Excursie la Trovanți sau Babele de la Ulmet, în Jud. Buzău
Vă vine sau nu să credeți, Trovanții (Babele de la Ulmet) sunt poziționați geografic fix între satele unde au locuit bunicii mei (străbunicii Emei), în Jud. Buzău, însă eu nu am ajuns să-i văd abia acum!
În apărarea mea spun doar că atât erau de frumoase locurile unde locuiau bunicii mei și atât de pline și intense erau vacanțele, încât nici nu ne-ar fi trecut prin cap să plecăm în excursii în satele din jur. Aveam destule de făcut și de văzut în zona noastră!
Acestea fiind clarificate, haideți să vă povestesc despre excursia noastră la Trovanți (Babele de la Ulmet).
-
Unde sunt mai exact Trovanții?
În zona Bozioru, Jud. Buzău, la 45 km distanță/ aprox. 40 – 50 de min. depărtare de orașul Buzău, cu mașina.
Mai exact pe valea Bălănesei, la aproximativ un kilometru de satul Ulmet (com. Bozioru), -
Cum se ajunge la Trovanți ( Babele de la Ulmet)?
Din Buzău mergeți pe DN 10 (Buzău-Brașov). Apoi din loc. Sătuc (com. Berca) se continuă DJ 203 L spre Berca – Pârscov – Cozieni – Bozioru, iar pentru a ajunge în satul Ulmet urmați Drumul Comunal 78.
-
Cum este drumul și unde puteți să parcați?
La intrarea în Bozioru, veți vedea indicatorul spre Ulmet, la stânga și o parcare amenajată, destul de mare. Sfatul meu este să nu parcați aici, pentru că mai e drum de aprox. un kilometru și jumătate, până să ajungeți în satul Ulmet.
Semnalizarea obiectivului, drumul de acces și parcarea lasă mult de dorit, dar nimic nu mă mai miră în România noastră frumoasă, dar atât de greu accesibilă pentru turiști!
Traversați satul pe un drum de țară, îngust ( și vă rugați să nu vă întâlniți cu o altă mașină) traversați satul și la ieșire, o să vedeți o fântână. E locul unde puteți parca, dacă aveți noroc!
Nu vă așteptați să fie o parcare amenajată, ci sunt vreo 10 – 15 locuri unde puteți să parcați. Dacă nu aveți noroc să găsiți loc, vă întoarceți…
Apoi e de mers pe jos vreo 500 metri, până la o mică poiană, unde plătiți intrarea (5 lei/ adult și 3 lei/ copii și pensionari). Urmează un drum de vreo 10 min, de urcuș pe o potecă săpată în trepte, printr-o pădurice de arini, până la Trovanți („Babele” de la Ulmet.)
-
Ce sunt mai exact Trovanții?
Sunt stânci cu forme bizare, ce mai sunt cunoscute și sub numele de „pietre vii” pentru că se crede că acestea ar crește din nisip. Trovanții sunt depozite de nisip și straficații de gresii cimentate și modelate în timp de agenții naturali (vânt, ploaie, etc).
Natura are meritul intergral de a fi creat aceste forme inedite! Aspectul pietrelor este foarte bizar. Multe dintre ele au forme sferice sau cilindrice, fiind asemănate cu navele spaţiale extraterestre. -
De unde denumirea?
Evident, localnicii le-au botezat Babele de la Ulmet! Aceștia, împreună cu primii geografi care au luat contact cu aceste stânci le-au numit Babele de la Ulmet, pentru că de la distanţă formele lor seamănă cu nişte bătrâne care vorbesc între ele.
O să vedeți dacă ajungeți aici, Babele sunt un grup de câțiva trovanțirămași suspendați în poziții ciudate. Sincer, cred că fix modul în care o parte dintre trovanți au rămas suspendați pe vârful dealului, într-un punct de belvedere asupra întregii văi, face locul ăsta atât de spectaculos! -
Ce e de fapt de văzut și cât durează?
Imediat cum urcați treptele, este prima pauză de respiro și de admirat primii Trovanți!
Forme care de care mai originală și mai ciudat poziționată…la pachet cu o priveliște foarte frumoasă asupra zonei! Luați-vă timp să stați relaxați, să vedeți Trovanții, panorama și să faceți poze!
Apoi e de urcat, lejer, pentru a vedea și alte Babe / Trovanți, pe un traseu de vreo 30 min., să spunem. Noi la un moment dat am fost tentați să renunțăm, din cauza căldurii, noroc că ne-a încurajat un grup de turiști care se întorcea din pădure să nu abandonăm, pentru că merită!
Bine ne-au făcut! Am mers până la capătul traseului și am văzut toți Trovanții.
Foarte frumos traseul! -
Ce echipament e recomandat?
Noi am fost în pantofi sport, care păreau OK…dar nu prea. Ar fi de preferat să aveți încălțăminte de drumeție. Dacă mergeți vara – neapărat să aveți și șepci sau pălării de soare, pentru că este destul de mers și pe jos, prin soare.
În rest – pantaloni lejeri, culori deschise și apă multă! Urcușul implică un efort mediu, iar apoi de de mers & urcat lejer, însă există zone în care-ți poate aluneca piciorul.
Am văzut cred că 8 din 10 turiști încălțați cu papuci de plajă sau sandale de stradă, total nepotrivite pentru drumeție, probabil din lipsă de informații. -
Merită efortul?
Drumul e…ca-n România. Semnalizarea obiectivului…nu mai zic! Parcarea nu e nici semnalizată, nici amenajată. În zonă n-ai de unde să-ți cumperi o apă sau un suc, de altceva nu mai zic. Greu se poate numi turism ce se întâmplă aici!
Și totuși, suntem atât de norocoși să avem astfel de locuri, de fenomene, de descoperit împreună cu cei mici.
Zona o cunosc de mic copil, panoramele sunt uimitoare, iar Trovanții un fenomen cel puțin original!
Mă uit cu ciudă în alte colțuri ale lumii, cum își semnalizează și își promovează fiecare pietricică, iar la noi nu se vede niciun minim interes.
Una peste alta, MERITĂ să vă alocați o excursie de o zi aici, părerea mea! Mergeți cu TOT ce vă trebuie, în rucsac, inclusiv apă, gustări, păturică de picnic și ceva cash, dacă vreți să luați un borcan cu miere de la localnici (noi am văzut de vânzare la o tarabă, în zona unde am parcat). -
Ponturi & sfaturi?
Pe scurt: evitați weekendul, dacă puteți. A fost foarte aglomerat și aș fi preferat să fie mai aerisită zona!
Salutări de la tandemul nostru hai hui…și ținem legătura pentru excursii & destinații!
Colecționăm amintiri, ceea ce vă dorim și vouă!
Dacă aveți timp, poate vreți să citiți și:
- TANDEM HAI HUI în România – pentru idei și inspirație
- Vizită în Măgura Zimbrilor – Ghid de Călătorie
- Ținutul Buzăului, la un pas să devină geoparc UNESCO
- Cascada Pruncea – Cașoca. Obiectiv de weekend în Jud. Buzău
- Destinație de weekend – Tabăra de Sculptură de la Năieni.
- Excursie la Vulcanii Noroioși. Merită văzuți!
- Muzeul Chihlimbarului si Complexul de la Alunis
- Parcul de Cățărări Escapada, din Monteoru.
- Oaza de la Ferma de Sub Penteleu, Jud. Buzău.
- Pensiuni și cazări inedite în România
- Weekend in Deltă, la Enisala Safari Village
- Weekend cu acțiune și călărie, la Potcoava Hideaway
- Weekend cu soare la Mamaia, la Hotel IAKI, în extrasezon
- Top 5 pensiuni de familie descoperite în 2017
- Tandem Hai Hui – circuit prin România
- Ferma Club, o alegere pentru familii
- Castelul Corvinilor
- Oaza de la Ferma de sub Penteleu
- Traseu de weekend. Ca la sasi acasa
- Top 5 pensiuni și hoteluri descoperite de Blog in Tandem în 2018
- 23 de parcuri de aventură și cățărări din România
Frumoasa postare, big like pentru fotografii 😉