Misiunea Eco: Impact Zero Asupra Mediului
Începem astăzi, cu entuziasm, sezonul 2 din seria educativă, marca Blog in Tandem – Misiunea ECO, cu episoade săptămânale, pentru mici & mari.
Misiunea ECO este misiunea fiecăruia dintre noi, de a reduce din impactul negativ pe care îl avem asupra mediului înconjurător.
Misiunea ECO a apărut în contextul în care ne confruntăm cu toții, la nivel mondial, cu probleme care ne afectează viața, cum sunt poluarea, încălzirea globală și risipa alimentară, iar noi, împreună, trebuie să luăm deja măsuri concrete, cu rezultate pe termen lung.
Proiectul este susținut de Nestlé, companie ce urmărește ca, până în 2030, să aibă impact zero asupra mediului în toate operațiunile sale și să ajute, implicit, la creșterea nivelului de conștientizare cu privire la protejarea mediului.
CUM putem contribui, fiecare dintre noi?
Cel mai bun moment pentru a acționa este ASTĂZI, iar dacă așteptăm ziua de mâine, s-ar putea să fie prea târziu.
Acțiunile fiecăruia dintre noi contează și au un impact incredibil! Ceea ce eu fac, ceea ce TU Faci… are valoare! Aproape toate activitățile dintr-o zi normală pot fi făcute într-un mod mai puțin dăunător pentru mediul înconjurător, iar prioritatea noastră trebuie să fie să ne menținem planeta în siguranță, atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare!
IATĂ CÂȚIVA PAȘI MICI, CARE POT PRODUCE SCHIMBĂRI MARI, DACĂ ACȚIONĂM ÎMPREUNĂ, cu obiectivul de a avea IMPACT ZERO asupra Mediului:
-
Economisește apa!
Lucrurile mici pot face o mare diferență.
E bine de știut să de fiecare dată când oprești apa în timp ce te speli pe dinți, faci ceva bun. Dacă alegi să faci un duș, vei consuma doar o treime din apa pe care o consumi pentru o baie.
Mai mult, atunci când reduci presiunea apei de la robinet, vei obține exact aceleași rezultate, dar vei economisi zeci de litri de apă săptămânal.
2. Încearcă să mergi cât mai rar cu mașina și cât mai des pe jos!
Ideal ar fi ca minim 2 zile pe săptămână să nu folosești mașina personală! Așa vei contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și este mai ușor decât crezi!
Mai mult, drumurile pot și combinate, dintr-un singur traseu, așa încât să ajungi și la școală, și la cumpărături și la birou. În plus, sistemul de telemuncă sau birou acasă….e o alegere foarte potrivită!
Mersul pe jos sau cu bicicleta sunt mereu soluții binevenite, mai ales că sunt și un antrenament cardio și te ajută să arzi câteva calorii!
Chiar și o singură mașină în minus, pe zi, face o diferență!
3. Redu, Refolosește și Reciclează!
Redu consumul! Înainte de a cumpăra ceva, gândește-te de două ori: Am cu adevărat NEVOIE de asta? O soluție la îndemână este să-ți faci în avans o listă de cumpărături, pe care să o respecți. Atenție și la consumul de energie! Optează pentru aparatura electrocasnică eficientă, cu consum energetic „A”.
Refolosește! E mai simplu și putem economisi resurse, dacă încercăm să reparăm, mai întâi, decât să aruncăm imediat și să cumpărăm alte lucruri. Nu arunca obiecte, ci încearcă soluții alternative: vinde, donează sau reutilizează obiectele!
Reciclează: Primul pas în procesul de reciclare este colectarea separată a deșeurilor. Printre materialele pe care le poți colecta și recicla se numără hârtia, sticla, plasticul, aluminiul, metalul sau lemnul. Astfel, aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar putea fi reciclat.4. Încearcă să faci COMPOST la tine acasă!
Compostul este o alternativă ce ajută să folosim deșeurile alimentare într-un mod sustenabil.
Deşeurile biodegradabile (umede) pe le aruncăm la gunoi ajung în general să fie depozitate într-o groapă de gunoi, deşi pot fi şi ele reciclate şi transformate în compost, ce poate fi folosit mai departe ca îngrăşământ în agricultură.5. Încearcă să folosești energie verde, regenerabilă!
Este o schimbare pe care fiecare dintre noi ar putea să o genereze, alegând ca furnizor de electricitate o companie ce folosește energie verde – o sursă de energie prietenoasă cu mediul, o resursă naturală, nepoluantă și putem spune chiar inepuizabilă.
Atât timp cât există soare, vânt sau apă – va există și energie verde!6. Limitează folosirea de plastic!
Plasticul nu este biodegradabil și rămâne în mediu sute de ani, în aceeași formă în care a fost pus pe piață. Mai mult, plasticul ucide mai mult de 1,1 milioane de păsări marine și animale în fiecare an.
Așa că… putem să înlocuim tacâmurile, farfuriile sau paiele din plastic de unică folosință cu variante sustenabile, cum ar fi cele din lemn, metal sau carton reciclat.
7. Nu cumpăra mai mult decât consumi!
Înainte de a cumpăra ceva, gândește-te de două ori: Am cu adevărat NEVOIE de asta?
Cu toții contribuim la risipa alimentară, atunci când cumpărăm alimente în surplus, care ajung să fie aruncate la gunoi, fie pentru că se deteriorează, fie pentru că nu consumăm produsele înainte să le treacă termenul de valabilitate.
Atunci când aruncăm mâncarea la gunoi risipim, de fapt, o parte dintre resursele limitate pe care le avem.8. Ai grijă ce cumperi!
Fiecare dintre noi trebuie să devină mai atent și mai conștient de ceea ce cumpărăm și de unde cumpărăm.
Atenție la etichetele de pe produse. Certificările, de obicei ilustrate pe ambalajele produselor, ne indică dacă un produs e sustenabil și certificate. Mai exact, dacă un produs e realizat cu grijă față de Planetă și de oameni.
De exemplu, dacă noi cumpărăm produse ecologice, care sunt mai puțin dăunătoare mediului, încurajăm companiile să își achiziționeze și să producă produsele într-un mod sustenabil.9. Plantează un copac!
Știai că un singur copac tânăr poate absorbi până la 5 kilograme de CO2, pe an? Fiecare copac. Singur. Într-un an. Și vorbim doar despre un copac neajuns la maturitate!
Odată ce ajunge la aproximativ 10 ani, acesta se află în stadiul său cel mai productiv de stocare a carbonului și poate absorbi 21 kilograme de CO2 pe an. Copacii elimină, de asemenea, toate celelalte tipuri de impurități din aer, inclusiv dioxid de sulf, oxizi de azot și particule mici.
Așa că…propune-ți să plantezi măcar un copac! Mai ales că în prezent, suprafața României este împădurită într-un procent de aproximativ 30%, conform datelor de la Romsilva, ceea ce o plasează sub media țărilor din Uniunea Europeană – 43%.
Nu uita: MISIUNEA ECO ESTE DESPRE FAPTE!
1. Începe de unde ești!
2. Folosește tot ce ai!
3. Fă tot ce poți!
ACUM!
Îngrijirea Pământului nu este doar o responsabilitate, este o necesitate!
Misiunea ECO este misiunea mea, a ta, a fiecăruia dintre noi!
Un proiect BLOG IN TANDEM, susținut de Nestlé România.
Nestlé răspunde în mod responsabil nevoilor unei populații în continuă schimbare, oferind alternative nutriționale accesibile.
Ajutăm la protejarea planetei noastre și ne asigurăm că întotdeauna va exista suficientă hrană nutritivă, cultivată în mod responsabil. În acest sens, ne angajăm să ajungem la emisii nete zero până în 2050, prin trecerea la agricultura regenerativă, soluri sănătoase, aprovizionarea durabilă cu cacao și cafea, regândirea metodelor de producție și transport și promovarea produselor sustenabile în rândul consumatorilor. Schimbările climatice nu așteaptă, nu așteptăm nici noi!
Așa încât, împreună putem face fapte bune!
Avem o singură PLANETĂ. E responsabilitatea noastră să o protejăm!
Vă așteptăm și săptămâna viitoare, cu un nou episod din MISIUNEA ECO!
Nu uitați, găsiți Blog in Tandem și pe:
➠You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠Instagram:https://www.instagram.com/blogintandem/
➠Facebook:https://www.facebook.com/intandem.ro/
Alte episoade din Misiunea Eco:
- Seria Integrală de Articole Misiunea ECO
- Misiunea ECO – Colectarea și reciclarea PLASTICULUI
- Misiunea ECO – Surse de energie verde
- Misiunea ECO – Citește etichetele pentru a alege produse sustenabile
- Misiunea ECO – Cum sa fim mai responsabili cu DEȘEURILE
- Misiunea ECO – Cum să folosim mai puțin plastic
- Misiunea ECO – Risipa Alimentară
- Misiunea ECO – Sustenabilitate în viața de zi cu zi