Economie circulară & colectarea selectivă a deșeurilor – VIITORUL VERDE

Economie circulară & colectarea selectivă a deșeurilor – VIITORUL VERDE

Închideți ochii pentru câteva clipe. Imaginați-vă Pământul, peste ani și ani! Gândiți-vă la planetă…așa cum v-ar plăcea să fie!

Dacă și voi vă doriți un VIITOR VERDE, haideți să-i arătăm împreună Pământului, că ne pasă de el! Haideți să ne implicăm cu toții pentru VIITORUL VERDE! Un proiect Blog in Tandem, powered by E.ON.

Dragă Pământule,

Tu știi deja că eu mi te imaginez verde și sunt sigură că împreună, cu toții, putem face o diferență și să facem lumea un loc mai bun!

Știu că tu ne vei răsplăti, Pământule! Dacă noi vom avea grijă de tine și de resursele tale, și tu vei avea grijă de noi!

Un pas important, pentru a reduce impactul negativ pe care îl avem asupra mediului înconjurător, este să învățăm cu toții să colectăm selectiv deșeurile, dar și să găsim soluții de reutilizare pe care să le putem pune în practică chiar la noi acasă, pentru a te proteja, Pământule! 

 Pentru început ar trebui ca fiecare copil sau adult să înțeleagă că  gunoiul și orice alte deșeuri, se adună separat, în funcție de ceea ce conțin.

Colectarea selectivă se face prin intermediul containerelor, de culori și destinații diferite, astfel:

  • Galben – este pentru depozitarea de deșeuri din metal și plastic;
  • Albastru – este pentru depozitarea de deșeuri din hârtie și carton;
  • Verde – pentru depozitarea de deșeuri din sticlă.
  • Negru – pentru deșeuri menajere

Această etapă, a colectării selective, este doar o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate și transportate spre centre de reciclare.

Trebuie să înțelegem că cel mai mare beneficiu al colectării separate este faptul că ajutăm la reducerea poluării și contribuim la păstrarea apelor curate.

Aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar putea fi reciclat, ceea ce înseamnă că deșeurile (sau gunoiul) s-ar putea transforma în noi produse utile!

Iar dacă vorbim despre colectare selectivă și reciclare, haideți să amintim și despre conceptul de economie circulară! Este un mod de gândire și de acțiune care ajută la protejarea planetei noastre.
Cum anume? În loc să aruncăm lucrurile după ce le folosim o singură dată, încercăm să le dăm o nouă viață prin reciclare, reutilizare sau refolosire.

Mai simplu spus, economia circulară ne încurajează și ne-nvață să folosim lucrurile într-un mod durabil, astfel încât să nu aruncăm nimic și să evităm risipa.

De exemplu… dacă ai o jucărie pe care nu o mai folosești, în loc să o arunci, poți să o dăruiești sau să o vinzi cuiva care o poate folosi în continuare. Astfel, jucăria nu ajunge la gunoi, ci își găsește o nouă viață și poate să fie folosită în continuare.
La fel…în loc să aruncăm sticlele de plastic după ce le-am folosit o dată, le putem recicla pentru a fi transformate în alte produse utile!

 
Exact așa! În economia circulară, se încearcă să se reducă deșeurile și să se folosească mai puține resurse naturale. Acest lucru este important, deoarece resursele naturale ale Pământului sunt limitate, iar când le folosim prea mult, în curând s-ar putea epuiza.

Nu uitați: economia circulară ne ajută să protejăm mediul înconjurător și să reducem poluarea. Astfel, vom putea avea un mediu mai curat și sănătos pentru noi și pentru toate viețuitoarele de pe Pământ. 

Suntem peste 7 miliarde de oameni în lume. Și avem o singură Planetă! E rolul nostru, al fiecăruia, s-avem grijă de ea!  Împreună trebuie să facem tot ce putem pentru …
VIITORUL VERDE!

 Un proiect Blog in Tandem.Powered by E.ON.

 

Citește, din seria Viitorul Verde, by E.ON: 
– Surse de energie regenerabilă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.