Regula celor 5 secunde pentru mesajele scrise

Regula celor 5 secunde pentru mesajele scrise

Nu știu dacă ați observat și voi, dar mie-mi pare că pandemia & școala online i-au făcut pe copiii noștri să prefere comunicarea prin mesaje scrise sau audio.
De când cu școala online, au apărut tot soiul de grupuri și găști de WhatsApp, ce-i țin captivi cât e ziua de lungă, deseori chiar în paralel cu orele de curs, online.

Se pare că fiecare copil preadolescent sau adolescent scrie în medie, zilnic, peste 50 de mesaje pe telefon. Iar asta este îngrijorător, mai ales că în comunicările de acest tip se pierde multă informație sau nuanțe ale mesajului, ba chiar pot apărea interpretări greșite sau răstălmăcite.

Îi tot explic asta Emei și încerc s-o determin să vorbească mai mult și să scrie mai puțin, dar e greu să te opui unui curent al unei generații, realizez asta.
Așa încât încerc să o fac să realizeze singură că orice mesaj scris nu se compară cu o discuție față în față, nici chiar cu o discuție telefonică sau pe apel video.
E greu să comunici cu cineva, fără fețe pe care să le poți citi, ochi pe care să-i poți urmări, fără gesturi pe care să le poți surprinde sau surâsuri evidente…e greu să ai o conversație, strict pe mesaje scrise.

E-adevărat, e comod, dar important e să înțeleagă că fiecare mesaj scris nu mai poate fi luat înapoi. Că orice cuvânt ai scris, poate să-ți fie aliat sau dușman pe viitor.  

Am citit despre REGULA celor 5 SECUNDE, pe care o recomand atât pentru copii, cât și pentru noi, adulții:

  1. Luați-vă 5 secunde pentru a reciti un mesaj scris înainte de a-l trimite. Pot fi 5 secunde valoroase, care să oprească un mesaj greșit sau un cuvânt nelalocul lui.
  2. Luați-vă 5 secunde de gândire și de tras aer în piept, înainte de a trimite, la supărare, un mesaj răutăcios sau nervos, doar pentru a verifica dacă mai simțiți la fel.
  3. Profitați de 5 secunde în care să verificați dacă ați trecut destinatarul corect.
    Eu personal am avut, în timp, erori grave de trimitere de mesaje către destinatari pe care i-am abramburit…ca să nu mai zic de erori în care am trimis lucruri personale în grupul de părinți și multe altele…care mă fac să roșesc și-acum, când îmi amintesc!
  4. Regula celor 5 secunde poate fi folosită pentru a adăuga un emoticon care să îndulcească sau să clarifice tonul mesajului.

Și…..

  1. Folosiți cele 5 secunde pentru a vă gândi dacă n-ar fi mai bine ca, în loc de mesaj scris, să dați un telefon scurt să vorbiți, mai degrabă decât să scrieți?

Ce ziceți?

Nu uitați,  găsiți Blog in Tandem și pe:

 You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
 Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
 Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/  

There are 2 comments for this article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.