Misiunea ECO: Totul despre Compost
Misiunea ECO, episodul cu nr.8 – ce-și propune să ofere cât mai multe informații despre COMPOST!
Pornim de la o întrebare simplă: voi v-ați gândit vreodată ce se întâmplă cu resturile de mâncare pe care le aruncați la gunoi?
Sau la consecințele pe care le are lucrul acesta asupra planetei? Ajunse în gropile de gunoi, nu dispar…ci se descompun în bucăți mici, de obicei cu ajutorul unor descompunatori, ce-și iau energia consumând materia organică în descompunere.
Așa ajungem la subiectul de astăzi: COMPOSTUL!
Ce este COMPOSTUL?
Compostul este materie organică descompusă, ce se transformă în îngrășământ pentru alte plante.
Este o alternativă ce ajută să folosim deșeurile alimentare într-un mod sustenabil.
Deşeurile biodegradabile (umede) pe le aruncăm la gunoi ajung în general să fie depozitate într-o groapă de gunoi, deşi pot fi şi ele reciclate şi transformate în compost, ce poate fi folosit mai departe ca îngrăşământ în agricultură.
De ce este util și eficient COMPOSTUL?
Compostul poate fi folosit atât pentru acoperirea straturilor de legume înainte de venirea iernii, cât și pentru pomi fructiferi, arbuști și plante decorative.
Compostul are ca beneficii:
- Compostul nu generează gaz metan.
- Păstrează umiditatea din sol și reduce cu până la 35% cantitatea de apă utilizată pentru stropire/irigare.
- COMPOSTUL este o metodă organică, necostisitoare de a crește producția de legume și fructe, fără să apelezi la produsele specializate sintetice din comerț și se pot crea soluri fertile pe terenuri complet nefertile.
- Conferă mai multă rezistență plantelor în fața dăunătorilor și a bolilor
- Compostul reduce cantitatea deșeurilor din rampele de gunoi, iar solul îmbunătăţit cu compost devine mai afânat şi mai penetrant.
De unde începem? Chiar de-acasă!
Cum se face compostul?
Oricine poate face compost, mai ales că natura ne oferă, generoasă, toate resursele necesare pentru a îmbogăți solul cu materiale organice. Compostul se formează într-o perioadă de câteva luni, până la 2 ani, în funcție de condițiile atmosferice și materialele puse în compost.
Compostul clasic se formează din trei ingrediente: materie verde, materie brună și apă și este recomandat să fie amplasat direct pe pământ (nu pe asfalt). Pentru a păstra conținutul natural al îngrășământului, este obligatoriu să nu se folosească materii contaminate, plastic, sticlă, produse sanitare, metale sau alte materii tratate cu substanțe chimice.
Ce putem adăuga în grămada de compost?
Deșeuri provenite din bucătărie:
- Coji de fructe și de legume
- Resturi de fructe și de legume putrede sau gătite
- Zaț de cafea
- Plicuri de ceai sau de infuzii
- Resturi de mâncare
- Coji de ouă mărunțite
- Hârtie sau carton moale, mărunțite
- Fibre naturale (lână, in, cânepă, bumbac)
Deșeuri provenite din grădină
- Frunze moarte și crenguțe mici
- Resturi rămase după tunderea gardurilor vii
- Deșeuri din grădinile de zarzavat (fructe și legume stricate, tulpini de leguminoase)
- Rumeguș
- Paie și fân
- Scoarță de copac
- Deșeuri din grădinile de zarzavat (fructe și legume stricate, tulpini de leguminoase)
Deșeuri care nu se pun în compost
Atenție la aceste câteva categorii de deșeuri ce nu trebuie adăugate în compost:
- Deșeuri care asfixiază compostul: ulei prăjit/ars
- Deșeuri prea acide: citrice, rășinoase
- Deșeuri nebiodegradabile: hârtie glisată, metale, plastic
- Deșeuri toxice sau chimice: cenușă, carbon, funingine, mucuri de țigară
- Deșeuri alimentare de origine animală și produse lactate: carne, oase, solzi de pește, brânză, lapte etc.
- Nuci și frunze de nuc, plante în floare sau cu semințe, buruieni
- Resturi vegetale tratate cu pesticide
- Bucăți de lemn tratat sau vopsit
- Plante invazive, plante sau fructe bolnave
Cum pregătești locul de compostare?
Fiecare etapă de pregătire este importantă pentru ca deșeurile organice să devină compost de înaltă calitate într-un timp cât mai scurt.
Așadar, iată etapele principale:
- Cel mai potrivit este un loc umbrit și ferit de umezeală;
- Pentru ca aerul să poată circula, ar trebui început cu un strat de crengi mărunțite.
- În continuare, adăugați materialele tocate în straturi și așterneți pământ de grădină, cenușă, bălegar sau alte materii organice similare între acestea.
- La sfârșit, pentru a păstra umiditatea, grămada trebuie acoperită cu iarbă uscată.
- După 3-4 săptămâni se pot amesteca straturile pentru accelerarea procesului de descompunere. Procedeul trebuie repetat o dată la 5-6 săptămâni.
Pentru a obţine pământ cu compost cât mai repede cu putinţă, compostul trebuie întors la intervale regulate. Acest lucru se poate face din februarie până la mijlocul primăverii. Oxigenul, care este cel mai bine furnizat când compostul este întors, încurajează descompunerea şi poate fi posibilă utilizarea pământului proaspăt obţinut chiar în acelaşi sezon.
În cazul în care nu vreți să grăbiți procesul de descompunere, puteți lăsa grămada exact așa cum este, fără să amestecați straturile. Astfel, se va obține compost organic în aproximativ 1 an.
Aceasta este, pe scurt, rețeta prin care se poate obține un fertilizator ideal pentru orice tip de cultură, ce îmbunătățește starea solului și oferă plantelor nutrienții de care au nevoie.
MISIUNEA ECO ESTE DESPRE FAPTE!
-
Începe de unde ești!
-
Folosește tot ce ai!
-
Fă tot ce poți!
ACUM! Misiunea ECO este misiunea mea, a ta, a fiecăruia dintre noi!
Vă așteptăm și săptămâna viitoare, cu un nou episod din MISIUNEA ECO. Avem o singură PLANETĂ. E responsabilitatea noastră să o protejăm!
Sursă: Grădina Max
Nu uitați, găsiți Blog in Tandem și pe:
➠You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠Instagram:https://www.instagram.com/blogintandem/
➠Facebook:https://www.facebook.com/intandem.ro/
Alte episoade din Misiunea Eco:
- Seria Integrală de Articole Misiunea ECO
- Misiunea ECO – Colectarea și reciclarea PLASTICULUI
- Misiunea ECO – Surse de energie verde
- Misiunea ECO – Citește etichetele pentru a alege produse sustenabile
- Misiunea ECO – Cum sa fim mai responsabili cu DEȘEURILE
- Misiunea ECO – Cum să folosim mai puțin plastic
- Misiunea ECO – Risipa Alimentară
- Misiunea ECO – Sustenabilitate în viața de zi cu zi