Secretul unui dascăl, de la Andria Zafirakou ,cea mai bună profesoară din lume

Secretul unui dascăl, de la Andria Zafirakou ,cea mai bună profesoară din lume

Andria Zafirakou a fost desemnată în 2018 ca cea mai bună profesoară din lume, aleasă din peste 30.000 de profesori înscriși.

Este profesoară de arte în UK și predă de 18 ani în aceeași școală, unde are elevi din medii defavorizate. Premiul Global Teacher Prize, constă în recunoașterea eforturilor , a metodelor de predare și a rezultatelor. Mai mult, premiul constă într-un milion de dolari ce vor fi investiți de Andria Zafirakou în proiecte educative.

Cum credeți că ajută materii precum arta în pregătirea elevilor pentru viitoarea lor carieră?

Materiile creative au un impact pozitiv în dezvoltarea studenților în alte domenii. Asta  deoarece ajută la stimularea minții lor și îi încurajează să își asume riscuri și să-și pună întrebări. Elevii mei își dezvoltă gândirea creativă pe măsură ce explorăm și învațăm noi tehnici, de alegere a materialelor și așa mai departe.

Când le predau și le povestesc despre ceea ce se produce în lumea întreagă prin intermediul artiștilor & designerilor, elevii mei se îmbarcă într-o călătorie în care-și explorează propriile inovații.
Pe măsură ce transformă obiectele, cu atât mai mult le este stimulate creativitatea, le este provoacată percepția asupra lucrurilor și se implică în crearea de noi forme. Iar aici vorbim de cea mai pură formă de inovație creativă.

Îmi place să-i provoc să își asume riscuri privind o lucrare, pe care ei o consideră finalizată, dar care poate evolua în continuare. Iar impactul este uimitor la orele noastre.
Asta îi ajută, de asemenea, să se dezvolte ca indivizi. În lumea în care trăim, joburile nu trebuie să fie rigide, oamenii trebuie să învețe permanent, să-și dezvolte noi abilități și competențe și să se adapteze la schimbare. Orele de artă asta fac! Ajută la dezvoltarea abilităților de care elevii vor avea nevoie în carierele profesionale de mai târziu.

Dacă v-ați putea întoarce în timp, în prima zi ca profesoară și v-ați putea spune un lucru pe care l-ați învățat de atunci, care ar fi aceasta?

Că totul în meseria de profesor se bazează pe construirea de relații. În loc să vă faceți griji cu privire la predarea curriculumului sau pentru a vă asigura că aveți un mediu strict în clasă, construiți întâi relațiile.
Obțineți încrederea copiiilor, aduceți-i la bord, conectați-vă cu ei, aflați ce pasiuni au, ce le captează atenția.
Construiți relația, construiți această încredere. Și apoi, orice este posibil! Orice se poate întâmpla!

Știu că de multe ori profesorii sunt prea înspăimântați. Mulți dascăli au sentimentul că ar trebui să fie atotcunoscători, să fie mereu în control și să aibă răspunsuri pentru orice întrebare.
Dar eu cred că cele mai valoroase momente din viața unui profesor sunt atunci când tu ești cel care învață de la un copil.

Care credeți că este cel mai important lucru pe care copiii ar trebui să-l învețe la școală, pentru a-I ajuta mai târziu în viață?

Cred că cea mai valoroasă abilitate pentru ca un copil să reușească în viața este aceea de a fi sociabil. De a fi capabil să comunice cu alți oameni, să interacționeze, să lucreze în echipă, să poată comunica liber, neîngrădit.

Într-o lume în care este foarte probabil că vor avea competitori roboți, creativitatea este cu atât de importantă și trebuie încurajată încă de la grădiniță. Dacă ne dăm seama de asta abia când copiii sunt la liceu, e prea târziu.
Cred că principala problemă este că adulții le îngrădesc creativitatea copiilor, la școală și acasă. Li se pun etichete, li se trasează sarcini, sunt învățați să gândeasca toți la fel…în loc să fie încurajați să-și găsească singuri calea, să depășească limitele, să vadă mereu mai departe, să caute soluții out of the box.

Surse: The Guardian, Arts UK.

Nu uitați, găsiți BLOG IN TANDEM și pe:

➠ You Tube: https://www.youtube.com/blogintandem 
➠ Instagram: https://www.instagram.com/blogintandem/
➠ Facebook: https://www.facebook.com/intandem.ro/ 

DACĂ AVEȚI TIMP, POATE VREȚI SĂ CITIȚI ȘI: