Impresii la cald din tabăra Pașaport pentru Succes
S-a întors Ema din tabără. 6 zile, tabără pentru adolescenți, pentru creșterea încrederii în sine, organizată de Pașaport pentru Succes – o echipă inimoasă coordonată de Simona Ciff.
Am lăsat în tabără un copil copleșit de emoții, pentru că nu cunoștea pe nimeni, am luat din tabără o adolescentă cu lacrimi în ochi. Lacrimi de fericire pentru ce-a trăit în zilele astea atât de intense, lacrimi de tristețe, pentru despărțirea de tabără!
Am luat din tabără o adolescentă cu doar 6 zile mai experimentată și totuși…cu amintiri & experiențe cât pentru un an întreg!
Inițial aș fi vrut să povestesc aici cât de tare m-a impresionat pe mine, ca părinte, întâlnirea cu Simona, de la finalul taberei. Aș fi vrut să enumăr din lucrurile utile și informațiile pe care ni le-a transmis nouă, adulților, pentru a continua drumul ăsta început de ei, de a le crește încrederea în sine.
Dar am realizat că tabăra a fost pentru adolescenți. Nu părinții trebuie impresionați, ci ei trebuie doar să vadă sclipirea din ochii copilului, după o astfel de experiență.
Se numesc tabere transformaționale. Dar pare puțin 6 zile, așa-i? Și totuși sunt 6 zile mai valoroase decât ani și ani, zile care organizatorii reușesc să dărâme unele convingeri ale copiilor noștri și să pună fundamentele sănătoase ale perioadei ce urmează, fundamentele pentru o adolescnță cât mai echilibrată!
Ne-a povestit Ema mea, vreo 2 ore în continuu, ce a trăit în tabără…până a adormit lată, că e clar că au avut multe nopți de povești și distracție între ei, așa cum trebuie să fie în orice tabără.
Vă povestesc aici, la întâmplare, câteva din impresiile ei și ce i-a plăcut:
- Au lucrat în echipă, au învățat să aibă încredere în cei de lângă ei, au făcut jocuri & provocări, în care au funcționat ca o echipă adevărată.
Cred că e una din abilitățile oricărui job în viitor, aceea de a performa într-o echipă și nu individual. - Au învățat cum să stea lejer cu corpul (au făcut exerciții & tehnici prin care să își relaxeze corpul), au învățat cum să privească oamenii în ochi și cum să-și folosească vocea, cu un ton ferm, dar neagresiv!
- Au făcut exerciții de body shaming, în care fiecare din ei a fost provocat să spună ce-i place și ce nu la corpul lui și în oglindă a aflat ce văd ceilalți frumos la el.
Vă dați seama ce înseamnă asta la vârsta adolescenței? - Au fost provocați și încurajați să danseze, singuri și în perechi!
- Au învățat să accepte păreri diferite de ale lor, să nu se certe încercând să-l convingă pe celălalt că el are dreptate. și să aibă o formulă cheie, atunci când nu sunt de acord: Interesant punct de vedere!
- Au învățat formule ( = replici) pe care să le folosească atunci când sunt agresați verbal sau jigniți. Au făcut jocuri de rol în care au aflat cum să răspundă la jigniri, așa încât să nu escaladeze conflictele!
- Iar ultima seara, cu focul de tabără în jurul căruia s-au spus povești de viață și de suflet, cred că-i va rămâne multă vreme la suflet, Emei. La fel cum îi vor rămâne și bilețele primite de la colegii din tabără, cu mesaje pentru ea. Mesaje de suflet, pe bilețele semnate sau nu…dar pe care prietenii din tabără au vrut să și le lase între ei!
Au 6 zile în care Ema cred că a înțeles și a învățat multe lucruri, prin exerciții practice. Cum altfel se învață cel mai ușor?!
Au fost 6 zile în care copiii ăsția au învățat că POT SĂ FACĂ ORICE, dacă își doresc, că pot să-și forțele limitele și să facă față unor provocări neașteptate.
De fapt…cred că ziua de provocări (City Quest) asta a fost preferata Emei. A fost ziua în care au mers la Brașov, au lucrat în echipe de 8-9 copii și au avut de îndeplinit peste 20 de provocări. Ceva stil Asia Express, în care a trebuit să abordeze necunoscuți, să caute indicii, să facă poze cu turiști…
Proba supremă, din punctul meu de vedere: să danseze vals în Piața Sfatului. Nimic regizat, nimic pregătit, doar spontaneitatea & energia molipsitoare a unui grup de adolescenți relaxați și zâmbitori! Iar supriza lor a fost că la momentul dansului din piață li s-au alăturat mulți alți oameni, turiști sau localnici, care erau în trecere. Ce dovadă mai bună ca asta, că oamenii relaxați atrag oameni relaxați, că atunci când investești energie pozitivă și zîmbete, primești același lucru ca răspuns?
Au fost 6 zile intense. Nu știu exact ce schimbări vor produce pe termen lung. E clar că e un drum lung, în care trebuie să lucrăm în echipă și să construim pe bazele astea, pornite în tabără. Dar dacă fundamentul e sănătos..am eu sentimentul că drumul va fi provocator, dar frumos!
Mulțumim, Simona Ciff & Team Pașaport pentru Succes! Suntem norocoși că v-am cunoscut. E clar că ne vom revedea!
Ema are doar 14 ani și o adolescență întreagă în față! A fost prea frumos, ca să nu continue cu alte experiențe.
Notă: toate imaginile au drepturi aparținând Pașaport pentru Succes.
Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:
➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/
DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:
- Alte articole cu & despre ADOLESCENȚI – în Buletin de Adolescență
- Ce tabără am ales pentru Ema vara asta
- Există școală în afara celor 4 pereți
- Concursuri la care mă bucur că participă și Ema
- Când copiii se bucură de succesele colegilor
- Cum a fost la Casa Experiementelor din București