Misiunea ECO: Ce sunt Deșeurile Marine și cât sunt sunt de periculoase

Misiunea ECO: Ce sunt Deșeurile Marine și cât sunt sunt de periculoase

Astăzi la Misiunea ECO vorbim despre deșeurile marine, una dintre cele mai importante probleme existente atât în Europa, cât și în lume.

 În lume – 8 milioane de tone pe an ajung în mări și oceane.

Poluarea cu plastic transformă apele în cele mai mari gropi de gunoi din lume. Cf. Forumului Economic Mondial, acest lucru înseamnă deversarea în ocean a conținutului unui camion de gunoi la fiecare minut. Iar până în 2050, se așteaptă ca această cantitate să crească la patru camioane de gunoi pe minut.

Ce sunt deșeurile marine, de fapt?

În această categorie intră materiale de construcție, o gamă foarte variată de obiecte din plastic și derivați din plastic (PET-uri, paie, pahare, pungi, samd), bucăți de sticlă și ceramică, mucuri de țigară, iar 90% dintre aceste deșeuri constituie plastic!

În România, 4,2 tone de plastic se varsă ZILNIC din Dunăre în Marea Neagră. Marea Neagră conține cea mai mare densitate de deșeuri produse de om și ajunse în mediul marin, din Uniunea Europeană.  

Cercetătorii spun că este atât de mult plastic, încât în următorii 30 de ani, în ape vom avea mai mult plastic decât pești. Animalele și păsările continuă să înghită plastic. Peste 90% din vietățile marine mănâncă plastic și-ajung să moară de foame, cu stomacurile pline de plastic, ce nu se poate digera.
Plasticul ucide mai mult de 1,1 milioane de păsări marine și animale în fiecare an.

 

Vă vine să credeți că există un pericol și mai mare? Microplasticul!

Ce este microplasticul și cum apare? Sunt bucăți mai mici de 5 mm, ce rezultă din deșeurile plutitoare, ce se descompun, din cauza radiațiilor UV,  în bucăți din ce în ce mai mici, mult mai ușor de înghițit de vietățile marine.

Reziduurile de plastic care se găsesc în pește și în crustacee pot ajunge în farfuriile noastre, iar efectele lor asupra sănătății umane sunt încă necunoscute. Majoritatea deșeurilor de plastic care poluează plajele și oceanele noastre provin de pe uscat.Așa încât MICROPLASTICUL ajunge în alimentele și în hrana noastră și apoi în corpurile noastre.

Cercetarea microplasticelor și a efectelor acestora este încă la început, dar rezultatele sunt alarmante.
Vietățile marine sunt extrem de expuse. Peștii din toată lumea ingerează plastic. Cercetătorii au studiat această problemă la 555 de specii de pești din întreaga lume și rezultatele spun că mai mult de două treimi dintre acele specii au ingerat plastic.

 Mai mult, în ultimii 10 ani, procentul de plastic ingerat de animalele marine s-a dublat fața de perioada anterioară și este în continuă creștere, cu 2% anual.

 Spre deosebire de pungile din plastic, uneltele de pescuit și alte deșeuri din plastic, microplasticele sunt atât de periculoase tocmai pentru că sunt invizibile pentru noi.  

Microplasticul a fost depistat în miere, în sarea de mare, în apa de la robinet și în praful de uz casnic din jurul nostru.

În aceste condiţii, oamenii ajung să consume în fiecare lună 21 de grame de plastic, ceea ce înseamnă jumătate din volumul unui bol de orez, iar într-un an 250 de grame de plastic, cât să umple o farfurie. Astfel, pe parcursul vieţii (79 de ani în medie), cantitatea de microplastic consumat de fiecare dintre noi poate ajunge la 20 de kilograme de plastic!

Ce e de făcut?

Trebuie să fie prioritatea noastră să ne menținem oceanele curate și alimentele în siguranță!

Anual, organizațiile de mediu, dar și instituțiile abilitate lansează semnale de alarmă, prin care solicită constant elaborarea unor planuri de măsuri eficiente pentru a reduce cantitatea de deșeuri marine, care crește anual.

Cel mai simplu mod ar fi împiedicarea deșeurilor din plastic să ajungă în oceane. Produsele din plastic de unică folosință reprezintă cel mai mare grup de deșeuri găsite pe malul mărilor. Produse precum tacâmurile din plastic, sticlele, filtrele pentru produse din tutun și bețișoarele pentru urechi sunt aproape jumătate din totalitatea deșeurile marine din plastic.

Metoda principală prin care Uniunea Europeană intenționează să combată poluarea cu plastic este interzicerea celor mai utilizate produse de unică folosință din plastic, precum bețișoarele din plastic pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, bețele pentru baloane, recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat, cum sunt cutiile pentru produse de tip fast-food.

O altă măsură anunțată de UE este finanțarea de proiecte de eliminare a deșeurilor ajunse în mediul marin, spre exemplu plase de pescuit cu localizare electronică sau drone care detectează deșeurile din mare.

Mai mult de-atât, e important ca fiecare dintre noi să ne implicăm activ, cu toții, și în curățarea deșeurilor de plastic din mediul înconjutător și să-i încurajăm și pe cei de lângă noi s-o facă, ori de câte ori putem!

 Iar copiii sunt încurajați să-și folosească imaginația pentru a căuta soluții creative, prin care să  protejeze Planeta.

Doar împreună putem lupta și putem învinge poluarea cu plastic.

NU UITAȚI: MISIUNEA ECO ESTE DESPRE FAPTE! 

1.      Începe de unde ești!

2.      Folosește tot ce ai!

3.      Fă tot ce poți!

Îngrijirea Pământului nu este doar o responsabilitate, este o necesitate! Misiunea ECO este misiunea mea, a ta, a fiecăruia dintre noi! 

UN PROIECT BLOG IN TANDEM, SUSȚINUT DE NESTLÉ ROMÂNIA.

Nestlé își propune să contribuie la prevenirea generării deșeurilor marine.
De asemenea, Nestle intenționează să sprijine inițiative de recuperare și reciclare a maselor plastice și a produselor laminate, în special pentru a preveni contaminarea habitatelor naturale, cum ar fi oceanele, cu aceste materiale.

Nestlé își intensifică acțiunile de transformare a ambalajelor sale în ambalaje 100% reciclabile sau reutilizabile până în 2025 și de reducere a utilizării materialelor plastice noi cu o treime, în aceeași perioadă. Dezvoltarea și testarea de noi ambalaje mai prietenoase cu mediul sunt conduse de Nestlé Institute of Packaging Sciences, primul institut de acest fel din industria alimentară care desfășoară cercetări de ultimă oră pentru a testa siguranța și aplicabilitatea noilor materiale pentru ambalaje sustenabile.
Nestlé a anuțat la începutul acestui an că Smarties este primul brand global de dulciuri care trece la 100% ambalaje din hârtie reciclabilă, eliminând astfel aproximativ 250 de milioane de ambalaje din plastic la nivel global în fiecare an.
Nestlé va investi la nivel global 3,2 miliarde CHF în următorii cinci ani pentru a accelera atingerea obiectivului de zero emisii nete, inclusiv 1,2 miliarde CHF pentru a promova agricultura regenerativă pe întregul lanț de aprovizionare.

 În România, în cadrul proiectului POPAS, Nestlé a lansat primul studiu de biodiversitate pentru Parcul Național Cozia, concentrându-se pe arealele ecologizate în 2019, când 500 de voluntari au colectat peste 40 de tone de deșeuri, trimise către reciclare sau valorificare.
De asemenea, a plantat 55.000 de puieți până acum în România, care vor neutraliza în total peste 10 mii de tone de dioxid de carbon până în 2050. La nivel global, compania va planta 20 de milioane de puieți anual în următorii 10 ani.

 Surse: Actualitate- Parlamentul European BBC News , The New Plastic Economy

Alte episoade din Misiunea Eco: 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.