Țineți adolescenții departe de Instagram: o rețea toxică pentru ei
De fapt…titlul ar fi putut să fie: consumul excesiv de Instagram dăunează grav sănătății!
Avertisment valabil pentru adulți & copii!
O anchetă publicată de curând de Wall Street Journal susține acest lucru, informații susținute de comunicări interne și documente din interiorul Facebook (compania care deține Instagram).
Echipa de la WSJ a scos la iveală adevăruri îngrijorătoare și dureroase, iar concluziile ce susțin aceste informații au fost preluate de publicații din întreaga lume!
Instagram este o rețea toxică pentru adolescenții noștri.
Timpul petrecut de copiii noștri pe această rețea socială are implicații îngrijorătoare de care mulți dintre noi chiar nu suntem conștienți!
Mai grav este că proprietarii Facebook & Instagram sunt foarte conștienți și informați de acest impact negativ, dar e evident că implicațiile de business primează și sunt mai valorose decât responsabilitatea pe care ar trebui să și-o asume.
Ce ne rămâne nouă, părinților? Să fim informați și conștienți de adevărul ce ni se prezintă deseori trunchiat, ca un joc de puzzle.
Astăzi – câteva piese extrase din concluziile anchetei WSJ :
- 1 din 3 adolescente crede că ceva e în neregulă cu corpul ei, atunci când folosește Instagram. Acest lucru este întreținut de permanenta comparție pe care o fac adolescentele între ele și imaginile postate pe rețea.
- Comparațiile de pe Instagram pot schimba iremediabil, în rău, modul în care adolescentele se văd și se descriu.
- Atenție: peste 40% din utilizatorii rețelei Instagram sunt sub 22 de ani! Segmentul utilizatorilor minori care au conturi de Instagram este atât de valoros pentru companie și pentru succesul Instagram, încât în prezent se lucrează la o versiune a serviciului dedicată copiilor sub 13 ani, deși propunerea este foarte controversată în SUA.
- Deși e clar că folosirea aplicației le face rău, adolescenții au recunoscut că nu se pot abține să posteze și să fie prezenți, pentru ca ceilalți să-i vadă!
- Potrivit WSJ, cercetătorii de pe Facebook au recunoscut intern că unele probleme cu echilibrul mental al adolescenților erau strict cauzate de folosirea rețelei, mai ales atunci când vine vorba de „comparație socială”, dat fiind că utilizatorii se concentrează și se raportează asupra modului în care statutul, aspectul sau succesul lor se compară cu alte persoane de pe platformă.
- Depresie și anxietate – sunt simptome frecvente ce apar la acest segment de vârstă, după folosirea Instagram. O parte dintre adolescenții din SUA și UK, care folosesc Instagram, au recunoscut că după utilizarea rețelei au avut gânduri legate de sinucidere.
Eu personal, adult fiiind, responsabilă și echilibrată, recunosc că mă regăsesc parțial în informațiile de mai sus! Mi-am surprins sentimentul ăsta apăsător pe undeva din primăvară, când îmi apăreau obsesiv (sau cel puțin așa percepeam eu) pe Instagram, poze cu oameni relaxați, în locuri însorite și destinații exotice.
Eu, care consideram Instagram ca o doză de energie și inspirație, ajunsesem să închid orice sesiune de Instagram cu sufletul greu și cu sentimentul că viața mea e prea simplă și plicticoasă, comparativ cu cele zugrăvite pe conturile pe care le urmăream.
Fără să-mi dau seama, m-am descoperit din ce în ce mai nemulțumită de casa mea ce-mi părea mult prea mică față de cele de pe Insta, de balconul meu, minuscul comparativ cu terasele generoase din poze, de viața mea mult prea monotonă față de ale celor din feed-ul de Insta….și tot așa!
Ce-am făcut? M-am îndepărtat voit și susținut de Instagram!
Urmăresc acum constant câteva conturi inspiraționale, care-mi fac bine și-mi transmit energie bună….și îmi petrec aici maxim 15 minute pe zi. Atât!
Probabil că la asta ajută maturitatea vârstei, în puterea de a te reechilbra singur! Putere pe care copiii noștri n-o au încă și nici nu știu sau nu îndrăznesc să ceară ajutor!
Dar ce fac oare adolescenții care se urmăresc unii pe alții obsesiv, care-și măsoară valoarea în inimioare și se autoevaluează după mesajele pe care le primesc?
Ce se-ntâmplă oare în sufletul adolescentelor care-și petrec ore în șir schimonosindu-și fața cu tot soiul de filtre, în încercarea disperată de a căpăta din ce în ce mai multă faimă?
Haideți să avem grijă noi de ei, haideți să încercăm să-i ajutăm să țină direcția dreaptă și să înțeleagă că întotdeauna ce se vede pe un cont de instagram e doar o jumătate de adevăr!
Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:
➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/
DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:
- Social Media arată doar o jumătate de adevăr
- E bine să le spunem fetelor noastre că sunt frumoase
- Cel mai important lucru pe care ar trebui să-o învățăm pe copiii noștri
- 10 mituri despre adolescenți
- Trista viață de adolescent în vremuri pandemice.
- Tortul greșelilor – o soluție când copiii suferă dezamăgiri
- Ore de mindfulness la școală. Pro sau contra?
- 15 abilități și competențe pentru meseriile viitorului, în 2030
- Trista viață a elevilor în școala online
- Dacă-aș putea, aș mulțumi fiecărui profesor
- 3 propoziții care îi pot descuraja pe elevi
- Abilități pe care trebuie să și le dezvolte copiii, până la 18 ani
- Calendar 2021 – desenat de Ema. Varianta de tipar.
- Fericirea e ingredientul esențial pentru fiecare dascăl
- Jane Bright, Consultant Educațional: Lăsați copiii să aleagă singuri!
- Secretul unui dascăl, de la cea mai bună profesoară din lume.