Scrisoare către profesorii copilului meu, la început de an școlar în pandemie
Dragi profesori, pentru voi cum a fost prima zi de școală? Nu mă refer la bilanțul zilei, făcut de știrile tv…întreb și mă tot gândesc la sufletele voastre! Voi cum SIMȚIȚI că a trecut ziua asta?
Știu, noi toți am tot vorbit zilele astea despre copiii noștri, despre schimbare, provocări și greutățile lor…uitând cumva de voi, oamenii care le veți fi alături zi de zi, de azi înainte.
Prima zi de școală a fost pe cât de așteptată, pe atât de diferită!
La noi a fost cu un copil emoționat, dar nerăbdător, cu doi părinți emoționați, dar plini de speranță!
Astăzi a fost despre părinți care și-au urmărit emoționați copiii, de după gardurile înalte ale școlilor. Astăzi a fost despre zâmbete de dascăli, ascunse după măști medicinale, zâmbete de copii emoționați, camuflate de aceleași măști, emoții de părinți și lacrimi rebele, ascunse și ele în spatele măștilor, nelipsite din peisajul ultimelor luni.
A trecut prima zi…atât de ciudată!
Urmează un an școlar DIFERIT! Nebun, haotic, imprevizibil.
Un an în care noi, părinții, ne vom gândi, mai mult decât o făceam în mod normal, la sănătatea și siguranța copiilor noștri.
Un an în care noi, părinții, vă vom părea, cu siguranță, mai preocupați decât niciodată de copii și mai atenți la fiecare gest sau cuvânt al vostru, dragi profesori.
Obișnuiam să-mi doresc ca voi, dascălii, să-i suflați în aripi copilului meu. Să-l încurajați să fie curios, să-i stimulați ambiția, să-l învățați să fie competitiv, dar să înțeleagă și cât de valoroasă e o echipă!
An de am mi-am dorit ca voi, dragi dascăli, să-i fiți aproape copilului meu, să-l faceți să vină cu plăcere la școală, în fiecare zi.
Anul ăsta copilul meu vine cu așa o nerăbdare la școală, încât nu-mi rămâne să-mi doresc decât să fie sănătos și să-și păstreze vie flacăra tot anul școlar!
Pentru noi – părinții, spectatorii neputincioși și deseori speriați, de pe margine, pentru ei – copiii, actori pe o scenă pe care nimeni nu și-ar fi imaginat-o acum câteva luni…și pentru voi, profesorii, care n-ați fi gândit că anul ăsta veți învăța să fiți pentru copiii noștri regizori ai unor scene în premieră, dascăli, gardieni, asistente medicale, psihologi, antrenori…și că mai important decât orice performanță școlară, anul ăsta va fi despre siguranță și stabilitate, despre voi, ce trebuie să fiți, mai presus de toate, îngerii păzitori ai copiilor noștri.
Anul ăsta nu trebuie să fie despre performanțe școlare, concursuri sau olimpiade.
Anul ăsta trebuie să fie despre stabilitate, empatie și normalitate. Trebuie să fie despre căldura pe care copiii așteaptă să o simtă de la voi, despre zâmbetele pe care nu le vor vedea, dar le vor simți, din spatele măștilor, despre privirile calde pe care le vor urmări chiar și din spatele tabletelor.
Dragi profesori, vă doresc să vă hrăniți cu lumina copiilor noștri, să le vedeți strălucirea și să le simțiți energia pe care au adunat-o toată perioada asta.
Vă doresc să aveți grijă de voi și de ei! Avem nevoie, mai mult decât oricând, să facem o echipă bună împreună, să ne avem sprijin și să ne bazăm unii pe ceilalți.
Să înțelegem, împreună, că o echipă e întotdeauna mai valoroasă atunci când toți coechipierii trag în aceeași direcție.
Anul ăsta trebuie ca în fiecare zi să simțim că miza e despre noi toți, despre viața normală pe care ne-o dorim, despre a simți și a acționa toți ca unul, pentru că trebuie ca #TotulVaFiBine să nu rămână doar un motto pictat pe tricouri și pancarte optimiste.
Trebuie să tragem împreună oriunde, dar numai înainte!
Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:
➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/
DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI:
- Școala începe pe 14 septembrie – cu 3 scenarii de funcționare
- Uniformele școlare ar putea deveni obligatorii
- Oana Moraru: Școala nu poate să vă strice copilul
- Oana Moraru: Copiii au devenit o liniuță în agenda părinților
- Violeta Dascălu: Nu promovăm concurența între copii
- Ana Muntean – Tratează-ți copilul ca pe un prieten
- Psiholog Laura Markham ne invata cum sa profitam de preadolescență
- Oana Moraru: Temele pentru acasă nu se negociază
- Prof. Dr. Florian Colceag: Dacă nu gândim, ne prostim
- Puterea Încurajărilor sau cuvinte care îi urmăresc pe viață
- Jurnal de copil care face școala de-acasă, online
- 10 site-uri ce oferă cursuri online, gratuite
- Dragi dascăli, ce vă costă să încurajați copiii
- Povestea unui Profesor. O poveste de viață
- 6 metode de a inspira si a stimula creierul copiilor
- Când școala știe să-i atragă pe copii
- Secretul unui dascăl, de la cea mai bună profesoară din lume
- Ajută-ți copilul la teme, nu le face în locul lui