îți îmbunătățește starea de spirit și concentrarea și e mai puțin probabil să fii anxios dacă dormi suficient, între 7 – 9 ore în fiecare zi. Pentru a dormi mai bine, e bine să se respecte o rutină a orelor de culcare & trezire.
Somnul ne reîncărcă creierul și ne îmbunătățește starea de spirit și concentrarea și e mai puțin probabil să fim anxioși dacă dormim suficient.
-
Nu vă temeți să cereți sfatul unui psiholog!
Atunci când simți că nu mai puteți face față anxietății sau stresului, puteți apela la sfaturile unui psiholog.
Mai nou, există și opțiunea consultațiilor online, așa încât puteți găsi sprijin la numai un click distanță!
RECOMANDAREA NOASTRĂ: PRODUSUL DISTONOPLANT CAPSULE, ALIATUL NATURAL ÎN VREMURI DE NELINIȘTE
Din ingrediente 100% naturale, și-a dovedit eficiența în stările anxioase, depresive, în peste 95% din cazuri, după o cură de 3 săptămâni.
Distonoplant capsule ne ajută să ne regăsim calmul și să facem față cu brio perioadelor agitate:
-
Nu provoacă dependență,
-
Nu influențează conducerea autovehiculelor,
-
Nu provoacă somnolență pe timpul zilei,
-
Poate fi administrat în perioada postpartum.
Distonoplant capsule este sigur pentru administrarea pe termen lung.
Se recomandă pacienților care prezintă tulburări neurovegetative însoțite de: stări anxioase, depresive, stres, agitație, tulburări digestive și cardiovasculare funcționale, cu substrat nervos.
Mulțumiri încă o data sursei noastre de informații – FARES și vă așteptăm și săptămâna viitoare, cu informații utile în tandem adulți & copii!
Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:
➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/
Dacă aveți timp, poate vreți să citiți pe teme similare:
- Doza de Sănătate – Ep. 22 – Tratamente naturale eficiente pentru infecțiile urinare
- Doza de Sănătate – Ep. 21 – Tusea & durerea în gât. Adevăruri și mituri.
- Doza de Sănătate – Ep. 20 – Cum putem trata în mod natural anxietatea & stresul
- Doza de Sănătate – Ep. 19: Protecție de Sezon, cu uleiuri de mentă, eucalpit și lavandă
- Doza de Sănătate – Ep. 18: Plante medicinale și remedii naturiste împotriva TUSEI
- Doza de Sănătate – Ep. 17: Antibioticele naturale
- Doza de Sănătate – Ep. 16: Beneficiile consumului de cafea
- Doza de Sănătate – Ep.15: Cum deosebim gripa de viroză
- Doza de Sănătate – Ep.14: 10 lucruri inedite, despre plantele medicinale
- Doza de Sănătate – Ep. 13: Uleiurile esențiale, folosite ca remedii naturale
- Doza de sănătate – Ep. 12: Plantele Medicinale, un aliat împotriva virusurilor și a bacteriilor
- Doza de sănătate – Ep. 11: Totul despre DEZINFECTANTUL de MÂINI
- Doza de Sănătate – Ep. 10: Tratamente și terapii complementare
- Doza de Sănătate – Ep. 9: Totul despre MIERE
- Doza de Sănătate – Ep.8 : Despre Coronavirus
- Doza de Sănătate – Ep.7 : Homeopatia – 10 întrebări și răspunsuri
- Doza de Sănătate – Ep.6: Anxietatea – la copii & Adulți
- Doza de Sănătate – Ep.5: Reguli pentru porțiile de mâncare
- Doza de Sănătate – Ep. 4: Totul despre SOMN
- Doza de Sănătate – Ep.3: Totul despre APĂ
- Doza de Sănătate – Ep.2: Despre Gripă vs. Răceală
- Doza de Sănătate – Ep.1: Spălatul pe mâini în mod corect