Ski în Bansko. Experiența în pandemie

Ski în Bansko. Experiența în pandemie

Ski în Bansko, Bulgaria, episodul din ianuarie 2022.

Am primit multe întrebări organizatorice pe măsură ce am postat poze din vacanța noastră, așa încât revin cu o serie de informații practice, care sper să vă fie de folos dacă vă gândiți la o vacanță la ski la vecinii bulgari.

Drumul până în Bansko

Noi am plecat spre Bansko duminica și ne-am întors sâmbăta spre România, din dorința de a evita aglomerația. Mai exact între 2 și 8 ianuarie 2022. A fost o decizie bună, pentru că traficul a fost decent și la dus și la întors.
Waze estima un timp de aprox. 6 ore și jumătate de condus. La asta s-au adăugat pauzele noastre de aproape o oră cumulat + 1 oră în vamă ( la retur a durat mai puțin).

Cum a fost în vamă

Simplu! Aveam toți 3 certificatele verzi. Ni le-au scanat când am ieșit din România, s-au uitat pe pașapoarte…și asta a fost! Cumulat o oră la coadă, din care 1 minut față în față cu vameșii.

Cazare în Bansko

A fost al doilea an în care am ales să ne cazăm la MPM Guiness, un hotel aflat la mai puțin de 300 de metri de telegondolă.
Ce ne place la hotel:  este foarte aproape de pârtii, are un lobby foarte mare unde poți sta seara la povești, au piscină interioară, camere & apartamente foarte mari, fac curățenie zilnic, este căldură din belșug, WiFi gratuit și sistemul de demipensiune e în regulă, cu mâncare variată. Au parcare gratuită.
Ce nu ne place la hotel: nu au verificat certificatele verzi, mobilierul din hotel pare învechit, stafful nu-și ținea permanent măștile și nici nu atrăgeau atenția turiștilor care nu respectau măsurile anti-Covid. Au la subsol o cameră subdimensionată pentru echipamentele de ski.
Prețuri: noi am rezervat printr-o agenție din România, la început de decembrie, la un cost de aprox. 1.000 eur/ 6 nopți/ 1 apartament, 3 persoane cu demi-pensiune. Am verificat atunci și agențiile din România aveau pachete mai bune ca și preț decât Booking sau direct de la hotel, ceea ce vă sfătuiesc și pe voi să faceți.

Echipament de ski/ schi & snowboard

Este al treilea an în care am rezervat totul, în avans, pe site-ul celor de la Traventuria.  
Sunt foarte bine organizați și totul merge ceas, dacă rezervați cu cel puțin 7 zile înainte de sejur. Au pachete în tot felul de combinații, au și instructori de ski la prețuri rezonabile, dacă vă doriți.
Găsiți pe site-ul Traventuria costurile pachetelor.
Noi am închiriat skiuri & clăpari & bețe ( pachete premium) și de asemenea și vestiar. Recomand să luați vestiar încălzit de la ei (încap 2-3 echipamente), dat fiind că sunt la 2 minute de telegondolă și este foarte comod să-ți lași acolo echipamentul la finalul zilei și să-l iei dimineața, în drum spre gondola.
Dacă aveți neclarități le puteți scrie, sunt foarte prompți și mi s-a reconfirmat faptul că au servicii foarte bine organizate!

Cartele pentru skipass

Noi am cumpărat pass-urile ( care sunt cu poză anul ăsta) de duminică seara. Am stat 5 minute la coadă, la baza gondolei.
Găsiți aici prețurile pe pachete, în funcție de numărul de zile. Ca să calculați în eur, cu aproximație, împărțiți la 2. Pentru copii & elevi se acordă o mică reducere.
Ca să vă faceți o idee, un adult plătește pentru un skipass de 5 zile – 381 leva, iar pentru un copil de peste 12 ani – tot 5 zile, 339 leva. Asta înseamnă în total 720 leva, aprox. 360 eur.

Despre cozile la telegondolă

Deși stațiunea nu părea foarte aglomerată, cred că am avut nenorocul să nimerim înainte de Crăciunul pe rit vechi, așa încât era plin de turiști ruși care se pregăteau să sărbătorească…gălăgios și nepoliticos, dar asta e altă discuție.
Una peste alta…în prima zi grupul nostru a ajuns la telegondolă în jur de ora 09.00 și s-a stat la coadă la urcare aprox. 45 min. Apoi sus, pe pârtii, nu a mai fost nicio coadă!

Zilele următoare coada părea și mai promițătoare, așa încât Ema & prietenii au ales să urce cu un microbuz care-i lua de la bază până sus, la un preț de 10 leva/ pers.
O singură dată, în ultima dimineață, au mai stat la coadă la gondolă, vreo 20 de minute.

Cum sunt pârtiile & prețurile de la apres-ski

Am avut 5 zile la rând cu soare, peste 10 grade și nici urmă de ninsoare. A fost frumos, recunosc…însă n-ar fi fost rău să prindem și o ninsoare de poveste. N-a fost să fie!
Pârtiile erau bine întreținute, însă după prânz începea zăpada să se topească, de la căldură. M-am distrat că într-o zi Ema mi-a povestit că în timp ce mânca de prânz sus pe pârtie, în vreo 30 de minute a numărat peste 100 de oameni care au căzut fix în aceeași porțiune unde se topise zăpada.

 

Prețurile sus pe pârtie mi s-au părut mai mari decât în ceilalți ani: aprox. 7 – 10 leva (bere, ciocolata caldă sau vin fiert),  între 20 – 30 leva pentru o porție de junk food ( pizza, șnițel). Asta înseamnă, cu aproximație, vreo 40 leva/ zi/ pers. ( aprox. 20 eur). Asta dacă nu sunteți harnici și mergeți cu sandvichuri în rucsac!
Ah…și încă ceva! Aproape peste tot, anul ăsta, ni s-a spus că nu le funcționează cardul, așa încât a fost nevoie să scoatem cash ( leva) de la bancomatele din stațiune.

Pârtiile din Bansko

Am mai povestit și acum ceva vreme, după prima noastră excursie la Bansko.

Bansko este recunoscut ca fiind cel mai bun centru de ski din Europa Centrală și de Est.

  • Au 75 de km de pârtii de ski, iar cel mai lung traseu este de 16 km.
  • Există o pârtie pentru începători, de 7 km
  • Au telegondole cu 8 locuri, telescaune cu 3 locuri și 7 teleschiuri
  • Gradele de dificultate ale pârtiilor: 30% începători, 45% avansaţi şi 35% experţi.
  • 24 km sunt pentru începători, 28 km pentru avansați și 18 km pentru experți.
Una peste alta a fost o excursie de care ne-am bucurat cu toții! De fapt, cred că ingredientul cel mai valoros pentru vacanțe reușite sunt oamenii pe care-i ai aproape. Restul, se rezolvă!
În continuare susțin că Bansko e o opțiune de ski foarte la îndemână, cu un raport calitate-preț mult mai echilibrat decât pe Valea Prahovei, de exemplu.

…Dar, recunosc, după 3 ani de Bansko, ne gândim ca în sezonul următor să schimbăm cu altceva: Austria, Italia, Germania, Serbia?

Aveți recomandări și sfaturi din experiența proprie?   

Găsiți pe Blog in Tandem și alte articole care v-ar putea interesa : 

There is 1 comment for this article

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.