O gradinita inflorita in Seoul
E-adevarat, nu cred ca o designul unei gradinite ii transforma pe copiii de aici in niste oameni de succes, la fel cum nu cred ca haina il face pe om.
Nu cred ca o scola sau gradinita plina de culoare ii poate face pe copii fericiti.
Nu cred ca niste pereti plini de flori inseamna neaparat dragoste de natura,
La fel cum nu cred ca un dascal caruia i se impune sa zambeasa inseamna ca va transmite dragoste copiilor sau ca va preda neaparat cu pasiune.
Si nici nu cred ca spatiile deschise si aerisite se traduc implicit prin libertate si deschidere.
Dar, da, cred cu tarie ca toate astea conteaza!
Cred ca e important pentru copiii nostri sa invete in spatii moderne si frumos decorate, nu in scoli gri si spatii insalubre,
Cred ca e important sa fii inconjurat de mic de natura, de flori si plante, chiar si in zonele urbane aglomerate.
Sa vezi de jur imprejur culori vii si spatii gandite si create in cel mai mic detaliu special pentru copii.
Sunt convinsa ca e important sa mergi zambind la scoala si sa ai acolo absolut toate conditiile.
Cred ca in timp ti se poate naste pasiunea pentru lectura, daca mergi intr-o biblioteca modern amenajata.
Cred ca iti poate placea fizica sau chimia, atunci cand ai laboratoare unde poti experimenta singur ceea ce-nveti in teorie.
Cred ca dascalii pot preda natural, cu zambetul pe buze, daca n-au alte griji si nu-si fac probleme in ceea ce priveste banii si ziua de maine.
Cred ca scoala poate sa fie o placere atat pentru copii, cat si pentru profesori, doar daca lucrurile merg intr-o normalitate.
Dar e un drum care se construieste in ani si ani, cu oameni care il gandesc in detaliu si il aplica constant.
Pozele de mai sus sunt dintr-o gradinita din aglomeratul Seoul. Copiii lor chiar invata in conditii care noua ni se par ireale.
O oaza gandita special pentru copii, intr-un cartier anost in care toate cladirile par la fel. ‘Flori + Gradinita’ este un proiect special, care imbina educatia cu arhitectura si designul, propunandu-si sa evidentieze zonele verzi din jur, precum si sa-i expuna pe copii la un mediu prietenos si apropiat de natura.
Gradinita asta, cu spatii largi si multa lumina naturala, ii expune pe copii la un mediu care imbina teoria cu practica. Copiii sunt incurajati sa ude si sa ingrijeasca florile, au la spatii de invatare diferentiate pe culori si amenajate pentru varsta lor, invata prin practica cum se utilizeaza inteligent energia si cum se poate reutiliza apa de ploaie, pe care o capteaza in rezervoare speciale si o folosesc la irigarea spatiilor verzi de pe acoperis.
Da, cum spuneam mai sus, gradinta asta nu inseamna neaparat calea spre succes.
Dar inseamna ca autoritatile si comunitatea si-au dat seama ca numai prin educatie pot avea succes in viitor. Au realizat ca numai castigandu-i pe cei mici, inca de la varste fragede, pot sa spere intr-un viitor mai bun. Au inteles ca numai educatia ii poate salva.
Amintesc, postarea asta vine la doar cateva zile dupa ce in cartierul Cotroceni din inima Bucurestiului, o directoare de gradinita particulara a fost descoperita batand si umiland copii de gradinita.
Anul 2016. Democratie. Capitala europeana. Traim intr-o tara in care doar 37% din oameni declara ca nu folosesc bataia in educatie.
Mai trist de-atat…mai umilior pentru noi, parintii pentru plini de sperante, pentru dascalii care inca isi mai fac meseria cu pasiune, pentru noi, care mai speram ca educatia ne va salva …nu cred sa existe!
Sursa foto: Archdaily