Tandem Hai Hui. Circuit în România
Astăzi o să povestesc despre un circuit în România.
M-am mai lăudat eu de-a lungul timpului. Apoi am tot promis că revin cu traseul nostru și n-am făcut-o până acum, așa că azi îmi iau revanșa.
Este un traseu de o săptămână, așa cum l-am făcut noi, toamna, cu mașina. Circuit în România frumoasă!
Am descoperit și redescoperit locuri pe care nu le mai văzusem de când eram mică și mergeam cu părinții, iar acum am ajuns să fiu eu în rolul de mamă.
Frumoasă țară, locuri, oameni, dar drumurile…vai și-amar! Uneori îți pierzi răbdarea, înțelegerea, toleranța.
Prin zona Peșterii Urșilor & a Ghețarului de la Scărișoara se lucra, fără drag și fără spor, în ritmul pe care-l știm, cu muncitori la taclale pe marginea drumului. Drumurile erau închise, nesemnalizate, te trezeai că nu știi pe unde s-o iei sau că ai trebuie să faci un ocol de 50 de km…apărut din senin… Ocol care de altfel se traduce prin 2 ore de drum pietruit. Minunată țară, cu o groaznică infrastructură!
Mai vreau fac referire la articolul publicat deja, Turiști Extrasezon, în care am povestit de ce alegem să cutreierăm contra valului. Cât despre traseul nostru, cu punct de pornire din București…luați-l ca și repere doar.
Fiecare poate să-și planifice și să-și calculeze ușor acum traseul, cu Google Maps, care estimează și distanțele și timpul. Pentru cazare noi am folosit Booking, ca de obicei.
Circuit în România. Jurnal de călătorie:
Ziua 1 – Luni
- Traseu: Bucuresti – Rânca, aprox. 300 km – 4,5 ore
- Cazare: Cabana Transalpina
- Obiectiv: Transalpina
- Jurnal de călătorie:
Surpriza noastră…ceață pe Transalpina. N-am văzut mare lucru, din păcate. Pensiunea ne-a plăcut foarte tare, gazda prietenoasă, camerele foarte călduroase, pensiunea cu o priveliște uimitoare, dar totul într-o perdea de ceață.Atenție că toamna în Rânca opțiunile pentru masă (prânz/ cină) sunt extrem de limitate. Nici magazine de unde să-ți cumperi apă, gustări…n-am prea găsit. Prima noapte…prima ninsoare. Cineva mic din familia noastră s-a bucurat de prima zăpadă, evident! A doua zi, Transalpina s-a închis de la Rânca. Parcă la coborâre am reușit să vedem câte ceva. Drum spectaculos, atât cât am reușit să vedem din el!
Ziua 2 – Marti
- Traseu: Rânca – Hunedoara, 130 km – 3 ore
- Cazare: Motel Cincis
- Obiectiv: Castelul Corvinilor
- Jurnal de călătorie:
Pe drum, pe lângă peisajele superbe, ne-a apărut Mănăstirea Lainici. Ne-am oprit, ne-am bucurat de zonă și apoi punctul final: Castelul Corvinilor. SPECTACULOS! Am povestit deja, ne-a plăcut, este un loc unic ce trebuie văzut neapărat, cred că în orice sezon. După câteva ore, ne-am cazat undeva aproape de Hunedoara, la Cinciș, pe malul unui lac. Foarte frumos poziționat motelul ( atenție să vă faceți rezervări din timp!). Am avut o priveliște superbă din camera, condițiile de cazare au fost super în regulă, doa serviciile ușor prăfuite…dar nimic grav. Iar panorama chiar ne-a făcut să uităm de toate!
Ziua 3 – Miercuri
- Traseu: Hunedoara – Deva – Chișcău (zona Peștera Urșilor), aprox. 155 km – 3 ore
- Cazare: Casa Liniștită Chișcău
- Obiectiv: Cetatea Devei, Gorunul lui Horea, Peștera Ursilor
- Jurnal de călătorie:
Foarte repede se ajunge de la Cinciș la Deva. Evident că am urcat în cetatea Devei, pe care am găsit-o foarte curată și îngrijită. Am urcat cu funicularul, foarte liber în timpl săptămânii. Pentru Ema chiar și experiența funicularului a fost motiv de bucurie, normal. Apoi de la Deva am făcut un popas în Țebea, la Gorunul lui Horea. Noroc că erau și bunicii cu noi, iar Ica i-a ținut Emei o lecție de istorie la fața locului. Locul de cazare, o pensiune mica, simplă, curată, nesofisticată, cu living utiliat la parter, iar sus 4 camere basic, fiecare cu baie. Nouă ne-a plăcut că am avut exclusivitate, doar noi, două familii. Proprietarii, niște oameni foarte de treabă, care locuiesc la doi pași distanță. Iar curtea…uau! A fost raiul Emei. Am ales-o pentru că era foarte aproape de Peștera Urșilor, pe care am vizitat-o a doua zi.
Ziua 4 – Joi
- Traseu: Peștera Urșilor – Scărișoara – aprox. 80 km – 2 ore.
- Cazare: Cabana Ghețari
- Obiective: Ghețarul de la Scarisoara
- Jurnal de călătorie:
Ne-am început ziua cu Peștera Urșilor. Impresionantă, pentru mari și mici. Nu-mi mai aminteam mare lucru, deși am văzut-o și acum vreo 10 ani, dar acum am redescoperit-o. Emei i-au plăcut legendele și poveștile din jurul Peșterii, i-a plăcut și peștera care este amenajată și se vizitează cu ghid și explicații la pachet. Frumoasă experiență!
De aici am plecat spre zona Ghețari, unde ne-am luat și cazare. Dar lucrurile s-au întâmplat chiar mai repede decât am fi crezut. Am vizitat și Ghețarul de la Scărișoara foarte rapid. Maxim o oră coborârea și urcarea, nu este NIMENI care să-ți povestească ceva informații. Un sentiment de obiectiv uitat și ușor în paragină. Sincer, nu l-aș recomanda prietenilor. Apoi zona este…pustie. Am stat la pensiunea asta de unde ajungi în 10 minute pe jos la Ghețar, dar zona e fără viață. Nici la pensiune n-am avut cea mai bună experiență, recunosc. În plus, era timp destul după ce am vizitat și Peștera Urșilor & Ghețarul, să plecăm din zonă. Dar, cînd planifici pe hârtie, n-are cum să-ți iasă totul ca la carte.
Ziua 5 – Vineri
- Traseu: Scărișoara – Alba Iulia – aprox. 117 km/ 2 ore – Sibiu – aprox. 80 km/ 1,5 ore
- Cazare: Hotel Best Western Silva
- Obiective: Cetatea Alba Iulia, Sibiu
- Jurnal de călătorie:
Uau, ce bucurie de oraș Alba Iulia! Curat, senin, însorit…așa de tare ne-am bucurat că am ajuns aici! Ne-a plăcut, ne-am plimbat, am prins și o sărbătoare mare ce adusese multă lume și oficialități în zonă. Ne-am simțit tare bine! Apoi am pornit spre Sibiu, unde am ales un hotel în parc. Bănuiți a cui a fost alegerea!
Am vrut să fim relativ aproape de centru și să fie un hotel nou, unde n-am mai fost. Ema a fost bucuroasă că am avut un apartament de 3 persoane, iar ea a avut camera ei cu TV. Super realizare! Foarte confortabil hotelul, ne-am simțit bine, mai ales că oboseala traseului începea să se resimtă. Am fost la pas prin Sibiu, un oraș de care nu ne plictisim niciodată!
Ziua 6 – Sâmbătă
- Traseu: Sibiu – Transfăgărășan – Vidraru – aprox. 3 ore
- Cazare: Hotel Valea cu Pesti
- Obiective: Valea Zânelor, Transfăgărășan, Bâlea Lac, Vidraru, Poenari
- Jurnal de călătorie:
Pe drumul de la Sibiu spre Transfăgărășan, ne-am abătut pe la Valea Zânelor. Un loc de poveste, pe unde merită să mergeți o dată, dacă aveți drum prin zonă. Apoi…Transfăgărășanul. Spectaculos, cum îl știți. Cu zăpadă la Bâlea Lac, cu oameni relaxați, veniți să prindă ultimul weekend înainte de a se închide drumul. Ca și noi de altfel! Apoi am coborât spre Vidraru, unde aveam cazare rezervată la Hotelul Valea cu Pești. Am povestit deja cât de mult de-a plăcut! Tot în zonă, puteți merge la Cetatea Poenari, dacă sunteși amatori de urcușuri și panorame spectaculoase.
Ziua 7 – Duminică
- Traseu: Vidraru – București
- Cazare: Sweet Home.
- Obiective: …să fie bine, ca să nu fie rău!
- Jurnal de călătorie:
Gata, am colecționat multe amintiri frumoase zilele astea!
Așa a fost pentru noi un circuit în România.
Cu zile bune, peisaje uimitoare, companie plăcută, entuziasm maxim, obiective unice de văzut și de minunat…dar cu drumuri groaznice. Cu un turism care merge din inerție, nu că cineva s-ar preocupa de asta. O țară ce trebuie descoperită și bătută la pas…dar ce bine-ar fi dacă n-am avea atâtea piedici!
Voi, pe unde ați mai umblat, ce locuri ați mai descoperit?
Dacă vreți să mai descoperiți destinații hai hui pe unde am umblat:
- Tandem Hai Hui prin România
- Ferma Club, o alegere pentru familii
- Castelul Corvinilor
- Oaza de la Ferma de sub Penteleu
- Traseu de weekend. Ca la sasi acasa
- Trasfagarasanul trebuie vazut in orice sezon
- 11 destinatii de neuitat in Romania
- Cetatea Fagarasului in haine de iarna
- Cat costa o saptamana de schi la Arena Platos, la Paltinis