Rolul de părinte aduce mai multă nefericire decât un divorț sau șomajul

Rolul de părinte aduce mai multă nefericire decât un divorț sau șomajul

Că viața e cu suișuri și coborășuri, se știe. Avem toți zile și zile, mai bune sau mai puțin bune, cu soare sau nori.
La fel de bine se știe că atât de mulți oameni visează cu ochii deschiși la momentul în care vor deveni părinți și își imaginează un început de poveste.

De fapt, cam asta vedem în film, asta ni se servește și în reclame, iar revistele și articolele dedicate părinților sunt pline de poze cu familii fericite și zâmbete largi.

Dar, știți bine, viața bate filmul! Iar rolul de părinți nu înseamnă nici pe departe numai lapte și miere.

În realitate, a reieșit, potrivit unui nou studiu publicat în revista Demografie, că apariția unui copil poate avea un impact negativ destul de puternic asupra fericirii unei persoane.

De fapt, în medie, efectul apariției unui copil în viața unei persoane adulte, în primul an este mai grav și mai puternic resimțit decât efectele în urma unui divorț, mai rău decât șomajul și ….incredibil, chiar mai rău decât moartea unui partener.

Cercetătorii Rachel Margolis și Mikko Myrskylä au urmărit viețile a 2.016 persoane, de-a lungul studiului, timp de mai bine de 2 ani. Mai exact au pornit cercetarea urmărind 2.016 oameni fără copii și l-au finalizat la minim 2 ani de la nașterea primului lor copil. 

Respondenții au fost rugați să-și evalueze fericirea de la 0 (complet nemulțumiți) până la 10 (complet mulțumiți) ca răspuns la întrebarea „Cât de mulțumit ești cu viața ta, având în vedere tot ce trăiești acum?”

„Deși această întrebare nu înglobează detalii despre experiența generală a respondenților legată de apariția unui copil, am ales această formulare, dat fiind că pentru noii părinți e considerat tabu să spună lucruri negative despre apariția unui nou copil”, au menționat cercetătorii.

Scopul studiului a fost acela de a încerca să adune informații pentru a explica o contradicție apărută de ceva vreme în multe țări dezvoltate.  
Mai exact este fenomenul conform căruia există o diferență între numărul de copii pe care cuplurile declară că și-I doresc și câți copii au în realitate.
În Germania, majoritatea cuplurilor spun în sondaje că doresc doi copii. Cu toate acestea, rata natalității în țară a rămas cu încăpățânare scăzută – 1,5 copii pe femeie – timp de 40 de ani.

Margolis, cercetător în sociologie la Universitatea din Western Ontario, și Myrskylä, director al Institutului de cercetare demografică Max Planck, au constatat că majoritatea cuplurilor din studiul lor au început destul de fericit atunci când au hotărât să aibă primul lor copil.
În anul premergător nașterii, satisfacția lor de viață a crescut și mai mult, probabil datorită sarcinii și planurilor legate de copil.

Abia după naștere răspunsurile părinților au început să fie diferite la întrebarea „Cât de mulțumit ești tu cu viața ta, având în vedere tot ce trăiești acum?”.

Aproximativ 30% au rămas la aproximativ aceeași stare de fericire sau chiar mai bine, odată ce au avut copilul.

Restul de 70% au declarat că fericirea lor a scăzut în primul și al doilea an după naștere.
Dintre aceștia din urmă, părinți a căror fericire a scăzut, 37% (742 persoane) au raportat o scădere cu o unitate, 19% (383) o scădere cu două unități și 17% (341) o scădere cu trei unități.

În medie, rolul de părinți a dus la o scădere a fericirii de 1,4 unități. Iar acest procent este considerat foarte grav.

Pentru a avea o privire de ansamblu, studiile anterioare au cuantificat impactul altor evenimente majore asupra vieții pe aceeași scară de fericire în acest fel:

  • divorțul, echivalentul unei scăderi de 0,6 unități de fericire;
  • șomajul, o scădere cu o singură unitate
  • iar moartea unui partener o scădere cu o singură unitate.

Mai mult, ca urmare a acestor schimbări în starea de fericire a părinților, consecința experiențelor negative a fost că mulți dintre părinți au încetat să mai aibă copii după primul lor născut.
Datele au arătat o legătură invers proporțională: cu cât e mai mare pierderea gradului de fericire, cu atât este mai mică probabilitatea apariției unui al doilea copil. Efectul a fost deosebit de puternic mai ales la mame și tați care sunt mai în vârstă de 30 de ani și cu studii superioare.

Margolis și Myrskyla au scris că provocările noilor părinți, care le-au afectat decizia de a avea încă un copil, se pot împărți în trei categorii.
Primele două au fost legate de sănătate. Mamele s-au plans de durere fizică și greață, ce le-au afectat dorința de a se întoarce la lucru. Tații și-au exprimat îngrijorarea cu privire la problemele medicale ale partenerei lor.
În al doilea rând, complicațiile apărute în timpul nașterii sunt, de asemenea, argumente ce au cântărit greu în decizia de a nu mai „trece prin asta încă o dată”.

Cea de-a treia categorie a fost cea mai semnificativă și se referea la „implicațiile continue și intense în a crește un copil”. Părinții s-au plans de epuizare din cauza problemelor legate de alăptare, deprivarea somnului, depresie, izolare, pierderea vieții sociale și erodarea relației de cuplu.

Concluziile studiului sunt menite să vină în sprijinul autorităților, atunci când gândesc strategii pentru creșterea natalității. Mă refer la autoritățile din Germania, evident. În România, deși natalitatea este la cote minime istorice, nu există vreun plan sau strategie coerente pentru a schimba ceva.

Mai mult, studiul de mai este susținut și de un altul – publicat în American Journal of Sociology- ce  îi desemnează pe părinții americani ca fiind cu precădere mai nefericiți față de cei din alte 22 de țări dezvoltate care au fost studiate.

Cu toate acestea, studiile arată că nu este vorba de un fapt general valabil.
Există și țări unde a fi părinte poate crește gradul de fericire al adulților, cum ar fi: Rusia, Franța, Finlanda, Suedia, Norvegia, Spania, Ungaria sau Portugalia.
Ca să știți pe unde să vă orientați!

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:

There is 1 comment for this article
  1. Pingback: Rolul de părinte aduce mai multă nefericire decât un divorț sau șomajul - Comunitatea Bloggerilor din Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.