Misiunea ECO: SUSTENABILITATE în viața de zi cu zi

Misiunea ECO: SUSTENABILITATE în viața de zi cu zi

Astăzi lansăm, cu entuziasm, o serie educativă, marca Blog in Tandem: Misiunea ECO, cu episoade săptămânale, pentru mici & mari.

Misiunea ECO este misiunea fiecăruia dintre noi, de a reduce din impactul negativ pe care îl avem asupra mediului înconjurător.

Misiunea ECO a apărut în contextul în care ne confruntăm cu toții, la nivel mondial, cu probleme care ne afectează viața, cum sunt încălzirea globală și risipa alimentară, iar noi, împreună, trebuie să luăm deja măsuri concrete, cu rezultate pe termen lung. 

Ne propunem să punem aici bazele unei educații eco, să analizăm câteva din obiceiurile ce dăunează planetei și să propunem soluții simple, la îndemână, pentru mici & mari.

Începem seria cu un subiect despre care se aud multe, dar se cunosc puține: SUSTENABILITATEA.

 

Ce este sustenabilitatea?

Dicționarul include mai multe înțelesuri ale cuvântului SUSTENABILITATE, idei ce implică protejarea planetei și a face lumea un loc mai bun, pentru a susține viața a miliarde de oameni ce trăiesc pe Pământ, acum și pe viitor.

SUSTENABILITATEA este cuvântul folosit frecvent pentru a descrie capacitatea noastră de a trăi și de a ne dezvolta, fără să epuizăm resursele naturale.  

Un stil de viață sustenabil înseamnă să consumi mai puține resurse, prețuind calitatea și nu cantitatea. Înseamnă respect pentru oameni, pentru mediul înconjurător și respect pentru tine. Înseamnă să acționezi cu responsabilitate și să consumi produse responsabil, pentru a diminua cât mai mult impactul asupra planetei noastre.

De ce este SUSTENABILITATEA atât de importantă?

Pentru că există o cantitate limitată de resurse în lume!
Resurse pe care oamenii trebuie să le exploateze pe Pământ pentru a-și asigura tot ce este necesar pentru trai, precum alimente, case, mașini, computere etc. Când folosim cuvântul SUSTENABILITATE, ne referim la protejarea resurselor pentru prezent și viitor.
E important să realizăm că acțiunile noastre au un efect de durată asupra mediului și trebuie să îl protejăm pentru noi, dar și pentru generațiile viitoare.

Dacă vreți să vă dați seama dacă un produs sau o acțiune sunt sustenabile, puneți-vă întrebarea – pot să fac asta pe termen lung, pentru totdeauna?

Să aruncăm o privire asupra plasticului pentru a înțelege mai mult această idee. Plasticul a apărut la începutul anilor 1900, dar a devenit un material produs în masă, cu multiple utilizări, după al doilea război mondial. În anii 1990 foloseam plastic pentru orice, de la recipiente pentru alimente, la lămpi, jucării, sticle, pungi și multe altele.
Acum, să ne punem întrebarea „putem face asta pentru totdeauna?”
Plasticul se descompune în sute de ani! Ce se-ntâmplă cu el în timp?  Producând tot acest plastic pe care nu-l folosim decât pe termen scurt, vom ajunge să sufocăm la propriu planeta. Prin urmare, utilizarea plasticului nu este sustenabilă. Iar plasticul este doar UN exemplu de consum nesustenabil.

Ce putem face noi, pentru a avea un mod de viață sustenabil?

Acțiunile fiecăruia dintre noi contează și au un impact incredibil!
Ceea ce eu fac, ceea ce TU Faci… are valoare!

Acasă, la birou, pe stradă, la cumpărături, când gătim, în timpul nostru liber… Aproape toate activitățile dintr-o zi normală pot fi făcute într-un mod mai puțin dăunător pentru mediul înconjurător. Pe măsură ce devenim mai conștienți de cât de multe deșeuri producem în viața de zi cu zi, cu atât mai mult ar trebui să încercăm, în mod activ, să luăm decizii mai bune pentru Pământ și viitorul nostru!

A devenit necesar ca prioritatea noastră să fie să ne menținem planeta în siguranță, atât pentru noi, cât și pentru generațiile viitoare!

Iată câțiva pași mici, care pot produce schimbări mari, dacă acționăm împreună:

  1. Renunțați la pungile de unică folosință!

Când mergeți la cumpărături aveți grijă să luați întotdeauna cu voi o pungă reutilizabilă.
De asemenea, pentru fructe și legume există săculeții reutilizabili, ușor de spălat la mașină.
Este atât de simplu să renunțăm la acest obicei, pentru un mediu mai curat! 

  1. Faceți mici reparații, înainte de a arunca ceva!

Fie că ni se strică aparatul de radio, ceasul sau o jucărie… e mai simplu și putem economisi resurse, dacă încercăm să le reparăm, mai întâi, decât să le aruncăm imediat și să cumpărăm altele.
Uneori putem descoperi că n-a fost vorba decât de mici defecțiuni și încă putem să mai folosim un obiect pentru o perioadă mai lungă de timp. 

  1. Colectați selectiv, ori de câte ori puteți!

Haideți să ne gândim cu responsabilitate la lucrurile din jurul nostru.
În primul rând, dacă puteți evita asta, nu aruncați obiecte, ci încercați soluții alternative: vindeți, donați sau reutilizați obiectele..

Doar atunci când este absolut necesar să aruncați produse sau ambalaje, luați în considerare să colectați selectiv.

  1. Cumpărați cu măsură, nu doar de dragul de a cumpăra!

Înainte de a cumpăra ceva, gândiți-vă de două ori: Am cu adevărat NEVOIE de asta? O soluție la îndemână este aceea de a vă face în avans o listă de cumpărături, pe care să o respectați.
E important să realizăm că SUSTENABILITATEA începe cu fiecare dintre noi, iar un pas important este să ne evaluăm corect nevoile.
Chiar si gesturile noastre mici pot avea rezultate mari. Acționăm local și contribuim la impactul global!

  1. Folosiți cât mai puțin plastic!

    Evitați produsele de unică folosință din plastic sau care au ambalaje inutile.
    De exemplu, puteți să înlocuiți tacâmurile, farfuriile sau paiele din plastic de unică folosință cu variante sustenabile, cum ar fi cele din lemn, metal sau carton reciclat.

  2. Mergeți pe jos cât mai des, iar cu mașina cât mai rar!

    Alegeți să mergeți pe jos, cu mijloace de transport electrice, cu bicicleta sau cu transportul în comun cât de des puteți. Specialiștii recomandă minimum 30 de minute de mișcare zilnică, iar mersul pe jos este un mod ideal de a face asta.

  1. Fiți atenți la micile gesturi de-acasă! 10 idei pentru un stil de viață sustenabil:

    • Nu lăsați ușa deschisă la frigider, pentru a economisi energie.
    • Renunțați să folosiți folie de plastic. Încercați să folosiți, de exemplu, caserole de depozitare din materiale eco, cum este bambusul sau chiar de sticlă.
    • Nu irosiți & nu aruncați resturile de alimente, folosiți-le creativ. Pentru inspirație, vedeți Rețeta Responsabilă de la Lidl.
    • Închideți laptopul sau telefonul din buton, seara, nu le lăsați în stand by.
    • Stingeți luminile când nu aveți nevoie de ele.
    • Înlocuiți becurile clasice cu unele care au consum redus de energie.
    • Nu lăsați apa să curgă când vă spălați pe dinți.
    • Folosiți prosoape de bumbac în locul celor de hârtie.
    • Luați-vă plante de interior, care absorb dioxidul de carbon și produc oxigen.
    • Colectați selectiv deșeurile.

 

Misiunea Eco este despre fapte! 

  1. Începe de unde ești!

  2. Folosește tot ce ai!

  3. Fă tot ce poți!

ACUM! 
Misiunea ECO este misiunea mea, a ta, a fiecăruia dintre noi! 

Un proiect Blog in Tandem, susținut de Lidl.

E o mare bucurie pentru Blog in Tandem să fie suținut în demersul Misiunea ECO de Lidl România! 
E  important să pleci la drum alături de un partener ce are sustenabilitatea în ADN-ul de business și o strategie pe termen lung, cu obiective clare ce vizează rezultate sustenabile.

Sub umbrela „Fapte pentru un viitor mai bun”, Lidl a lansat cel de-al treilea raport de sustenabilitate, cu fapte care pot să ne inspire pe toți, mari și mici, să facem pași spre o viață echilibrată, iar puterea exemplului este grăitoare:

  • În perioada 1 martie 2019 – 29 februarie 2020, Lidl a colectat și trimis spre reciclare peste 37.000 de tone de deșeuri, cu 21% mai mult decât în 2018;
  • Lidl a exclus definitiv din sortimentul său toate articolele de unică folosință din material plastic, cum ar fi paie, pahare, farfurii și tacâmuri;
  • Lidl s-a angajat ca până în anul 2025, toate ambalajele produselor marcă proprie să fie reciclabile în proporție maximă posibilă, iar cantitatea de plastic utilizată pentru aceste produse să fie redusă cu 20%.

Avem de unde să fim inspirați pentru fapte bune și avem ce să facem, așa că vă așteptăm și săptămâna viitoare, cu un nou episod din MISIUNEA ECO.
Avem o singură PLANETĂ. E responsabilitatea noastră să o protejăm!

Nu uitați,  găsiți Blog in Tandem și pe:

 You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
 Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
 Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.