Puterea Încurajărilor. Cuvinte care îi urmăresc pe viață
Nu știu dacă am apucat vreodată să povestesc aici, pe blog…că Ema, până pe la 5-6 ani n-avea nici cea mai mică înclinație pentru desen. Și o spun cu toată sinceritatea.
Mă uitam la măzgălelile ei și recunoșteam cumva înclinația moștenită de la mine. Iar cu mine e o altă poveste…până în clasa a VIII-a mi-au făcut ai mei toate desenele, pentru că mie nici o floare nu-mi reușea, se pare. Iar la Ema părea evident de unde a moștenit talentul.
Și totuși, noi ne uitam mereu pe desenele ei și i le admiram, iar ei îi creștea sufletul de bucurie.
Așa se face că a ajuns copilul nostru, plin de încredere, să aibă un caiet de schițe, pe care-l ținea permanent la îndemână. A început să exerseze singură, să caute inspirație pe net, să facă tot felul de experimente, iar noi am rămas suporterii ei fideli de pe margine.
…au zburat câțiva ani și uite-ne în anul 2019, când a desenat singură un calendar anual și unul școlar. Ambele făcute cu mâinile ei!
Iar noi, părinții nebuni de pe margine, nu contenim să ne minunăm și să credem că nimic nu e imposibil, atunci când ai încredere în tine, când ești încurajat de pe margine și crezi că poți să faci mai bine pe zi ce trece.
Se spune că un copil are nevoie de încurajări, la fel cum o plantă are nevoie de apă.
Cum altfel? Fie că sunt încurajați acasă, la școală, la antrenamentele de sport…copiii prind aripi, înțeleg că sunt pe drumul cel bun, se deschid și progresează incredibil.
Specialiștii susțin că încurajarea este unul dintre fundamentele dezvoltării unui copil.
Nu întâmplător, cuvântul „încurajare” include cuvântul „CURAJ”. Așa se face că orice încurajare oferă energia de a continua, de a merge înainte și de a face față obstacolelor.
Sunt cuvinte care dau putere, motivație și rezistență. Iar copiii, se știe, se descurcă mult mai bine, atunci când se simt mai bine.
Încurajările au o putere magică de-ai face pe copii să se simtă capabili, chiar și în momentele de descurajare, în special atunci când se confruntă cu frica și nesiguranța.
Când copiii simt că greșesc sau când este prea greu, e o adevărată provocare pentru noi, adulții din jur, să continuăm să îi susținem.
Copiii au nevoie să se simtă încurajați, altfel renunță și / sau se comportă total greșit, pentru a atrage atenția. Atunci este fix momentul când au nevoie de adulți, să-i înțeleagă și să simtă ce se întâmplă în sufletul lor. Când un adult își face timp pentru a-l asculta, copilul primește un mesaj important de dragoste și încredere.
Tocmai de-asta se spune că o mică încurajare, înțelegere sau ajutor (în loc de pedeapsă, de exemplu) pot să fie soluția pentru a face față unor crize sau accese de furie ale copiilor.
De altfel, încurajările sunt binevenite la orice pas. La bine și la greu! Puterea lor e binevenită și inestimabilă, în orice situație!
Orice reușită, cât de mică, merită să primească la pachet o vorbă de bine.
O vorbă, un zâmbet, o îmbrățișare, niște aplauze, toate pot fi cadouri inestimabile pentru cineva care are nevoie de ele!
Gândiți-vă la un alergător la maraton. Sau la un jucător de tenis, sau la o echipă de baschet, volei, fotbal. Sau la o clasă plină de copii care acum învață să scrie, să citească, să picteze.
Toți au emoții. Toți vor să reușească și dau tot ce pot!
Pun suflet, dar au nevoie să se simtă încurajați.
Se străduiesc, dar au nevoie să vadă oameni care-i aplaudă sau care le zâmbesc.
Au nevoie de confirmarea că sunt pe drumul cel bun și să simtă că nu sunt singuri!
Indiferent de forma pe care o au încurajările, au un potențial uimitor: acela de a ridica moralul unei persoane, în timp ce o ajută să rămână concentrate pe obiective!
N-avem idee ce cadou uimitor le putem oferi altora prin încurajare!
Infuzie de CURAJ, cu puteri nebănuite!
Încurajările, venite în momentele cheie, pot schimba vieți, pot muta munții și pot aduce o lumină specială în calea celor ce le primesc! Să nu uităm asta, mai ales noi, părinții.
Să nu uităm că cei mici cred tot ce le spunem, iar dacă peste puterea asta magică adăugăm dragoste de părinte, atunci clar copiii noștri vor fi pe drumul cel bun!
Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:
➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/
DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:
- 6 metode de a inspira si a stimula creierul copiilor
- Când școala știe să-i atragă pe copii
- Secretul unui dascăl, de la cea mai bună profesoară din lume
- Ajută-ți copilul la teme, nu le face în locul lui
- Vitrina cu Meserii prezintă Meseria de Învățătoare, cu Claudia Chiru
- Ce-ați vrea să-i învețe școala pe copiii noștri?
- Și dacă nu am un copil premiant, ce se-ntâmplă?
- De ce plâng părinții, în prima zi de școală?
- Calendar Școlar 2019/ 2020, desenat de Ema. Se poate tipări.
- De ce cred că taberele de vară sunt binevenite?
- Scoala nu se face doar intre 4 pereti
- Implicarea copiilor în activitățile școlare le prezice succesul în viață
- 6 ore petrec zilnic, online, copiii din România
- Doar 8 din 100 de copii citesc din plăcere
Buna! Eu m-am gandit sa le scriu copiilor mei (8 si 10 ani) cate un mesaj (biletel) frumos in fiecare dimineata, asa, ca sa inceapa ziua veseli. Vazusem ceva pe un site mai demult. Atunci n-am dat prea multa importanta – erau copiii prea mici pt a citi, acum nu-mi amintesc site-ul… Ceva idei? Multumesc.
Salutari si multumesc pentru mesaj!
Da, sigur ca stiu de metoda biletelelor. Avem si aici pe blog un articol cu sugestii: https://www.blogintandem.ro/16-modele-de-biletele-sugestii-pentru-pachetul-din-pauza-mare/
Salutari voioase!