PREADOLESCENTA e o carte norocoasa. Cum profitam de ea?

PREADOLESCENTA e o carte norocoasa. Cum profitam de ea?

Multi parinti rasufla usurati dupa ce copiii intra la scoala. Senzatia este ca avem copii aproape independenti, autonomi, bine crescuti, deja in linie dreapta…si asa se face ca am putea spune ca e momentul oportun sa ne relaxam un pic, ca parinti.

Aici, in acest punct sunt si eu, cu o Ema care la 9 ani deja imi pare un copil pe traictorie, un partener de drum de incredere, un copil care are baza unor principii si valori solide. Suntem parca intr-o preadolescenta asa de dulce, calma si lina, incat…chiar simt ca e cazul sa ma relaxez.

Inainte sa-mi pun in cui pantofii de mama responsabila si pe alocuri tipicara, a venit aceasta intalnire memorabila, pe care am avut-o de curand, intr-un cadru cald si restrins, cu DR. IN PSIHOLOGIE – LAURA MARKHAM, fondatoarea AHA PARENTING, alaturi de cativa bloggeri de parenting tare dragi mie, precum si colegi de la cele mai active site-uri de parenting.  

Mai mult decat un specialist incontestabil, am descoperit in Laura Markham un om cald si o mama care n-a ezitat sa ne povesteasca din experientele ei de parinte, deja asezate si consolidate de ceva ani.

 Am intrebat cu emotie si mai ales cu o curiozitate sincera:

CUM PUTEM NOI, PARINTII, SA PROFITAM DE ACEASTA PERIOADA CALMA, DE PREADOLESCENTA?

 

Putem si trebuie sa profitam de anii astia! Este o perioada atat de valoroasa pentru parinti & copii!
Este intervalul perfect in care putem initia diverse discutii in familie, pe subiecte diverse. Putem sa profitam de orice moment pentru a le adresa o intrebare…acasa, in parc, pe strada, oricunde avem ocazia sa stam de vorba!

Dar foarte important pentru noi, ca si parinti, este ca ulterior sa nu trecem peste pasul important de a analiza fiecare discutie avuta. Prin raspunsuri ne putem intelege copilul din ce in ce mai bine si putem primi raspunsuri pentru intrebari si neclaritati pe care le avem invariabil, ca parinti.

Mai mult, un lucru pe care trebuie sa-l avem mereu in ganduri, este SA ASCULTAM, mai mult decat SA VORBIM. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne spunem si noi parerile, ca parinti, dar sa nu cadem in capcana de a le tine teorii aride sau de a ne erija in atotstiutori.
Riscam astfel sa ii indepartam pe copii si sa ne putem singuri piedici in conversatiile libere atat de valoroase.

Am venit saptamana trecuta deja cu 70 de sugestii de subiecte de discutat la cina.  Cititi-le, inspirati-va! .
E clar, sunt doar puncte de pornire si fiecare isi poate alege ce i se potriveste, in functie de varsta copilului si de relatia pe care o avem si pe care o contruim putin cate putin in fiecare zi!

Despre Laura Markham sunt atat de multe de povestit si o sa o citez atat de des in viitor, fiind una dintre personalitatile recunoscute in domeniul parentingului…si cel mai important, un om care nu vorbeste doar teorie, dar tot timpul da exemple din viata de zi cu zi, asa cum o resimtim cu totii, cu zile mai bune si altele mai putin bune.

De-asta sunt tare recunoscatoare ca am avut sansa sa o cunosc personal pe Laura, ce face parte din echipa de experti reuniti din intreaga lume care colaboreaza cu Danonino pe proiectul Spune Da (Say Yes), unde, pornind de la nevoia parintilor de a creste copii fericiti, increzatori, Danonino îi susține pe acestia  prin incurajarea autonomiei.

Ah…si inca ceva, abia asteptam sa ma laud la voi si cu video-ul de la masa rotunda din luna mai! Îl găsiți mai jos!


 

 

 

 

There is 1 comment for this article
  1. Adriana B at 14:28

    Desi au fost (in marea majoritate) recomandari care puteau fi aplicate indiferent de varsta, concluziile mele dupa conferinta sustinuta de Laura Markham au rezonat in aceeasi directie cu intrebarea ta.

    Asa simt si eu despre preadolescenta… o perioada in care comunicarea cu copii este (inca) posibila si, de cele mai multe ori, de un real folos (atat pentru ei – nu este deloc usor sa se descopere pe sine si sa invete sa gestioneze relatiile cu cei din jur, cat si pentru noi – in incercarea de a-i intelege si de a le fi aproape). Uneori vine de la sine, alteori e mai dificil…

    http://unblogmaremic.blogspot.ro/2017/05/stop-drop-breath-and-connect.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.