Traseu de weekend. Muzeul Chihlimbarului si Complexul Rupestru Alunis
#calatoriprintaranoastra
Da, noi suntem cautatorii de destinatii de weekend sau chiar de circuite mai lungi, in tara, in destinatii usor accesibile, ‘prietenoase’ pentru familistii de oras, atractive atat pentru adulti, dar care sa reuseasca sa incite si mintile astea ale copiilor ‘generatiei tableta’.
Cautam, gasim, povestim. Astazi un minitraseu de weekend, la vreo 50 de Km departare de Buzau – asta inseamna, data fiind starea drumurilor, cam 70 – 80 de minute cu masina din Buzau.
Muzeul de Chihlimbar din Colti
- Localizare & Accesibilitate: In Colti, Jud. Buzau. Se ajunge relativ simplu cu masina, cum spuneam mai sus. Nu exista locuri de parcare, dar gasesti totusi solutii. Peisajele pana acolo sunt foarte frumoase, o zona de deal cu paduri la tot pasul. Poti face si ceva opriri pentru aer curat, mure culese de pe malul vreunui paraias si chiar o balaceala binevenita in zilele cu soare.
- Intrare: pretul biletelor, stabilit de Muzeul Judetean Buzau, este: 6 lei/ adult; 1,5 lei/ elevi si studenti; gratuit pentru pensionari
- Program: Lunea & martea este inchis.
- Ce gasesti si ce poti vedea: Muzeul este o casa taraneasca in Colti, unde la etaj sunt doua camere unde sunt expuse obiecte de chihlimbar, pietre semitretioase, minerale & roci. Vizita poate dura maxim 20 de minute, asta daca vreti sa stati si sa revedeti cele doua camere de cateva ori la rand. Altfel – 10 minute maxim. Am gasit pe cineva care ne-a si povestit robotic cate ceva despre istoria chihlimbarului – numit si ambra sau ‘lacrimile pamantului’.
- Ce este defapt chihlimbarul? Este o rasina de pin, ce are culori diferite: galben ca mierea, brun-roscat sau verde-negru. Exploatarea chihlimbarului in spatiul romanesc s-a facut numai in zona Colti si Sibiciu, de prin 1828.
- Pliante si informare turistica: Nu am gasit niciun pliant, niciun flyer cu informatii adunate. Nu exista niciun material tiparit ce ar putea fi cumparat. De asemenea, niciun magazin de suveniruri cu obiecte autentice sau tipicii magneti sau brelocuri. Doar la parterul casei este gazduit un magazin privat cu suveniruri din pietre semipretioase, fara a avea insa nicio certitudine in ceea ce priveste autenticitatea produselor expuse spre vanzare.
- Pe scurt: e o vizita pe care o recomand. E o experienta sa vezi si sa auzi povesti cu iz local, intr-o locatie usor accesibila. Cat despre promovarea turistica, despre implicarea autoritatilor si semnalizarea obiectivelor turistice din zona – acelasi gust amar tipic. Acelasi regret ca avem asa o tara frumoase, cu locuri si peisaje unice, care zac nedescoperite si prafuite, intentionat parca…
Complexul Rupestru Alunis
- Localizare: La doar cativa kilometri departare de muzeu, la vreo 10 minute cu masina, pe un drum partial asfaltat…si nu prea, ajungi la singurul compex rupestru accesibil cu masina, din zona Buzaului.
- Scurt istoric: Defapt aici, in nordul judetului, la altitudini intre 650 – 1100m, se gaseste cea mai mare concentrare de schituri din spatiul romanesc. In zonele Alunis- Nucu- Fisici – Ruginoasa au fost descoperite un numar mare de complexe rupestre, unele locuite din preistoric, altele folosite drept chilii de sihastri sau amenajate ca lacasuri de cult crestin
- Complexul rupestru de la Alunis. Aici oamenii au sapat in blocuri masive de stanca, unde s-a contruit o mica biserica si chilii, devenite centre cu activitate intensa religioasa crestina. Astazi se poate gasi aici Biserica ‘Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul’, ce dateaza din 1277. Peretii pesterilor (unde se poate intra si care se pot vizita) si stancile din jurul vestigiilor rupestre sunt pline de marcaje, semne grafice, litere si simboluri, ce asteapta inca sa fie interpretate.
- Intrare: se intra liber, se poate vizita vechea biserica sapata in stanca , se poate intra in chiliile din curtea bisericii. Nu exista niciun ghid, niciun pliant, nicio informatie oficiala, cu exceptia unui panou de la intrare unde sunt mentionate cateva informatii despre Complexul Alunis. Si daca va intrebati…da, exista si marcaje moderne pe peretii chiliilor, cu Love, si nume de persoane care-au simtit nevoia sa-si bata joc de obiectivele astea unice.
- Recomandare: Pe noi ne-a impresionat locatia, chiar si pe Ema, care este evident, pasionata si atrasa ca toti copii, de locuri ascunse si cotloane, de pesteri si chilii, de povesti si istorie. Chiar daca lacunele organizatorice sunt vazute si simtite de noi, adultii, partea buna este ca cei mici sunt mult mai toleranti si mai atenti la jumatatea plina. La ceea ce vad, la locurile noi, la experientele traite.
Nu inchei ‘relatarea de weekend’ fara sa amintesc de locurile de luat masa in zona…Chiar langa complexul Alunis este o pensiune frumos pozitionata, care avea parcarea plina.
Noi ne-am oprit pe drumul de intoarcere, in zona Magura, la Complexul Magura, unde cu greu ajungi sa intri, din cauza cersetorilor care au invadat parcarea. Asa ca n-as spune ca pot recomanda 100% un loc unde se mananca bine si serviciile sunt impecabile, ca doar suntem in Romania, unde clientul inca poate sa fie pus la punct de chelneri, nu?
In concluzie: recomandam traseul. Merita sa incercam sa le aratam celor mici cate sunt de vazut si de descoperit in tara noastra, cate sunt de admirat, cate se mai pot face pentru a ne transforma tara intr-una nu doar cu potential turistic, ci cu atractii si trasee bine gandite si frumos prezentate.
Da, mai e mult pana departe. Dar poate copiii astia ai nostri, daca ajung sa vada si sa inteleaga, sa se indragosteasca de locuri de-aici, daca pot compara cu ceea ce vad in alte tari din lume, poate mai e o sansa, cine stie?
Cititi din seria CALATORI prin TARA NOASTRA #calatoriprintaranoastra :
- 12 destinatii de vacanta in Romania
- Traseu de weekend: Salina Praid si Lacul Rosu
- Inlove with Cluj: Salina Turda & Gradina Botanica
- Am bifat doua pesteri dintr-o lovitura: Polovragi si Pestera Muierilor
- In vizita la Dino Parc Rasnov
- Weekend colorat la Sighisoara
- Excursie la Vulcanii Noroiosi. merita vazuti!
mai pot cumara chihlimbar autentic de colti?
Cand am fost noi exista un magazin cu vanzare…insa erau tot soiul de bijuterii, fara certitudinea ca ar fi produse din chihimbar autentic.