Festivalul Enescu pe gustul copiilor. Magia Exista!
Articol de Corina Dima, invitat special Blog in Tandem.
Pe Corina o stiu de ani buni, de cand era studenta la Conservator. De atunci au trecut mai bine de 15 ani si drumurile ni s-au tot intersectat si de fiecare data cand am nevoie de o ‘consultatie’ sau o infuzie cultural – educativa pentru mine sau Ema, Corina este consultantul nostru de suflet. Ea stie oricand ce sa ne recomande, unde sa ne ducem, ce se potriveste unui copil sau echipa adult & copil. Mai mult decat atat, ne face recomandari personalizate…si niciodata nu da gres. Nu-i de mirare ca pe ea am sunat-o direct sa o intreb daca e recomandabil sa mergem la Fest. Enescu. O sa cititi si o sa va convingeti ca am dreptate cand apelez la ea. Corina, ai cuvantul!
Festivalul Enescu se desfasoara anul asta in perioada 30 august – 20 septembrie, asa incat mai avem doar cateva zile pana la start. O data la 2 ani, avem aproape o luna intreaga de muzica buna si tot felul de surprize …
Pentru ca, pe langa concertele de muzica clasica (din salile de concerte sau chiar de afara, in Piata Festivalului) au loc multe evenimente desfasurate sub semnul ‘Bucurestiul creativ‘, mai exact: instalatii in aer liber, un bulevard al artelor, expozitii de pictura, fotografie si multimedia, ateliere de pictura pentru copii, dar si ateliere de miscare si scriere creativa pentru adulti, asezonate chiar cu meniuri cu tematica muzicala (piano burger, sonata in ton major, mango violin, gingerina Allegro), covrigi in forma de cheie sol (la simigeriile Luca), un pianococktail (din clapele magice chiar curg licori si se umplu paharele!), un labirint sonor in parcul Vacaresti etc. Nu mai este un festival care are loc doar in salile de concert, este un eveniment interactiv, viu, care iese in strada si vine aproape de noi. Un eveniment cultural ca in orice metropola, cuprinde si contamineaza intreg orasul cu nenumarate activitati muzicale sau ne-muzicale.
Piata Festivalului – intrare libera
In fata Ateneului (in parcarea Cina) va fi amplasata o scena (cu scaune pentru public) unde vor canta atat copii (elevi de la scoli de muzica din tara si Bucuresti) cat si adulti. Intrarea este libera. Programul este foarte divers – de la solisti – pian, flaut, vioara, violoncel, la mici orchestre, cvartet de saxofoane, coruri, arii din opera, cvintet de alamuri, proiectie de filme etc – astfel, puteti trece in mai multe zile sa descoperiti si sa experimentati auditii de concerte diverse. Copiii vor face cunostinta cu instrumentele muzicale si se vor familiariza cu sonoritatile lor. Cine stie, poate asa le deschideti gustul si vor explora pe viitor zona muzicii clasice.
In plus, puteti lipi o vizita in Piata Festivalului de o plimbare prin parcul Cismigiu. Aveti astfel asigurata si plimbarea si distractia!
Tot in Piata Festivalului se vor tine atelierele de creatie “Vioara, joc si culoare” – unde cei mici vor construi viori din carton si le vor decora (pentru aceste ateliere trebuie sa faceti inscrieri – au loc pe 12, 13 si 19, 20 septembrie).
Programul detaliat din Piata Festivalului il gasiti aici.
Initiere – primul concert
Si, daca ati trecut de cateva ori prin Piata Festivalului si ati ascultat cateva concerte, poate ca e momentul sa intrati si in sala de concert…
Daca va ganditi sa initiati copiii in tainele muzicii clasice va recomand sa mergeti la un prim concert la Ateneu. In cadrul Festivalului Enescu, la Ateneu au loc concerte ale unor ansambluri & orchestre mai mici. Atmosfera Ateneului este calda, intima dar totodata somptuoasa si impunatoare. Arhitectura neoclasica, coloane ionice, decoruri, fresce deosebite iar sunetul …sublim! Cu siguranta vor fi impresionati si nu vor uita primul concert la Ateneu! Oferiti-le aceasta experienta!
Si, pentru ca Festivalul se suprapune cu o parte din vacanta copiilor, va recomand 2 concerte din aceasta perioada: in program lucrari de W.A. Mozart (marti, 08 septembrie de la ora 17:00 – The Deutsche Kammerphilharmonie Bremen si sambata 12 septembrie de la ora 16:30 –Orchestra de camera Bucuresti ). Concertele au si pauza, deci, daca nu se poate sa audiati intreg concertul, macar o parte… Incercati!
Gasiti aici programul tuturor concertelor din Festival.
Opera Comica pentru copii (din Calea Giulesti nr. 16) – a pregatit in mod special pentru Festival premiera spectacolului “Baronul Munchausen” (compozitor: Dan Dediu; regizor: Cristian Mihailescu; coregrafie: Razvan Mazilu) pentru zilele de 16 si 19 septembrie. Spectacolul va intra ulterior in stagiunea curenta a Operei Comice.
Instalatie in aer liber – construita de copii
In spatial verde din jurul Salii Palatului si Ateneului vor fi amplasate diverse instalatii; pe o laterala a Salii Palatului veti descoperi ‘Cantecul naturii’ o instalatie realizata de catre copiii de la scoala Step by step.
La Teatrul Odeon puteti viziona spectacolul ‘Copilaria lui Enescu’ pe 12 si 13 septembrie.
La Muzeul G. Enescu de pe Calea Victoriei – duminica, 20 septembrie, intre orele 16 si 22 are loc un ‘targ sonor’ – concert pentru masini de scris, exponate muzicale si tot felul de alte curiozitati si experimente muzicale.
Mai multe detalii despre programul detaliat al ‘’Bucurestiului Creativ’’- inspirat de ‘Impresiile din copilarie’ ale compozitorului G. Enescu.
Bucurestiul ne ofera aproape o luna de muzica buna si surprize, sa profitam!
Mergeti la Festivalul Enescu impreuna cu copiii si incercati, experimentati evenimente cat mai diverse! Asa le imbogatiti celor mici cunostintele, experintele si, odata cu ele, isi exerseaza trairi, emotii dar si abilitati si simturi. Fiecara farama de informatie si bucatica de traire se strange undeva, dospeste incet-incet si infloreste mai tarziu …. poate intr-un gust mai rafinat, un om mai receptiv, mai deschis, plin de spirit, plin de umanitate!
Multumim, Corina! Incheiem cu un clip de la un concert cu muzica clasica, organizat de Paste, in Parcul IOR. E clipul care ma convinge de fiecare data cand ma uit…ca niciodata nu e prea devreme sa-i expunem pe copiii astia ai nostri la muzica clasica.
BUNA ZIUA
LA ATELIERE PENTRU COPII CUM SE FAC INSCRIERILE SI CARE SUNT COSTURILE?
MULTUMESC
Buna, Claudia,
recomandarea mea este sa-i contactezi direct pe organizatori, fie pe Facebook, fie de pe pagina lor de web – http://festivalenescu.ro/contact/.
Salutari, Blog in Tandem