Lectiile de muzica sunt cea mai buna investitie a parintilor
E un adevar dovedit: educatia muzicala protejeaza si dezvolta creierul! Studiul unui instrument muzical in copilarie influenteaza pozitiv capacitatea auditiva la maturitate, avand beneficii in ceea ce priveste dezvoltarea creierului.
Recent, o echipa de cercetatori nemti a facut un studiu amplu, bazat pe studiul comportamentelor unui grup de copii care au studiat un instrument muzical cel putin in intervalul intre 8 si 17 ani. Rezultatele au fost peste asteptari. Abilitatile copiiilor care sunt expusi lectiilor de muzica si studiului unui instrument sunt uimitoare.
Progresele pe care acestia le fac, abilitatile pe care si le dezvolta, implicatiile pe termen mediu si lung, disciplina pe care o deprind natural, creativitatea, atentia la detalii, rabdarea, increderea in fortele proprii sunt doar cateva din plusurile castigate de copiii care studiaza un instrument.
Studiile si cercetarile facute in mod constant concluzioneaza de cele mai multe ori identic: “Activitatile muzicale incepute la o varsta frageda sunt un antrenament important al creierului si al functiilor cognitive nu doar la varsta copilariei, dar cu efecte implicite si pentru creierele adulte”, spune liderul de proiect al unei cercetari recente. Cu alte cuvinte, studierea unui instrument muzical poate contribui la stimularea coeficientului de inteligenţă si foarte important – nu este niciodata prea tarziu pentru a incepe cursurile. De asemenea, instrumentele muzicale ajuta la o mai buna invatare a unei limbi straine si la interpretarea emotiilor celorlalti.
Potrivit oamenilor de stiinta, unul dintre motivele pentru care muzica poate aduce atat de multe beneficii la nivelul creierului este intersectarea sistemelor emotionale & de cunoastere implicate in actul muzical.
Da, muzica si studiul unui instrument aduc multe beneficii. E munca multa, e disciplina, sunt ore de studiu zilnic, dar rezultatele sa vad in ani de munca si se vad pe viata. Si atunci nu pot sa nu amintesc de recentele discutii din Romania care propuneau eliminarea orelor de muzica din programa scolara. Mi se pare cea mai elementara conexiune a copiilor cu lumea muzicii si una din cele mai mari ineptii sa elimini orele de muzica, intr-un sistem de invatamant haotic, in care repercursiunile se vor vedea in timp, ireversibil.
Printre beneficiile principale determinate de studiul unui instrument muzical amintesc aici doar o parte:
- Imbunatateste abilitatile de citire si de exprimare.
- Imbunatateste performantele la matematica si stiintele exacte. Asa cum muzica este o stiinta exacta in felul ei, la fel s-a demonstrat ca micii muzicieni performeaza in viata in domenii precum arhitectura, ingineria, matematica, precum si IT.
- Imbunatateste performantele scolare generale. Copiii care studiaza muzica au rezultate la testele nationale cu 20 – 22% mai bune decat restul colegilor care nu sunt expusi mediului muzical.
- Imbunatateste IQ-ul. Surprinzator, desi muzica este prin definitie o forma artistica, in fapt, cei care studiaza un instrument reusesc sa-si creasca IQ-ul academic si nu doar pe cel emotional.
- Ajuta la invatarea unei limbi straine mult mai usor, prin dezvoltarea abilitatilor lingvistice.
- Ajuta la educarea abilitatilor de ascultare, cu beneficii pe termen lung. Muzica ii educa pe copii sa devina ascultatori activi, o calitate extrem de apreciata in timp.
- Spiritul de competitie este dezvoltat. Copiii care depun efort si au talent muzical, ajung sa participe la competitii muzicale, unde nivelul lor de pregatire este evaluat si recompensat. A face fata cu succes unei situatii de competitie este o abilitate care ii va fi de folos oricarui copil in toate situatiile de examen pe care le va intalni.
- Educa rabdarea si perseverenta. Copii invata ce inseamna disciplina unui efort constant, ce inseamna sa nu renunti chiar daca pare imposibil si sa te bucuri de faptul ca prin perseverenta ai reusit un lucru pe care nu il credeai posibil. Defapt, sunt lectii de viata utile in orice domeniu isi va alege copilul pe viitor.
- Antreneaza atentia si capacitatea de memorare. Deoarece copilul este nevoit sa realizeze miscari diferite cu cele doua maini si sa urmareasca partituri complexe, capacitatea sa de concentrare a atentiei va creste foarte mult. De asemenea, memoria de lucru, cea care se ocupa de pastrarea informatiilor de care avem nevoie pentru a finaliza o sarcina, este imbunatatita prin intermediul lectiilor de pian.
- Imbunatateste capacitatea de memorare vizuala.
- Educa motricitatea fina. Miscarile degetelor pe clapele pianului ii dezvolta copilului capacitatea de a realiza miscari fine, viteza si precizia cu care le realizeaza, precum si coordonarea dintre cele doua maini. Acest lucru il va ajuta in toate situatiile in care ii va fi solicitata coordonarea ochi-mana.
- Ajuta la prevenirea depresiilor si intarzie efectele imbatranirii.
- Creste increderea si stima de sine a copiilor. Ceea ce e normal, atunci cand zilnic depui efort si dai dovada de perseverenta. Astfel, copilul va invata ca este capabil sa realizeze lucruri dificile, iar stima de sine va creste considerabil.
- Incurajeaza spiritul de echipa. Atunci cand studiezi un instrument sau canti intr-o orchestra, inveti sa cooperezi cu cei din jur. In plus, rezultatul final trebuie sa fie cel al unei echipe in care fiecare isi face treaba cat mai bine.
- Stimuleaza creativitatea. Mai presus de toate, muzica – în special în cazul copiilor care ajung la niveluri avansate – este o preocupare creativa. Iar creativitatea este utila pe viata, pentru minte si suflet, oricare ar fi meseria pe care copilul si-o va alege.
As fi vrut sa va povestesc mai multe din experienta proprie. Mi-as fi dorit sa am ocazia sa studiez un instrument muzical. Dar, avand un frate mai mare care a studiat ani in sir vioara si apoi chitara, se pare ca la mine entuziasmul parintilor a scazut pe partea de educatie muzicala. Dar, din ce am vazut aproape de mine, chiar si la cea mai buna prietena din copilarie, absolventa de Conservator, am toata convingerea ca rezultatele cercetarilor sunt mai mult decat graitoare. Sunt sigura ca nu poti sa cuprinzi intr-o lista beneficiile pe care le au copiii astia care studiaza ani in sir, care repeta partituri si sunt expusi cu orele la un mediu muzical de invidiat din exterior.
Iar daca reusesc sa va conving macar o clipa sa va ganditi serios la subiectul asta…chiar si avand simpla argumentatie ca efortul parintilor care-si dau copiii sa studieze un instrument va fi rasplatit cu beneficii pe viata, atunci e perfect! Prima care are tema de gandire sunt eu. Si o sa o convoc pe Ema la discutii, trebuie sa aflu cumva ce instrument i-ar placea si s-o incurajez mai departe.
Sa ne-auzim cu vesti bune!
Surse info: MIC.com , Music Teaching, Parents.com,
Sursa foto fetita cu vioara: Credit: © Alta Oosthuizen / Fotolia
Beneficiul pe care l-ai citat si anume „Spiritul de competitie”, m-a facut sa ma opresc din citit : bla, bla, bla….
Mai aveati un pic si erati la mijloc. Dar nu-i nimic, viata merge mai departe, nu va faceti griji! 😉
Pacat ca nu te-ai dus mai departe de spiritul de competitie cu cititul! Merita!
Pana la urma, astia suntem. amestecati. Citim cat vrem, intelegem ce vrem. E o lume pestrita, nu?
Absolut!
E bine de vazut ca mai sunt si oameni care inteleg 100% beneficiile muzicii si lectiilor de instrument. toate cele bune!